Salakblog - Sportpszichológusa érdemeit hangsúlyozta a Roland Garros friss bajnoknője
Sportpszichológusa érdemeit hangsúlyozta a Roland Garros friss bajnoknője
Fotó: Eurosport/Getty

Sportpszichológusa érdemeit hangsúlyozta a Roland Garros friss bajnoknője

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/13 17:26
Iga Swiatek, a Roland Garros újdonsült bajnoknője úgy véli, rengeteget segített neki a szombati döntőben, hogy már évek óta sportpszichológussal dolgozik. A 19 éves lengyel lány a fináléban 6:4, 6:1 arányban győzte le az Ausztrál Open idei győztesét, Sofia Kenint. 

Swiatek nem volt kiemelt a Garroson, és bár magabiztos volt a szezon elején, a megelőző tornákon nem mutatott kirobbanó formát. Párizsban azonban egyértelművé tette, milyen hihetetlenül stabil idegei vannak ehhez a játékhoz. Ennek eredményeként szettveszteség nélkül nyerte a tornát, amire Justine Henin 2007-es győzelme óta nem volt példa a nők versenyében.

A friss bajnok úgy látja, győzelmében kulcsszerepe van Daria Abramowicz sportpszichológusnak, akivel már közel két éve dolgoznak együtt. A szakember egyébként ott volt vele Párizsban, és a lelátóról kísérte figyelemmel a döntőt.

"Hosszú utat jártunk már be együtt" - mondta Swiatek. "Rengeteget segített nekem a torna alatt, és előtte a leállás utáni visszatérés során is. Sokat dolgoztunk azon, hogy csökkentsük az elvárásaimat saját magammal szemben. Fontos volt, hogy visszatérjek az alapokhoz, és csak arra koncentráljak, hogy jól érezzem magam a pályán. Azon túl, hogy ezt a folyamatot támogatta, abban is sokat segít, hogy emberileg és játékosként is tudjak fejlődni."

Abramowicz amellett, hogy a nagy tornákon ott van Swiatek mellett, számos lengyel élsportolóval is együtt dolgozik. A szakember a WTA honlapjának arról számolt be, hogy tapasztalatai szerint a fiatalabb sportolók ma már könnyebben beszélnek a mentális egészség fontosságáról.

"Iga még nagyon fiatal, de már most borzasztóan tudatos. Ezt én nagyon nagyra értékelem benne" - mondta Abramowicz

Swiatek: "Minden évben végignéztem, ahogy Rafa magasba emeli a trófeát, hihetetlen, hogy itt állok" | Eurosport

Iga Swiatek nyerte a 2020-as Roland Garrost, ezzel ő az első lengyel teniszező, aki egyéniben Grand Slam-trófeát emelhetett magasba. A 19 éves teniszező 6:4, 6:1-re győzte le Sofia Kenint a döntőben, és szerezte meg ezzel pályafutása első tornagyőzelmét, rögtön egy Grand Slam-tornán.

Bár komoly junior karrier van Swiatek mögött - két éve győzni tudott Wimbledonban -, saját bevallása szerint az nem nagyon volt benne a pakliban, hogy már az idén ekkorát megy a Garroson. Miután beütötte a bajnoki címet érő labdát, az arckifejezése jól mutatta, őt is mennyire meglepte, hogy idáig eljutott.

"Egyszerűen nem akartam elhinni. A jó tenisz, a Grand Slam-győzelmek annyira távolinak tűntek a számomra, úgyhogy ez a siker iszonyúan furcsa érzés most nekem."

Swiatek hangsúlyozta, hogy szerinte a Simona Halep elleni negyedik körös győzelme jelentette a fordulópontot. A korábbi világelső kiváló formát mutatott a megelőző fordulókban, azonban a lengyel tinédzser számára nem tudott ellenfél lenni. 

"Korábban volt problémám olyankor, amikor nyomás alatt kellett játszanom. Sokszor az edzéseken remekül ment a játék, a meccseken azonban sokkal rosszabb teljesítményt nyújtottam. Ezen a tornán azonban végre felismertem, hogy képes vagyok jó teniszre. Mentálisan felkészülten kell odaállnom, megfelelő hozzáállással."

