Salakblog - Stefanos Tsitsipas: ’’Néha túl komolyan vettem a játékot, de tudom, hogy néha le kell lazulnom!”
Stefanos Tsitsipas: ’’Néha túl komolyan vettem a játékot, de tudom, hogy néha le kell lazulnom!”
Fotó: Europress/AFP

Stefanos Tsitsipas: ’’Néha túl komolyan vettem a játékot, de tudom, hogy néha le kell lazulnom!”

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/13 15:54
A görög játékos tavalyi szezonja igazi hullámvasút volt – bejutott élete első Grand Slam elődöntőjébe, Marseille-ben és Estorilban is tornát nyert, és újra döntőt játszhatott egy ATP 1000-es versenyen. Az év második felében azonban nem találta a játékát, önmagát; Wimbledon után a US Openen is az első körben búcsúzott. Elérkezett a szezon vége, és mondhatni a semmiből, káprázatos játékkal megnyerte a világbajnokságot. 

A korai melbourne-i vereség után Stefanos Tsitsipas a héten Rotterdamban játszik, ahol arról mesélt, hogy milyen emlékek fűzik ehhez a tornához, és hogy milyen változásokon ment át az elmúlt év kudarcai után.

Tsitsipas korábban még soha nem tudott mérkőzést nyerni ezen a tornán, de a görög karrierjében Rotterdam egy fontos mérföldkövet képviselt – itt játszotta le élete első ATP-Tour meccsét.

’’Richard Krajicek szabadkártyát adott nekem a tornára, ami akkoriban nagyon sokat jelentett számomra – ez volt az első alkalom, hogy egy top játékos ellen léphettem pályára. Igazi szupersztárnak éreztem magam, és alig vártam, hogy megtapasztaljam, milyen szintet tud nyújtani egy nagyágyú. A későbbi tornagyőztes, Jo-Wilfired Tsonga ellen játszottam, és bár nagyon jól kezdtem a mérkőzést, de kikaptam. Mindez nem volt olyan régen, mégis, nagyon sok minden történt azóta. Hétről hétre fejlődök, és a mostani Stefanos sokban különbözik az akkori énemtől.

Tsitsipas elmondása szerint természetéből fakadóan maximalista, tavaly megtanulta, hogy vannak olyan pillanatok, amikor muszáj visszavennie és spórolnia az energiájával.

’’Sokkal bölcsebben menedzselem az energiámat, tudom, hogy mikor kell visszavennem. 2019-ben pont ebben az időszakban éreztem azt, hogy kimerült vagyok. Gyakran változik az, hogy épp milyen felfogásban lépsz a pályára; néha úgy érzed, több játékra van szükséged, néha pedig okosabban, takarékosabban szeretnél teniszezni – nagyon fontos, hogy minél jobban megértsd a játékot.’’

A világbajnok görög az előző szezonban talán karrierje eddigi legkeményebb vereségét szenvedte el az Ausztrál Open elődöntőjében, Rafael Nadaltól kapott ki. Tsitsipas szerint szükség van az ehhez hasonló kudarcokra – sok tanulsággal szolgálnak, motiváltabbá, erősebbé teszik a játékost.

’’A kemény vereségek fontosak a karrierem számára, arra késztetnek, hogy még erősebben térjek vissza – ezek nélkül tökéletesnek érezném magam, ami nem vagyok. Azt az elődöntős meccset ugyan 3 szettben, simán vesztettem el, mégis nagyon fájdalmas volt. Nagyon közel kerültem ahhoz, hogy Grand Slam-döntőbe jussak, ami olyasvalami, amiről mindig is álmodtam. Nem teljesítettem túl jól azon a meccsen, Rafa viszont nagyon jól játszott. Csalódott voltam, hiszen remek formában voltam végig a két hét alatt. Két nappal később visszatértem a pályára, és elkezdtem fejlődni.

Nem üthetsz mindig nyerőket és ászokat, de tavaly nyáron ezzel a mentalitással játszottam. Próbáltam egyre jobbá válni, amivel az ellenkező hatást értem el. Nagyon sok munkát és erőfeszítést tettem a játékomba, azonban ez visszafelé sült el. Ezután megértettem, hogy lazábbnak kell lennem, meg kell próbálnom nagy elvárások nélkül teniszezni, és csak élvezni a játékot – nem mehet mindig minden tökéletesen.’’

Tsitsipas 28 tornán lépett pályára 2019-ben. Idén ezt nem szeretné megismételni, és reméli, hogy ha okosabban tervezi a naptárát, akkor el tud kerülni egy a tavalyihoz hasonló kiégést.

’’A kiégés hátterében sok dolog áll – többek között a stressz a meccs előtt, a meccs után, és a törekvésed, hogy elérd a céljaid. Az okok sokkal inkább mentálisak, mint fizikálisak, és a kulcs az, hogy meglegyen az egyensúly a sport, és a magánélet között. Fontos az, hogy sokkal inkább játékként tekintsek a teniszre, mint munkára. A múltban néha túl komolyan vettem a játékot, túl nagyok voltak az elvárásaim, túl sokat akartam. Minél több meccset játszol le ezzel a mentalitással, annál nagyobb az esélye a kiégésnek.

Néha csak le kell lazulnom, és csak élveznem kell a játékot. Nem játszhatok minden pontot 100 százalékosan. Fantasztikus 2019 áll mögöttem, és a legnehezebb az lesz, hogy mindezt megismételjem, csak más felfogással. Nem akarom lemásolni a tavalyi énemet, jobb szeretnék lenni – mindig többet akarok elérni.’’

(Szöveg: Szabó Krisztián)

Hozzászólások