Salakblog - A kanadai tehetség elárulta, miben lépett előre, mióta a korábbi top 10-es játékos az edzője 
A kanadai tehetség elárulta, miben lépett előre, mióta a korábbi top 10-es játékos az edzője
Fotó: Europress/AFP

A kanadai tehetség elárulta, miben lépett előre, mióta a korábbi top 10-es játékos az edzője 

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/16 11:12
Denis Shapovalov valamivel több mint egy évvel ezelőtt kezdte meg közös munkáját Mikhail Youzhny-jal. A balkezes kanadai tenisze rengeteget fejlődött azóta, és nagyon élvezi a közös munkát a korábbi top 10-es edzővel.

A világjárvány miatti kényszerleállás előtt Shapovalov utolsó hat meccséből ötöt elveszített. De mióta visszatért a tenisz, a kanadai egy negyeddöntővel pályafutása legjobb Grand Slam-eredményét érte el a US Openen, Rómában pedig elődöntőt játszott 1000-es tornán.

Fejlődésében Youzhny mellett az is komoly szerepet játszik, hogy edzője javaslatát megfogadva, Shapovalov öt hónapja dolgozik együtt sportpszichológussal. Célja, hogy fejben is sokkal jobban tudja kezelni a nehezebb helyzeteket. A sportpszichológus alkalmazása egyébként egyre gyakoribbá válik a teniszben, a friss Roland Garros-bajnok, Iga Swiatek például nem győzi hangsúlyozni, mekkora szerepet játszott pszichológusa Grand Slam-győzelmében.

"Youzhny erősen ajánlotta (a sportpszichológust), szóval izgalmas volt elkezdeni. Úgy éreztem, a mentális rész a játékom szerves része, és egy terület, amiben sokat fejlődhetek még. Azt hiszem, hihetetlenül sokat segített nekem. Segített megszabadulni a sok dühtől és felesleges érzelemtől, ami körülvesz a meccseken, sokkal felszabadultabban teniszezhetek, így még inkább meg tudom valósítani a saját játékomat”- mesélt a változásokról Shapovalov.

Sportpszichológusa érdemeit hangsúlyozta a Roland Garros friss bajnoknője | Eurosport

Iga Swiatek, a Roland Garros újdonsült bajnoknője úgy véli, rengeteget segített neki a szombati döntőben, hogy már évek óta sportpszichológussal dolgozik. A 19 éves lengyel lány a fináléban 6:4, 6:1 arányban győzte le az Ausztrál Open idei győztesét, Sofia Kenint. Swiatek nem volt kiemelt a Garroson, és bár magabiztos volt a szezon elején, a megelőző tornákon nem mutatott kirobbanó formát.

A kanadai agresszív tenisze, nagy szervái, kemény tenyerese és egykezes fonákja bármilyen ellenféllel szemben veszélyesek. Amikor a tavalyi US Open előtt Youzhny átvette Shapovalov irányítását, észlelte, hogy sok helyen lehet még fejlődni, de értékelte, hogy a kanadai nyitott volt az új ötletekre.

„Jó dolog egy olyan játékossal együtt dolgozni, mint Denis, aki fejlődni akar, és hajlandó új dolgokat kipróbálni. Nagyon jól érzem magam, és igazán érdekes ez a munka”- fogalmazta meg Youzhny.

Shapovalov kemény ütéseivel 18 évesen, Rafael Nadalt és Juan Martin del Potrót legyőzve játszott 1000-es elődöntőt Montrealban. Youzhny sokat segített, hogy teljesebb, sokoldalú teniszezővé váljon a kanadai.

„Azt hiszem, okosabb játékossá tett. Cifra ütéseim voltak, nagy szervám és kemény tenyeresem, de sokat segített, hogy a hálójátékot és a hatékony fogadásokat is beleépítettük a teniszembe. Trükkösebb ellenfél lettem, és a riválisaimnak is nehezebb ellenem játszaniuk, mint korábban”- foglalta össze Shapovalov.

Mikhail Youzhny aktív pályafutása során nem rendelkezett olyan eszköztárral, mint tanítványa. Ennek ellenére legjobb napjain felvette a versenyt a legnevesebb teniszezőkkel, és eljutott Grand Slam-elődöntőig, valamint a top 10-be is beverekedte magát. Két évvel ezelőtt Szentpéterváron fejezte be pályafutását, most Shapovalov edzőjeként már a nézőtéren foglal helyet. Teszi azt meglehetősen lelkesen, a római 1000-es tornán ki lehetett szúrni, hogy Shapovalov lehetséges ellenfeleinek mérkőzéseire is szorgalmasan kilátogatott az orosz.

„Nincs túl sok tapasztalatom edzőként, mert teniszezőként kissé más megközelítésből ismerem a játékot. De érdekes napról napra újat tanulni. Denis előtt nagy jövő állhat, de folyamatosan fejlődnie kell, és minden nap komolyan meg kell dolgoznia ezért”- nyilatkozta Youzhny.

Shapovalov Szentpéterváron a torna második kiemeltjeként első 500-as tornagyőzelméért száll csatába. A negyeddöntőben elég komoly kihívás következik, a háromszoros Grand Slam-győztes Stan Wawrinka lesz az ellenfele. 

via ATP  

Hozzászólások