Salakblog - Serena Williams annyira szorong, hogy képtelen előjönni belőle a valódi Serena
Serena Williams annyira szorong, hogy képtelen előjönni belőle a valódi Serena
Fotó: Europress/AFP

Serena Williams annyira szorong, hogy képtelen előjönni belőle a valódi Serena

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/08/16 15:04
Todd Woodbridge szerint Serena Williamsnek rá kellene jönnie, hogyan tudná megint lazán, felszabadultan, ugyanakkor koncentráltan és dominálva lehozni a fontos mérkőzéseit. Az ausztrál úgy véli, ehhez jóval több meccset kellene játszania. 

Aggasztó irány kezd kibontakozni Serena pályafutásában. Most fordult vele elő először ugyanis, hogy négy egymást követő döntőt is elveszítsen. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a torontói döntőt sérülés miatt kellett feladnia még a mérkőzés elején. 

Könnyen lehet azonban, hogy a mentális problémái okozzák a fizikális gondjait. Az elme jelenleg nyerésre áll a testtel szemben. 

Egykori játékosként tudom, hogy amikor jó formában vagy, akkor ösztönösen teniszezel, minden olyan természetesen jön, nem kell erőltetned a játékot. Úgy tűnik azonban, hogy ő pont ezt teszi. Amikor erőszakkal, görcsösen csinálsz valamit, akkor minden mozdulatodban ott a feszültség. Ez nagyban hozzájárulhatott ahhoz a hátsérüléshez, melyet Torontóban szedett össze. 

Serena egész pályafutására jellemző volt, hogy visszafogott versenynaptárat állított össze, nem indult sok tornán, nem játszott sok meccset. Most azonban, ha szintet akar lépni, és meg akarja dönteni Margaret Court rekordját, lehet, hogy szembe kell mennie mindazzal, amit eddig csinált. Több mérkőzést kell játszania, és akkor el fogja kerülni az összeomlást. 

serena1.jpg Fotó: Europress/AFP

Az edzések nem helyettesítik a tétmeccseket. Szép és jó, hogy óvni próbálja a testét, ám így elég kevés alkalma nyílik arra, hogy éles helyzetben tesztelje azt. Mostanában általában akkor sérült meg, amikor egy hosszabb szünet után újra elindult egy tornán.

Szinte csak a legnagyobb versenyeken vesz részt, pedig nem volna azzal semmi baj, ha alacsonyabb szintű tornákon is pályára lépne. Játszhatna négy-öt kevésbé intenzív összecsapást, olyan meccseket, melyeken a továbbjutáshoz nem feltétlenül kell a legjobbját nyújtania. Ez egyfelől önbizalomnövelő is lehetne a számára, ezen kívül abból, hogy tétmeccseket tesz a lábaiba, fizikálisan is profitálhatna majd később a nagy tornákon.

Még mindig elég jól teniszezik ahhoz, hogy Grand Slameket nyerjen. Úgy gondolom azonban, hogy a rekord közelsége miatt iszonyatosan görcsösen és feszülten játszik. Mondjuk úgy, hogy túlságosan akar, és pont ez teszi számára lehetetlenné, hogy jól teljesítsen. 

Korábban láttam őt dominálni döntőkben, de amit a legutóbbi három GS-döntőjében csinált, az pont az ellenkezője volt annak, ami őt olyan naggyá tette. Annyira szorong, annyira ideges, hogy az igazi Serena képtelen a felszínre törni. 

Roger Federer is valami hasonlón ment keresztül néhány évvel ezelőtt. Megpróbált mindenkit leütni a pályáról, és néhány ütésből befejezni a labdameneteket. Ugyanez van Serenánál. Elvesztette a türelmét, és brutális erővel az első néhány gémben próbálja megnyerni a meccseket. Ahelyett, hogy hinne a többi erősségében is. A jó védekezésében, a labdatartó képességében, a gyorsításaiban vagy épp a kiváló taktikai érzékében. Ha pedig ez a bizonyos 'A' terv nem működik, akkor gondban van. Feszültté válik és pánikolni kezd. 

serena2.jpg Fotó: Europress/AFP

Minden játékosnál eljön az a pont, amikor csak kimegy a pályára és élvezi a játékot, a kihívást, és felszabadulttá válik. Ezt persze könnyebb mondani, mint megcsinálni. De talán ideje, hogy Serena valamiféle fordított pszichológiát alkalmazzon. Menjen ki úgy a pályára, hogy örül a kínálkozó lehetőségnek, és nem az eredményre koncentrál. Gondoljon arra, hogy a nyomás az ellenfélen van, nem pedig rajta. Azt pedig felejtse el, hogy ott áll a legnagyobbság küszöbén. 

Ha képes lesz változtatni a gondolkodásmódján, akkor azok a döntők jóval könnyebbek lesznek a számára. Azonban az ő korában mindenképpen több meccsre van szüksége, nem pedig kevesebbre. Olympia születése óta most Torontóban játszott először öt nap alatt öt mérkőzést. 

Rafael Nadal jó példa lehet Serena számára. A spanyol minden alkalommal, amikor megnyerte a Garrost, teljes salakszezont játszott. Az idei év különösen érdekes volt, hisz jó néhányszor korai vereségeket szenvedett a felvezető versenyeken. Egy kicsit erőltette a dolgot, de aztán, amikor kellett, a Garrosra megint ösztönössé vált a játéka. Serena ilyesmit már nagyon régóta nem csinált.

Ez a kemény pályás szezon eddig nem sikerült jól. Játszott persze egy döntőt, azonban Cincinnatitől vissza kellett lépnie. Remélhetőleg a US Openen el tud indulni, ám az idén azt követően sem kellene leállnia, hanem rajthoz kellene állnia néhány őszi versenyen is. 

serena3.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha akar még majort nyerni, ha esélyesként akar érkezni az Ausztrál Openre, akkor muszáj, hogy játsszon Ázsiában is. Nem csak Melbourne-ben pályára lépni, vagy esetleg egy versennyel előbb, aztán lesz, ami lesz. Ahogy magam is tapasztaltam, minél idősebb az ember, annál kevésbé működik az, hogy megnyom magán egy gombot, és aztán hadd szóljon. 

Remélhetőleg változtat valamin, és az működni is fog. Kár lenne ugyanis, ha nem érné el azt a rekordot, amit egyébként megérdemel.

Tennismash

Hozzászólások