Salakblog - "Egy rémálom" - a korábbi top 10-es teniszező elmeséli, milyen a Nagy Négyessel egy időben születni
"Egy rémálom"- a korábbi top 10-es teniszező elmeséli, milyen a Nagy Négyessel egy időben születni
Fotó: Europress/AFP

"Egy rémálom" - a korábbi top 10-es teniszező elmeséli, milyen a Nagy Négyessel egy időben születni

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/06/27 10:28
A Nagy Négyes árnyékában számtalan többre hivatott teniszező fejezte/fejezi be pályafutását Grand Slam-győzelem nélkül. Az ATP honlapján Gilles Simon egy blogbejegyzésben osztotta meg, milyen érzés egy olyan korszakban pályára lépni, mikor minden idők talán három legnagyszerűbb játékosát kellene legyőzni.

„35 éves vagyok, 14 ATP tornát nyertem, és a világranglistán a 6. helyig jutottam. Hosszú ideje generációm legnagyobb problémája, hogy a világ négy legjobb teniszezője- Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic és Andy Murray- túl jók.

Egy olyan játékosnak, mint én, aki pont belecsöppent pályafutásuk közepébe, ez egy igazi rémálom.

Lehetőséget kaptam, hogy együtt játsszam a legjobb játékosokkal, és ellenük lépjek pályára. Minden egyes ellenük aratott győzelem már önmagában óriási teljesítmény volt, lehetőséged nyílt kipróbálni magad minden idők legjobb teniszezői ellen. Federer, Nadal és Djokovic talán minden idők legjobb játékosai, akik pont egy időben versenyeznek. Szerencsés vagyok, hogy részese lehetek ennek.

De az a probléma, hogy teniszezőként nyerni akarsz. Nagy tornákat akarsz nyerni. Azonban, például amíg Rafa versenyez, nagyon nehéz Roland Garrost nyerni.

Ott van Juan Martin Del Potro, aki nyert egy Grand Slamet. Biztos vagyok benne, hogy egy másik időszakban, sérülések nélkül, Del Potro négy, öt, vagy hat GS-t is begyűjthetett volna. Így, hogy Nadalék is játszanak, csak egyet nyert, és mindössze egyetlen ATP 1000-es győzelme van. Ami bámulatos, hogy 2019-ben három meccslabdát kellett hárítania a döntőben ahhoz, hogy 1000-est nyerjen. Felfogjátok, hogy milyen jó teniszező ő?

GillesSimon.jpg Fotó: Europress/AFP

Úgy érzem, szükségünk van fiatal játékosokra, akik jó teniszt játszanak. Túl régóta szenved a tenisz attól, hogy az új generációk rendre nem voltak elég jók, hogy legyőzzék a Nagy Négyest. Ez semmi rosszat nem jelent az olyan srácokra nézve, mint Milos Raonic vagy Kei Nishikori, vagy bárki a korosztályukból, mert ők is szuper jó teniszezők. Csak megmutatja, milyen különleges Roger, Rafa, Novak és Andy.

Annak ellenére, hogy Federerék 20 évvel idősebbek a legújabb generáció néhány játékosánál, mégis legyőzik őket, mert ők egyszerűen nem erről a bolygóról származnak. Őrült dolog, hogy ilyen hosszú ideje minden egyes tornán, minden egyes héten ennyire jók.

Először mondhatni boldog voltam, hogy az új játékosok nem tudták legyőzni őket, mert egész karrieremet ez az érzés kísérte végig. Természetesen Grand Slamet akartunk nyerni. Talán kifogásként hangzik, de ellenük esélyünk sem volt.

De miután a Nagy Négyes egyre idősebb lesz, valamivel kevesebbet játszanak, szóval egy picivel több lehetőség jut másoknak. Jó látni, hogy új játékosok is egyre inkább odaérnek.

GillesSimon-RogerFederer.jpg Fotó: Europress/AFP

Most már örülök annak, ha a fiatal játékosok végre le tudják győzni őket. A sportág szempontjából szükség van rá. Úgy gondolom, ez az új generáció, akik közül többen 23 éven aluliak, szuper jól teniszeznek. Ők uralják majd a sportágat a jövőben, és nagyon örülök, hogy ezt láthatom.

Úgy vélem, a legújabb generáció különösen izgalmas: sok különböző stílusú játékos eltérő személyiséggel. Ott van például Denis Shapovalov és Felix Auger-Aliassime, aztán ott vannak a fiatal amerikaiak. Stefanos Tsitsipas fantasztikus játékra képes, miként Sascha Zverev is.

Úgy érzem, személyiségüket tekintve is kiváló ez a korosztály, a srácok, mint például Felix, Karen Khachanov, Daniil Medvedev. Nemcsak jó játékosok, hanem szuper kedves srácok és remek emberek is. Változatosságot visznek a pályára.

Szükségünk van erre, mert Novak, Rafa és Roger időtlen idők óta vezetik ezt a sportágat. De egyszer csak eljön a pillanat, amikor abbahagyják” - zárja sorait a francia.

Gilles Simon legjobb Grand Slam-eredménye két negyeddöntő, a Nagy Négyes elleni összevetése pedig tökéletesen mutatja, milyen nehéz Djokovicék mögött sikereket elérni. A francia nem egyszer izzasztotta már meg a Nagy Négyes tagjait, mégis Federer ellen 2-7, Nadal ellen 1-8, Djokovic ellen 1-11, Murray ellen pedig még ennél is rosszabb, 2-16 a mérlege. 

via ATPTour.com 

Hozzászólások