Salakblog - Sokat vártak tőlük, de csúnyán leszerepeltek a NextGen-játékosok Wimbledonban
Sokat vártak tőlük, de csúnyán leszerepeltek a NextGen-játékosok Wimbledonban
Fotó: Europress/AFP

Sokat vártak tőlük, de csúnyán leszerepeltek a NextGen-játékosok Wimbledonban

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/08 17:06
"Nehéz bárki mást választani az egyértelmű esélyeseken kívül, de úgy gondolom, az üldözőcsoport közelebb került, így például Stefanos Tsitsipasnak lehet esélye" - mondta Wimbledon előtt John McEnroe. Jóslata egyelőre nem vált be, legalábbis a görög teniszezőnél, ugyanis - Sascha Zverevhez hasonlóan - már az első fordulóban búcsúzott a tornától.

Wimbledon második hetére csak két 25 éven aluli játékos maradt versenyben a férfiaknál: a 21 éves meglepetésember, Ugo Humbert és a kiváló formában lévő, 23 éves Matteo Berettini. Bár a salakspecialista Dominic Thiem korai búcsújával valamilyen szinten számolni lehetett, Sascha Zverev első körös kiesése pocsék formája ellenére is meglepetés volt, a 2019-ben szép lassan top 10-es játékossá érő Stefanos Tsitsipasé pedig egyenesen a szenzáció kategóriába tartozik.

"1999-ben és 2000-ben én is kikaptam az első fordulóban, majd 2001-ben volt egy jobb sorozatom, 2002-ben viszont ismét korán búcsúztam" - nyilatkozta Roger Federer a fiatal teniszezők meglepő vereségeivel kapcsolatban. "Ezen a borításon gyorsan pánikba tud esni az ember. Nem is tudom, de a korral talán lenyugszik az ember. De ebben nem vagyok biztos. Összefüggésben lehet az adott pillanattal is."

000_1738X3.jpgFotó: Europress/AFP

Thiem vereségét magyarázhatjuk a borítással, Zverevét pedig az önbizalomhiánnyal. Tsitsipas azonban fantasztikusan játszott Wimbledont megelőzően, John McEnroe nem véletlenül tippelte azt, hogy a görög teniszező sokáig jut a füves pályás tornán. Az amerikai utólag úgy fogalmazott, még mindig arra vár, hogy az ATP Touron egyre meghatározóbb fiatalok Grand Slameken is előlépjenek. És, hogy miért nehéz ez a feladat? Federer szerint leginkább az ellenfelek tudása miatt.

"Mindannyian tudjuk, mennyire nehéz Novak és Rafa legyőzése ezen a tornán. Engem sem könnyű, elég jó az itteni mérlegem. Emellett jobb sorsolásunk van, mert a kiemelésünk megelőzi, hogy magasan rangsorolt játékosokkal találkozzunk. Egy negyedik fordulós eredményig kevésbé kemény az út, mint mondjuk egy feltörekvő fiatalnak" - magyarázta a svájci, akire a negyedik fordulóban épp egy fiatal vár az olasz Berettini személyében.

Persze lehet, hogy a hiba a játékosokban keresendő, nemrég erre utalt Boris Becker is. Zverev például láthatóan nem tud mit kezdeni a három nyert szettre menő találkozókkal, gyakran a szettelőny birtokában veszít a koncentrációjából és a kelleténél sokkal nehezebb mérkőzésekbe bonyolódik bele. "Elkapott a nyomás, én pedig eljutottam egy olyan pontra, ami már megalázó volt" - mondta Felix Auger Allissme. "Kemény volt, nem találtam kiutat. Ő pedig pont azt tette, amit kellett."

000_1ID63L.jpgFotó: Europress/AFP

Wimbledon negyedik fordulós játékosainak életkora 
Roger Federer - 37
Fernando Verdasco - 35
Rafael Nadal - 33
Novak Djokovic - 32
Roberto Bautista Agut - 31
Mikhail Kukushkin - 31
Sam Querrey - 31
Joao Sousa - 30
Benoite Paire - 30
Guido Pella - 29
Kei Nishikori - 29
Milos Raonic - 28
David Goffin - 28
Tennys Sandgren - 27
Matteo Berrettini - 23
Ugo Humbert - 21

Egy-egy kiemelkedő eredményt már láttunk a feltörekvő generációtól, és itt a korábban felsorolt játékosok mellett (a teljesség igénye nélkül) említhetnénk Denis Shapovalovot, Hyeon Chungot, Alex de Minaurt, Andrey Rublevot, Frances Tiafoe-t. Ezeknél a játékosoknál (egyelőre?) közös pont a kiegyensúlyozott teljesítmény teljes hiánya. Idén csak három 21 éven aluli teniszező tudott egynél többször ATP-torna elődöntőjébe jutni: Tsitsipas (6), Auger-Aliassime (5) és Taylor Fritz (3).

"Korábban láttunk már olyat, hogy korombeli játékosok - mondhatnám Rafa és Roger nevét - nagyon érettnek és profinak tűntek. Egészen fiatalon kiegyensúlyozottan játszottak, tornáról tornára jól teljesítettek, és nem estek vissza. Ez hiányzik belőlünk, NextGen-játékosokból, beleértve saját magamat is. Hétről hétre kiszámíthatatlanul teniszezünk. Ez alapvetően egy állandóan jelentkező probléma, amihez nem tudtunk alkalmazkodni" - mutatott rá önkritikusan Tsitsipas.

000_1I55V0.jpgFotó: Europress/AFP

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy harminc felett ennyien és ilyen tartósan képesek legyenek kimagasló teljesítményre. Ráadásul, férfi teniszben példátlan módon, minden idők három legjobb teniszezője egyszerre verseng egymással, őket kellene mindenekelőtt legyőzniük a feltörekvő játékosoknak. Novak Djokovic éveken át játszott Federer és Nadal árnyékában, így ha valaki, ő pontosan megérti és átérzi a fiatalok helyzetét. Végül 2008-ban az Ausztrál Open megnyerésével, 20 éves korában bezsebelte első GS-címét.

"Pontosan emlékszem, milyen érzés volt, amikor 2008-ban megnyertem az első Slamet. Pár évig a világranglista 3. és 4. helyén álltam, ami persze nagy eredmény volt, de a Slameken képtelen voltam megtenni a következő lépést, ami a győzelem lett volna. Van még idő. Megértem, hogy az emberek új győztesekre vágynak, és nem hármunk dominanciáját szeretnék látni. Ez egyszer el is fog jönni. Úgy nagyjából 25 éven belül, és mindannyian boldogok lehetünk" - mondta vigyorogva a világelső.

via ubitennis.com

Hozzászólások