Salakblog - Serena Williams és Roger Federer is esélyesnek tartja Coco Gauffot Wimbledonban
Serena Williams és Roger Federer is esélyesnek tartja Coco Gauffot Wimbledonban
Fotó: Europress/AFP

Serena Williams és Roger Federer is esélyesnek tartja Coco Gauffot Wimbledonban

Németh DánielNémeth Dániel
2019/07/08 11:55
Wimbledon első hete egyszerre szólt a fiatal játékosok gyengélkedéséről és egy elképesztően fiatal lány felemelkedéséről. Coco Gauff 15 éves korát meghazudtoló érettséggel menetelt a selejtezőtől a főtábláig, ahol folytatta remek sorozatát és három bravúros győzelemmel a negyedik fordulóba jutott. Két extraklasszis teniszező pedig még a végső sikerét sem tartja elképzelhetetlennek.

"Vannak - és én is ilyen voltam -, akik 15 évesen nem tudják, mit kell csinálni Wimbledonban. És vannak az olyanok, mint Coco" - nyilatkozta nemrég Serena Williams tehetséges honfitársáról. "Remekül teljesít, ami azt illeti, hatalmas rajongója lettem. Nagyon izgatott vagyok miatta, a családját pedig imádom. Nem is lehetnék ennél büszkébb. Az viszont nem volna helyes, ha épp most kezdenék el tanácsokat osztogatni neki" - szögezte le a 23-szoros Grand Slam-bajnok, hozzátéve: 

"Azt gondolom, más szintet képvisel, és teljesen készen áll, hogy őszinte legyek. Nem minden 15 éves egyforma."

000_SAPA990606600280.jpgFotó: Europress/AFP 

Gauff 300-on kívül kezdte a wimbledoni szereplését, negyedik fordulós eredményével pedig egészen biztosan bejön a top 140-be. Amennyiben pedig sikerrel venné a következő kört is, vagyis legyőzné a korábbi világelső Simona Halepet, a top 100-ba is belépne. Gauff teljesítménye nem példátlan a tinédzserek között, azonban viszonylag régen, 1990-ben volt példa hasonlóra, amikor egy bizonyos Jennifer Capriati jutott a legjobb 16 közé Grand Slam-tornán, mindössze 14 évesen.

"Amikor én kezdtem a teniszt, Hingis 16 évesen már világelső volt, és rendelkezett pár Grand Slam-győzelemmel. Szinte mindenki tinédzserként kezdte. Capriati 14 évesen már tornákat nyert. Én 17 voltam az első GS-sikeremnél. Egy csomó tinédzser produkált hasonló eredményeket, emiatt hatalmas nyomás volt rajtunk. Szinte már elvárták a győzelmeket. Mivel Martina világelső volt 16 évesen, hozzá képest alulteljesítettem 17 esztendősen. Ez valamelyest megváltozott azóta, hogy kitolódott az életkor" - véli Serena. 

A férfi teniszben egyre inkább a 30 feletti játékosok dominanciája jellemező, és ugyan jóval kisebb mértékben, de a nőknél is átalakult, idősödött a mezőny a '90-es évekhez képest. 2019-ben azonban legutóbb 10 éve látott szintre csökkent a tornagyőztesek átlagéletkora, köszönhetően például Dayana Yastremska, Bianca Andreescu és Amanda Anisimova győzelmének. Utóbbi a Roland Garroson elődöntős volt, egy másik fiatal, Marketa Vondrousova pedig egészen a döntőig menetelt.

068_AA_07062019_967443.jpgFotó: Europress/AFP

"Nem is tudom, talán ez már egyfajta trendnek tekinthető, hogy a játékosok ismét tinédzserként kezdik halmozni a győzelmeket" - mondta ezzel kapcsolatban Williams, akinek persze innentől még nehezebb dolga lesz a feltörekvő, sikerre éhes és látszólag félelem nélkül teniszező fiatalok ellen. Akik - mint például Gauff is - részben épp az ő példájából ragadtak ütőt. "Megtisztelő, hogy ott volt a poszterem a falán" - folytatta a 15 éves amerikaira utalva. "Hamarosan az övé díszíti a mai lányok falát."

Akad egy másik extraklasszis, aki dicsérő szavakkal illette Coco Gauffot. Roger Federer szerint nem szabad a fiatal teniszező életkorából kiindulni, mert már most rendelkezik olyan szintű tenisszel, hogy akár Grand Slam-győzelemért harcolhasson. A svájci egyébként régebbről ismeri Gauffot, korábban mi is írtunk arról, hogy az akkori 13 éves amerikai csatlakozott Federer ügynökségéhez, a Team8-hez. Ráadásul mindketten rendelkeznek szponzori megállapodással az olasz Barilla nevű céggel.

"Nem látok okot, hogy egy fiatal játékosnak miért lennének fizikális problémái, és miért ne nyerhetne ebben a korban. Azt gondolom, ez lehetséges. Úgy tűnik, hogy Gauff fejlett játékos. Remekül mozog, ezt tartom az egyik legnagyobb erősségének. Valamint a fejét, ami sok fiatal teniszezőről nem mondható el" - nyilatkozta Federer. Gauffnak a folytatásban újabb bravúrra lesz szüksége, hiszen 2014-ben elődöntős, nem mellesleg korábbi világelső Halepet kellene legyőznie a negyeddöntőbe kerüléshez. 

via és via

Hozzászólások