"Azért nem gondoltam arra, hogy megnyerhetem a tornát, mert tudtam, hogy ha eljutok a döntőig, ott biztos majd egy nagy bajnok ellen kell játszanom. Amikor csak eszembe jutott a tornagyőzelem, igyekeztem elhessegetni a gondolatot, és csak a munkára koncentrálni."

Swiatek azt mondta, nem igazán tudott aludni a döntőt követő éjjel. A rengeteg támogató üzenet és gratuláció  ugyanis ennyire komoly hatással volt rá. Novak Djokovic és Robert Lewandowski a rajongói lettek az elmúlt két hét során, Naomi Osaka pedig a döntő alatt is folyamatosan drukkolt neki a Twitteren.

"Elképesztő siker, nagyszerű történet" - Lewandowski is gratulált a friss Garros-győztes honfitársának | Eurosport

A francia nyílt teniszbajnokság női bajnoka, a 19 éves lengyel Iga Swiatek célja, hogy pályafutása folytatásában minél egyenletesebben teljesítsen. Swiatek a szombati döntőben 6:4, 6:1-re győzte le a negyedik helyen kiemelt amerikai Sofia Kenint, ezzel Szeles Mónika 1992-es sikere óta a Roland Garros legfiatalabb női győztese lett.

Osaka és ő kifejezetten jóban lettek a touron. Swiatek elmondása szerint az immáron háromszoros GS-bajnok japán komoly inspirációt jelent a számára. 

"Már akkor is ösztönzőleg hatott rám, amikor személyesen még nem is ismertük egymást. Naomi ugyanis egyike azoknak, akik esélytelenként tudtak GS-t nyerni. Nagyon örülök, hogy néha irkálunk egymásnak, neki ugyanis már jó sok tapasztalata van, amivel segíteni tud nekem is."

Swiatek sportoló családból származik; az édesapja evezősként vett részt az 1988-as szöuli olimpián. Ő is ott volt Párizsban, láthatta, ahogy a lánya magasba emeli a trófeát. És ott volt a család többi tagja is, akik mind együtt ünnepeltek Iga győzelmét követően. 

"Neki köszönhetjük, hogy ennyire keményen tudunk dolgozni" - mondta Swiatek édesapja, rá és testvérére gyakorolt hatására utalva. "Mindig komoly elvárásokat támasztott velünk szemben. Fontos volt, hogy jó jegyeket vigyünk haza, és hogy odategyük magunkat az edzéseken."

"Sokszor ezek az elvárások rosszul sülnek el, de nekem nagy segítségemre voltak. Segítettek, hogy profi sportoló váljon belőlem. A tesóm megsérült 15 évesen, és abbahagyta a teniszt, viszont nagyon jó feje van, nagyon jól tanul, úgyhogy szerintem mind a ketten sikeresek leszünk a magunk területén."

Miközben a férfiaknál továbbra is a Nagy Hármas uralkodik, a nőknél szép csendben lezajlik egy generációváltás | Eurosport

A 19 éves Iga Swiatek a 21 éves Sofia Kenin legyőzésével megnyerte a 2020-as Roland Garrost. Miközben a férfiaknál a Next Gen áttörésére még mindig várni kell, a nőknél szép lassan lezajlik egy generációváltás. A tinédzser Swiatek úgy lépett pályára Sofia Kenin ellen a párizsi döntőben, hogy a 21 éves amerikai az Ausztrál Openen aratott győzelmével már szinte rutinosnak számított.

Garros-győzelem ide vagy oda, Swiatek nem feledkezett meg a tanulmányairól sem. Most halasztott az egyetemen, de nem zárta ki, hogy a jövőben majd a sulit is folytatja.

"Úgy gondolom, sok mindent kell még tanulnom az élet legkülönbözőbb területein. Eljön majd az a pont, amikor az agyamnak a teniszen kívül másra is szüksége lesz. Persze tudom, teniszezőnek lenni elég komoly elfoglaltságot jelent."

CNN

Hozzászólások