Salakblog - Sharapova 2.0 is lehetne, az amerikai szupertehetség mégis inkább a saját útját járja
Sharapova 2.0 is lehetne, az amerikai szupertehetség mégis inkább a saját útját járja
Fotó: Europress/AFP

Sharapova 2.0 is lehetne, az amerikai szupertehetség mégis inkább a saját útját járja

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/05 13:40
A 2019-es szezonban korához képest meglepően higgadt és érett teniszt mutatott, aminek köszönhetően lejátszhatta élete első Grand Slam-elődöntőjét a Roland Garroson. Sokan a következő Maria Sharapovát látják benne, ő azonban Amanda Anisimovaként akar bizonyítani.

A kettejük között meglévő hasonlóságok vitathatatlanok, és amióta Sharapova bejelentette visszavonulását, minden szem a 18 éves Anisimovára szegeződik. 

A médiában és a rajongók körében megfigyelhető egy nyugtalan készenléti állapot, miközben folyamatosan keresik a tenisz következő szupersztárját. Amikor ez a nyugtalanság a tetőfokára hág, az érintettek általában végtelenül nyugodtan állnak a kérdéshez. Jelen esetben így van ezzel Anisimova is. 

Freeholdban született, New Jersey-ben orosz származású szülők gyermekeként, majd amikor Amanda hároméves volt, a család Miamiba költözött. Tehetsége elsöprő erejű volt, fejlődése pedig egyenletes és gyors. 2017-ben szettveszteség nélkül nyerte meg a US Open juniorversenyét, egy másik óriási tehetséget, Coco Gauffot verve a döntőben. 

Egy évvel később megszerezte első top 10-es játékos elleni győzelmét is Indian Wellsben. Petra Kvitovát győzte le mindössze 16 évesen. 

A tavalyi szezon aztán meghozta a komoly áttörést is a számára. Az Ausztrál Openen a negyedik körig jutott, majd a címvédő Simona Halep legyőzésével bejutott a legjobb négy közé a Garroson. Ezzel ő lett az első 2000 után született teniszező, aki major-elődöntőt játszhatott. 

Bár kikapott Ashleigh Bartytól az elődöntőben, menetelésével komolyan letette a névjegyét a felnőtt mezőnyben is. Anisimova egyébként azt mondja, nem érez magán extra terhet azért, mert Sharapovához hasonlítják.

Maria Sharapova után egy 17 éves Jersey-lány lehet a következő tinédzser Grand Slam-bajnok | Eurosport

A még csak 17 éves Amanda Anisimova úgy állt ki az Aryna Sabalenka elleni harmadik körös meccsére, hogy a fogadóirodák szerint csupán 9% esélye volt a győzelemre. Nos, a Jersey-lány alaposan rácáfolt a bukikra, és sima két szettben elintézte a 11. kiemelt fehérorosz teniszezőnőt.

"Nem érzem, hogy nyomás volna rajtam. Kedves dolog és önbizalmat is ad, amikor az emberek hozzá hasonlítanak, de én a saját életemben a lehető legjobb Amanda akarok lenni, nem a következő Maria. Bár vannak köztünk különbségek is, a vele való összehasonlítás hatalmas bók a számomra."

Ahogy Sharapova, Anisimova is a reklámozók álma. Nemrég írt alá egy többéves megállapodást a Los Angeles-i székhelyű Therabody nevű wellness céggel, melynek termékeit élsportolók használják szerte a világon. A közösségi médiában tapasztalható aktív jelenléte arra ösztönzi a cégeket, hogy keressék vele az együttműködés lehetőségét. A Nike és a Gatorade már a partnerei között van. 

Ő maga is elismeri, hogy gyorsabban fel kellett nőnie, mint az élsportolók többségének, különben képtelen lett volna kezelni a felfokozott médiaérdeklődést. 

"Igen, ez egyértelmű, sokkal gyorsabban érik egy olyan valaki, aki körül ott van a média. Sokkal jobban oda kell ugyanis figyelni arra, hogy az ember mit csinál vagy mit mond. De ha valaki úgy nő fel, hogy teniszezik, akkor közben sok mindent megtanul a függetlenségről is, szóval a sport végül is felkészített erre."

Édesapja, Konstantin hirtelen halálát követően, az év elején tért vissza a teniszhez, nem sokkal az előtt, hogy a koronavírus-járvány világméretűvé duzzadt volna. A karantén alatt kutyája, Miley társaságában töltött sok időt, úgyhogy most aggódik, hogy kedvence szeparációs szorongással küzd majd, mihelyt a teniszélet újraindul.

Amanda Anisimova a 21. század szülöttei közül elsőként elődöntőzhet egy Grand Slam-tornán | Eurosport

Miután a fonák egyenese elzúgott Simona Halep mellett, és sarokban landolt, a 17 éves Amanda Anisimova oldalra dobta az ütőjét, kezeit a magasba emelte, és egyszerűen csak annyit mondott: A fiatal amerikai tehetség a címvédő 6:2, 6:4 arányú legyőzésével, 1 óra és 8 percnyi játék után jutott be a Roland Garros elődöntőjébe.

Tavaly Bogotában nyerte élete első tornáját, az idei két fő célja pedig természetesen a US Open és a Roland Garros.

"Remélem, végül meg tudják rendezni a US Opent, még ha nézők nélkül is. Párizsba pedig nagyon jó lesz visszatérni a tavalyi menetelésem után."

Sky Sports

Hozzászólások