Salakblog - Sofia Kenin, aki úgy nyert Grand Slam-döntőt, ahogy talán még Federer sem tudott
Sofia Kenin, aki úgy nyert Grand Slam-döntőt, ahogy talán még Federer sem tudott
Fotó: Europress/AFP

Sofia Kenin, aki úgy nyert Grand Slam-döntőt, ahogy talán még Federer sem tudott

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/09 15:30
Ahhoz, hogy Sofia Kenin megszerezze pályafutása első Grand Slam-címét, mindössze azt kellett tennie, ami amúgy a természetéből is fakad: küzdeni, beleadni mindent és kitenni a szívét a pályára.

A győzelemig vezető úton a 21 éves amerikai legyőzte Csang Suajt, Coco Gauffot, Ons Jaubert, a világelső Ashleigh Barty-t, hogy aztán a fináléban megütközhessen a kétszeres GS-bajnok, ismét korábbi önmagát idéző Garbine Muguruzával. A spanyol lányt végül szetthátrányból verte 4:6, 6:2, 6:2 arányban.

Kenin szülei 1987-ben hagyták el Oroszországot és költöztek az Egyesült Államokba. Azonban Sofia születése előtt nem sokkal hazatértek Moszkvába azért, hogy a kislány támogató családi környezetben jöhessen a világra. Nem sokkal később a család úgy döntött, visszatérnek Floridába. 

Édesapja, Alex Kenin hamar észrevette, hogy lánya sokkal komolyabb érdeklődést mutat a labdák, mint a babák iránt, ráadásul kivételesen jó szem-kéz koordinációval rendelkezik.

Mivel alacsony termete miatt gyakran nem vették őt eléggé komolyan, Kenin legfőbb erőssége az akarata, a küzdeni tudása lett. Érzelmeit nem titkolja, igaz, nem is nagyon tudná, hisz rendkívül impulzív személyiség. Gyakran olyan szinten elöntik őt ezek az érzelmek, hogy úgy tűnhet, a dolog már a teljesítménye rovására megy, ő azonban az elmúlt években kiválóan megtanulta ezt kezelni. 

2019 volt az áttörést jelentő év a számára. Három tornagyőzelmet is szerzett, és két egymást követő héten sikerült legyőznie Barty-t és Naomi Osakát is. Életében először bejutott egy Grand Slam-torna negyedik fordulójába, amikor a Roland Garros harmadik körében megverte Serena Williamst. 

Versenyzői adottságait legegyértelműbben talán a Muguruza elleni döntő harmadik játszmájában mutatta meg, 2:2-es állásnál, 0-40-nél. Ezt követően ütött öt nyerőt egymás után, ráadásul ezek közül négyet 10 ütésnél hosszabb labdamenetben. 

kenin.jpg Fotó: Europress/AFP

"Valami egészen hihetetlen játékot kapott elő" - mondta Alex Kenin a mérkőzés után. "Beszéltem Chris Fowlerrel, az ESPN kommentátorával, aki nem emlékszik, hogy valaha bárki is képes lett volna 0-40 után öt nyerőt ütni. Azt mondta, még Federertől sem látott ilyet. Sofia történelmi tettet vitt véghez."

"Utál veszíteni, a vereség nem opció a számára. Elképesztő tenisszel jött elő, iszonyatosan keményen küzdött. Garbine nagyon nagy ütő, és újra kiváló formában van, Sofia azonban egész egyszerűen dacolt a vereséggel."

Arra a gémre, ott 2:2, 0-40-nél az emberek örökké emlékezni fognak. Ez lesz a védjegyed. Annyira nyugodtnak tűntél. Mi zajlott le a fejedben?
Éreztem, hogy meg kell nyugodnom, egy kicsit ugyanis túl voltam pörögve. Nem kezdtem jól 2:2-nél, tudtam, hogy le kell higgadnom, és egész egyszerűen jobban kell játszanom. Megpróbáltam elrejteni az érzéseimet, de 3:2-nél elszabadult minden. Ettől kezdve a dolgok zöme az én javamra dőlt el. Sok volt bennem az érzelem, de próbáltam nyugodt maradni, és a legjobb teniszemet nyújtani.

Azt mondják, hogy aki túlságosan sok érzelemmel játszik, az nem tud stabil és kiegyensúlyozott maradni. Persze ez nem igaz mindenkire egyformán. Te hogy tanultad meg kezelni az érzelmeidet?
Ezt még mindig tanulom, de már sokat fejlődtem korábbi önmagamhoz képest. Persze egy döntőben, amikor komoly a tét, érthető, ha az ember tele van érzelmekkel, és azoknak valahogy ki is kell jönniük. Úgy mentem föl a pályára, hogy én megszerzem ezt a trófeát, és nem hagyom magam legyőzni.

kenin1.5.jpg Fotó: Europress/AFP

Mire gondoltál, amikor már csak egy játékra voltál a végső győzelemtől? Hogy tudtad kiüríteni a fejed?
Nem tudtam, a trófea közelsége ott volt a fejemben. Csak megpróbáltam valahogy elrejteni. Hála Istennek nem sírtam el magam 5:2-nél. Jó néhányszor ugyanis szó szerint sírtam a második szettben. Tele voltam érzelemmel. Miután hoztam a szervám, és 5:2-re vezettem, leültem, és megpróbáltam nem sírni az egész világ előtt. De belül egyfolytában az pörgött bennem, hogy Úristen, nyerni fogok?! A következő gémben hihetetlenül jól kezdett el játszani, és nagyon közel voltunk egymáshoz. Szerencsére ütött egy kettőst... Ezután az érzelmeim beszéltek helyettem. Nem igazán találtam a szavakat, és alig hittem el, hogy mindez megtörténik.

Gyakran sírsz a meccseiden. Mi váltja ezt ki? Mi az az érzelem, ami túlcsordul benned?
Az Ausztrál Open két hetében minden meccsem előtt sírtam, ami segített. De ez nem valami tudatos dolog, egyszerűen csak jön. Ahogy egyre messzebbre jutottam a tornán, egyre intenzívebben jött. Aztán jött a döntő. Apu, aki nyilván nagyon izgult értem, megpróbálta levenni rólam a terhet azzal, hogy azt mondta, ez is csak egy mérkőzés. Én azonban tudtam, hogy ez más lesz, hisz ez mégiscsak egy döntő. 

Mik a további terveid a 2020-as szezonra nézve?
Megpróbálok a következő tornákon a Melbourne-ben szerzett élményeimre, tapasztalataimra, önbizalmamra építeni és persze tovább fejlődni. Nagyon fontos cél a tokiói olimpia és a sencseni világbajnokság a számomra, és újabb GS-címeket is akarok nyerni. 

kenin2.jpg Fotó: Europress/AFP

Te és az édesapád is beszéltetek arról, hogy azzal, hogy ők annak idején az Egyesült Államokba költöztek, megadták neked az amerikai álom lehetőségét. Mit jelent számodra az amerikai álom?
Ezt, amit elértem. Hogy Grand Slamet nyertem. Mindig is az volt a célom, hogy nagy trófeát nyerjek. És most a kemény munka kifizetődött. Nem számoltak velem, de én bebizonyítottam nekik, hogy tévedtek. Magamért és a családomért is tettem. Csodálatos érzés, hogy mindezt megoszthatom velük. 

WTATennis

Hozzászólások