Salakblog - Serena Williams: "Ha őrültnek neveznek, mutasd meg, mi mindenre képesek az őrültek"
Serena Williams: "Ha őrültnek neveznek, mutasd meg, mi mindenre képesek az őrültek"
Fotó: Europress/AFP

Serena Williams: "Ha őrültnek neveznek, mutasd meg, mi mindenre képesek az őrültek"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/02/25 20:32
Elég nagy volt a fönnforgás Serena Williams körül az elmúlt napokban, úgyhogy megpróbáljuk összefoglalni a történteket. Döntés született a US Open után nyilvánosságra került, és a Herlad Sun című ausztrál lap által is lehozott karikatúra ügyében, az amerikai konferálta föl a Csillag születik című film bemutatóját, és elkészült a Nike új reklámfilmje, melynek természetesen Serena is aktív részese. 

Az Australian Press Council (APC), a helyi sajtó működését felügyelő testület elutasította azt a beadványt, mely szerint a Serenáról, a US Open döntőjét követően készült rajz rasszista volna, és a teniszezőnőt majompózban ábrázolná. A testület elfogadta a Herlad Sun azon érvelését, hogy a karikatúra csupán válasz volt Serena, a fináléban előadott kirohanására. Az indoklás szerint a teniszezőnő viselkedésének gyerekes jellegét próbálta meg visszaadni a rajz, ezért is látható egy cumi is a képen, valamint Williams, aki frusztrációját levezetendő, csak toporzékol.

Tavaly ősszel J. K. Rowling írónő hangot adott fölháborodásának, szerinte ugyanis a világ egyik legnagyobb élő sportolónőjéről készült rajz egész egyszerűen rasszista és szexista. Íme az ominózus kép, mindenki döntse el, hogy szerinte a szerző hangsúlyozza-e Serena afroamerikai vonásait vagy sem.

Az Oscarról nem írnánk sokat, Serena tette, amire fölkérték. Elegáns volt és tekintélyt parancsoló. Így konferálta föl a Csillag születik c. filmet:

Viszont a reklámszünetekben látható volt a Nike legújabb, másfél perces reklámja, amelyet Serena narrál, és, amely az erős és sikeres nőket hivatott ünnepelni. Sok ismert korábbi és jelenleg is aktív sportolónő tűnik fel a klipben. 

"Ha érzelmeket mutatunk, azt mondják, drámainak, teátrálisnak vagyunk" - mondja Williams a reklámban. "Ha férfiak ellen akarunk játszani, hibbantnak gondolnak. Ha egyenlő esélyekről álmodunk, azt mondják téveszméket kergetünk. Amikor kiállunk valami mellett, úgy néznek ránk, mintha elment volna az eszünk. Ha túl jók vagyunk, akkor biztos valami baj van velünk. És, amikor dühösek vagyunk, akkor hisztérikusnak, irracionálisnak vagy egyszerűen csak őrültnek gondolnak minket."
"Őrült volt az első nő, aki lefutotta a maratont. Őrült az is, aki először bokszolni kezdett. Csakúgy, mint az, aki először zsákolt vagy NBA-csapatot edzett. Őrült, aki hidzsábban versenyzett, aki megváltoztatta a sportot, aki nyert 23 Grand Slamet, majd gyermeket szült és visszatért. Őrültek, ők mind-mind őrültek.
Ha őrültnek neveznek, rendben van, mutasd meg nekik, mi mindenre képesek az őrültek."

via és via

Hozzászólások