Salakblog - Serena nem veszítette el a fókuszt, Serena távlatokban gondolkozik
Serena nem veszítette el a fókuszt, Serena távlatokban gondolkozik
Fotó: Europress/AFP

Serena nem veszítette el a fókuszt, Serena távlatokban gondolkozik

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/17 12:01

Serena Williams vesztesen hagyta el múlt szombaton a wimbledoni centerpályát. Pályafutása során először fordult elő vele, hogy három egymást követő Grand Slam-torna közül, melyeken eljutott a döntőig, egyiket sem tudta megnyerni. 

Nem sokkal a vereség után arra kérte őt egy újságíró, hogy reagáljon Billie Jean King vele kapcsolatos megjegyzéseire.

"Volt néhány észrevétel az elmúlt hetekben, mások mellett Billie Jean Kingtől is, hogy talán jobb lenne, ha egy évre felhagynál azzal, hogy hírességként is helytállsz, meg, hogy harcolsz az egyenlőségért, és csak a teniszre összpontosítanál. Mi a válaszod erre?" - kérdezte a riporter.

Serena, aki mindössze néhány órával korábban szenvedte el élete egyik legegyoldalúbb vereségét Simona Haleppel szemben, úgy reagált, ahogy erre a felvetésre reagálni kellett.

"Akkor fogom abbahagyni az egyenlőségért folytatott küzdelmet, és azt a harcot, amelyet az olyan emberekért folyatok, amilyen te és én is vagyunk, amikor már a sírban fekszem" - mondta Williams az őt kérdező újságírónőnek. Ezek után pedig fogta magát, felállt a székből, és kisétált a teremből.

Ezt követően King átfogalmazta a mondandóját a Twitteren és tisztázta, mire is gondolt, amikor korábban azt mondta, hogy Williamsnek félre kellene tennie ezt az 'őrültséget', és most nem kéne 'mellékes dolgokkal' foglalkoznia. Helyette újra az erőnlétére, a fókusza visszaszerzésére kellene koncentrálnia. Mindezt az a King mondta, aki maga is sokat harcolt azokért a dolgokért, melyekért most Serena is küzd. 

serena.jpg Fotó: Europress/AFP

Noha King finomított a mondandóján, a fölvetésével azért nyilván érdemes foglalkozni.

Williams a szülési szabadságról való visszatérése óta eltelt időszakban a női mezőnyben egyedüliként bejutott három Grand Slam-döntőbe is. Mindeközben párbeszédet kezdeményezett a szülés után a profi sporthoz visszatérő nők ügyében, valamint támogatta az afroamerikai nők hatékonyabb szerepvállalását az üzleti életben. Emellett útjára indított egy olyan divatmárkát, mely közvetlenül a fogyasztókhoz juttatja el a termékeit, és mely a sokszínűséget, a sokféleséget tűzte zászlajára.

Mindebben azonban nincs semmi meglepő, hisz Serena egész karrierje során hangsúlyozta, hogy a teniszen kívüli életben is igyekszik minél inkább helyt állni, és minél teljesebb emberré válni. 

Williams továbbra is itt van, eredményes és éhes a sikerre. És nem mellesleg ezek a King által mellékesnek nevezett dolgok segítettek neki abban, hogy elkerülje a kiégést a sportban. 

Nem arról van szó tehát, hogy nincs meg a fókusz. Sokkal inkább arról, hogy Serena távlatokban gondolkozik. 

2006-ban, amikor Williams három év alatt mindössze egy GS-t nyert, Chris Evert írt neki egy nyílt levelet a Tennis Magazine hasábjain, melyben finoman megdorgálta őt, és kérte az akkor 24 éves Serenát, hogy próbáljon meg a teniszre összpontosítani, és ne foglalkozzon egyéb dolgokkal. "Belegondolsz a történelemben elfoglalt helyedre?" - tette fel a kérdést Evert. 

serena2.jpg Fotó: Europress/AFP

A korábbi világelső, 18-szoros GS-bajnok azóta elmondta, hogy már bánja, hogy akkor megírta azt a levelet, és figyelmen kívül hagyta mindazt, amin Serena akkortájt keresztülment. 2003-ban a testvére, Yetunde Price meghalt egy lövöldözésben, és az ezt követő időszakban Williams rengeteget küzdött sérüléssel és depresszió is kínozta. 

