Salakblog - Serena Williams edzője szerint csak néhány változtatás kell az újabb GS-győzelmekhez
Serena Williams edzője szerint csak néhány változtatás kell az újabb GS-győzelmekhez
Fotó: Europress/AFP

Serena Williams edzője szerint csak néhány változtatás kell az újabb GS-győzelmekhez

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/02/07 14:15
Serena Williams edzője, Patrick Mouratoglou úgy véli, új stratégiával kell előrukkolniuk, ha be akarják érni, esetleg meg is akarják dönteni Margaret Court 24 címet számláló Grand Slam-rekordját. 

A mester azok után fogalmazta meg a tanulságokat, hogy tanítványa kikapott az Ausztrál Open harmadik fordulójában a kínai Van Csiangtól. Az amerikai pedig szép reményekkel érkezett Melbourne-e, hisz megelőzőleg megnyerte a aucklandi felvezető tornát, ráadásul fittebbnek tűnt, mint a tavalyi szezon során. Serena a vereségét követően nem fukarkodott a saját magára vonatkozó kritikai észrevételekkel.

"Nem voltam önmagam" - mondta Williams. "Nem úgy ritörnöztem, ahogy Serena szokott. Ha őszinte akarok lenni magamhoz, minden csak rajtam múlott. Elvesztettem a meccset, megtörtént, kész. Nem játszhatok így többé. Ezt nem tehetem meg újra. Ez nem volt profihoz méltó tenisz."

Azóta, hogy 2017 szeptemberben életet adott kislányának, Serena nem tudott Grand Slamet nyerni. A legutóbbi nyolc major-torna közül ugyan négy alkalommal is ott volt a döntőben, győznie azonban egyszer sem sikerült. Ráadásul úgy, hogy még szettet sem tudott fogni. Egyébként Melbourne-ben 2006 óta nem esett ki olyan korán, mint az idén.

Mouratoglou az eredmény tudatában elismeri, hogy változtatásokra van szükség. A francia szakember 2012 óta dolgozik Serenával, együttműködésük elején az amerikai pályafutása új lendületet vett.

"El kell fogadnunk, hogy ez így nem működik" - mondta Mouratoglou. "Talán más irányból kell majd közelíteni, más stratégiával, más célokkal kell majd visszatérni. A hozzáállása alapvetően továbbra is pozitív, bár a kudarc miatt, hogy ismét nem sikerült GS-t nyernie természetesen vannak benne negatív érzések is." 

"Szembe kell néznünk a valósággal, de a lényeg, hogy ő továbbra is hisz abban, hogy elérheti a céljait, máskülönben valószínűleg nem lenne ott a pályán. Amellett, hogy ő bízik magában, én is bízom benne. Nem is vagyunk messze, csak néhány dolgon változtatnunk kell."

ser2.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze az idő nyilván nem neki dolgozik. Jelenleg ő a harmadik legidősebb játékos, aki ranglistával rendelkezik. Rajta kívül a 39 éves nővére, Venus, valamint a 40 esztendős Arn Gréta szerepel a WTA-rangsorban. Mouratoglou azonban úgy gondolja, a Serenában lévő elszántság, belső drive olyan erős, mint sok évvel ezelőtt.

"Megvolt mindene ahhoz, hogy visszavonuljon. Egyebek mellett a 23 GS-trófeája. Ő azonban úgy döntött, mind mentálisan, mind fizikálisan vállalja mindazt, ami a visszatéréssel jár. A célja természetesen nem lehetett más, mint hogy további major-címeket nyerjen, és övé legyen a legtöbb egyéni GS-trófea, amit bárki is nyerni tudott."

"Nehéz megmondani, mennyi esélye maradt még. Nem tudom, meddig lesz még képes játszani, de az, hogy az elmúlt két évben ott volt négy döntőben, sok mindent elmond arról, milyen szinten teniszezik. Láthatjuk, hogy egyáltalán nincs messze."

"Az a színvonal, amelyen játszik rendben van, azonban meg kell értenünk, mi történik, és, hogy miért nem tud nyerni. Óriási a különbség egy döntő és egy tornagyőzelem között."

ubitennis

Hozzászólások