Salakblog - Stefanos Tsitsipas ellenzi a coachingot, szerinte a játékosnak egyedül kell megtalánia a megoldást a pályán 
Stefanos Tsitsipas ellenzi a coachingot, szerinte a játékosnak egyedül kell megtalánia a megoldást a pályán 
Fotó: Europress/AFP

Stefanos Tsitsipas ellenzi a coachingot, szerinte a játékosnak egyedül kell megtalánia a megoldást a pályán 

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/12 14:47
A WTA döntése szerint a 2020-as idénytől kezdve engedélyezett lesz a nézőtérről való coaching a női versenyeken. Az új szabály jelenleg teszt periódus alatt van, és először a dubai tornán lépett érvénybe. 

A 2018-as US Open döntőjét követően, ahol Serena Williams szóbeli figyelmeztetésben részesült, amiért edzője, Patrick Mouratoglou kézjelzésekkel próbálta segíteni tanítványát a közönség soraiból, elég megosztóvá vált a jelenség. Patrick Mouratoglou – érthető okokból kifolyólag –, támogatja a szabályt, azonban pártfogoltja, Stefanos Tsitsipas úgy véli, a játékosoknak segítség nélkül kell megoldaniuk a problémákat a pályán.

Tsitsipas szerint a tenisznek nincs szüksége újításokra, és néhány érdekes gondolatot is megosztott a témával kapcsolatban.

’’Én szeretem a teniszt a jelenlegi állapotában. Úgy gondolom, a játékosnak egyedül kell megtalálnia a megoldást játék közben. Azt hiszem, ha bizonyos játékosok megengedhetik maguknak, hogy jobb edzőik legyenek, mint másoknak, akkor az egész helyzet az edzők csatájává alakulhat, és nem a teniszezőkön lesz a hangsúly."

000_1MB88N.jpg Fotó: Europress/AFP

Tsitsipast jelenleg édesapja, Apostolos Tsitsipas edzi, de a tavalyi világbajnokság győztesét Mouratoglou fedezte fel, és a görög azóta is rendszerint a Mouratoglou Akadémián készül a versenyekre. A francia edző azonban teljesen másképp vélekedik a coachingról.

’’Nagy támogatója vagyok a coachingnak – jót tenne a show-nak, segítene jobban megérteni a sportot azoknak, akik a tévé vagy a számítógép előtt nézik a meccseket, és a játékosok személyisége is előtérbe kerülne. Szeretem és tisztelem a tenisz hagyományait, de szeretném, hogy csakúgy, mint más sportágak, a tenisz is a modernizáció útjára lépjen. A tenisz azon néhány sportág egyike, mely nem támogatja a coachingot. Itt az idő ezt megváltoztatni.’’

Az ATP eddig nem adta jelét annak, hogy a női tornákhoz hasonlóan a férfi versenyeken is életbe léphet az új szabály, bár a Davis-kupa mellett az elmúlt években már a NextGen-világbajnokságokon is bemutatkozott a szabad coaching. Mindenesetre úgy tűnik, a férfi mezőnyben egyelőre nem túl népszerű az ötlet – Stefanos Tsitsipas mellett korábban Roger Federer is nemtetszését fejezte ki a coachingot illetően. 

Szöveg: Szabó Krisztián 

Hozzászólások