Salakblog - A Wawrinkát kiejtő tinédzser még mindig nem hiszi el, hogy legyőzte a svájcit
A Wawrinkát kiejtő tinédzser még mindig nem hiszi el, hogy legyőzte a svájcit
Fotó: Europress/AFP

A Wawrinkát kiejtő tinédzser még mindig nem hiszi el, hogy legyőzte a svájcit

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/17 17:50
Stan Wawrinka hatalmas meglepetésre már az első fordulóban búcsúzott a római 1000-es tenisztornától. A háromszoros Grand Slam-győztes svájcit egy selejtezőből érkező, tehetséges hazai teniszező búcsúztatta, akinek ráadásul ez volt pályafutása első Tour-szintű győzelme. A kedden mutatott játéka alapján mindenképpen érdemes lesz feljegyezni Lorenzo Musetti nevét.

Fiatalon - vagy mondjuk inkább úgy: gyerekként - gyakran látogatott ki a szüleivel és a barátaival a Foro Italicóra, hogy élőben láthassa a világ legjobbjait, Rafael Nadalt, Roger Federert, vagy épp Stan Wawrinkát. Két nappal ezelőtt viszont már a mezőny tagjaként vehetett részt a versenyen, épp a 2008-as döntős svájci ellen, és ha már így alakult, 6:0, 7:6 (2) arányban le is győzte rutinosabb ellenfelét. "Egy álom vált valóra, még most sem hiszem el, mi történt. El kell fogadnom, és meglátjuk, mit hoznak a következő napok."

Mondhatjuk, hogy a keddi egy igazi generációs küzdelem volt, hiszen Wawrinka a mezőny legidősebb, míg Musetti a legfiatalabb tagjaként vágott neki a versenynek. A 18 éves tehetség csupán második alkalommal kvalizta fel magát ATP-szintű torna főtáblájára, ezt megelőzően az idei dubaji versenyen sikerült, de a bombaformában lévő Andrey Rublev végül megállította. Wawrinka ellen sem a 249. helyen álló olasz volt a favorit. "Nem számítottam erre a győzelemre" - ismerte el. "Nagyon jól teniszeztem, az összes labdamenetet élveztem."


Ez utóbbit le sem tagadhatta volna, az első szettben alaposan meglepte Wawrinkát higgadt, agresszív és ötletes teniszével. A svájcinak láthatóan nehezére esett felvenni a ritmust, a szett- és brékhátrány tudatában azonban sikerült, és a második szettben helyenként már jól játszott. Ez volt az igazi teszt Musetti előtt, aki nagyszerűen kiállta a próbát, kétszer is szettben maradt, majd rövidítésben lezárta a mérkőzést. Ezzel egyébként közel annyi pénzt szerzett (48 360 dollár), mint azt megelőzően összesen (69 634 dollár).

"Fogalmam sincs, hogy mennyi pontot és hogy mennyi pénzt kerestem. Élveztem a mérkőzést, nagyon jól éreztem magam a pályán, és bízom abban, hogy sikerül fenntartanom ezt a folyamatot, tovább haladhatok a pályafutásomban, mert minden nap arra próbálok törekedni, hogy jobb legyek. Ez most a célom." Nem ez volt az alkalom, hogy Musetti nála nagyobbakkal teniszezett. Az olasz tehetség négyévesen, nagymamájánál kezdett el teniszezni, az első valódi edzésén pedig az edzője egyből az idősebb gyerekekhez küldte.

Az elmúlt kilenc évben Simone Tartarini irányította az edzéseit, és a fiatal játékos szerint ezzel a munkával sikerült megalapozni a római menetelését. "Nagyon sokat dolgoztunk ebben a hónapban. Szerintem sikerült lépést tennem az érettség és a mentalitás tekintetében. Egyszerűen csak a játékomra koncentráltam. Próbáltam tartani a szervámat, a rövidítésben pedig bátran játszottam, élveztem a gyönyörű stadiont. Nem tudom, miért, de nyugodt voltam. Ez már a mérkőzés előtt is érezhető volt. Szerintem ez volt a kulcs a győzelemhez."

sinner-musetti-min.jpgFotó: Europress/AFP

Jannik Sinner után tehát egy újabb szemtelenül fiatal olasz tehetség jelent meg a nemzetközi színtéren. "Az ő sikereik hajtanak előre, feltüzelnek, hogy még többre törekedjek. Janniknak elképesztő idénye volt, és ezt látva én is keményebben melózok. Szeretnék eljutni az ő szintjére, mert Olaszországban ő a legjobb közöttünk. Hamarosan ez a cél sikerülhet" - fogadkozott Musetti, aki Wawrinka után újabb sztár ellen bizonyíthat, hiszen a korábbi top 5-ös Kei Nishikori lesz az ellenfele a második fordulóban.

via ATP

Hozzászólások