Mint később elmondta, ekkoriban sokat segített neki a gyógyulásban, hogy a teniszen kívüli dolgokkal is foglalatoskodott. És, mint kiderült, ez egy csöppet sem gátolta őt a pályafutása kiteljesítésében, sőt. Serena ugyanis jelenleg 23 GS-címmel rendelkezik.

A szülés nem volt zökkenőmentes, életmentő császármetszésre volt szükség, és Olympia világra jötte után Williamsnek még további hat hétig ágynyugalomra volt szüksége. Ezt követően, ahogy gyógyult, fokozatosan edzésbe állt, és elkezdett dolgozni az erőnlétén, a mozgásán, az adogatásán. Közben jött betegség és térdsérülés is, ennek ellenére csak lejátszott három major-döntőt az elmúlt egy évben. 

És mi még azt feltételezzük, hogy nem elég fókuszált?

Az elmúlt év pont azt bizonyította be, hogy még mindig iszonyatosan motivált, és éhes a sikerre, még mindig ott van benne a vágy, hogy további Grand Slam(ek)et nyerjen. Persze ez egyre nehezebb, hisz az idő sem neki dolgozik, és a nyomás is egyre nagyobb rajta. 

serena3.jpg Fotó: Europress/AFP

Szeretné beérni és meg is dönteni Margaret Court rekordját, ezt edzője, Patrick Mouratoglou is többször elmondta. A legutóbbi három döntőben azonban ezt a terhet nem kezelte jól. Tavaly Wimbledonban simán kikapott Angelique Kerbertől. 

"Az összes édesanyáért játszottam. Értetek. És mindent megpróbáltam" - mondta a könnyeivel küszködve a meccs utáni interjúban. 

Ezt követte az ominózus US Open-döntő Naomi Osaka ellen, melyet most nem tárgyalnánk részletesebben. Majd jött a szombat, egy újabb wimbledoni döntő. És bár, egy cseppet sem játszott jobban, mint tavaly, a meccs utáni nyilatkozat teljesen más volt. Nyugodt volt, kiegyensúlyozott, méltatta Halep teljesítményét, kitért arra, hogy több versenyen akar indulni a jövőben, és kifejezte elégedettségét az elmúlt két hétben nyújtott játékával kapcsolatban. 

Ez már nem a visszatérés időszaka. Ez már egy profi sportoló tulajdonképpen szokványos, előretekintő nyilatkozata volt.

"Eljutni a csúcsra, nagyszerű érzés" - írta Serena nemrégiben egy esszében, melyben mesélt arról, hogy terápiába járt, hogy fel tudja dolgozni a US Openen történteket, és, hogy levélben kért bocsánatot Osakától. "Évekig a topon maradni, na, az már kemény meló. Nem akarsz lezuhanni onnan, hiszen tudod, milyen jó ott. Én legalábbis tudom, milyen hihetetlenül jó érzés. Ott akarsz maradni, és vissza akarsz oda jutni."

serena4.jpg Fotó: Europress/AFP

És mi van akkor, ha ez nem sikerül?

Mi van, ha továbbra is eljut a második hétig a GS-eken, élvezi a játékot, de nem állítja be Court rekordját? Számít ez? Nem biztosította már be a helyét így is a történelemkönyvekben? 

Az örökségéhez egyébként az is hozzátartozik, hogy mi mindent mond és csinál a pályán kívül, nem csak az, hogy hány trófeát emel még a magasba. 

Talán nem nyer már semmit, és, ha így lesz, akkor sem történik semmi. Ám talán azért abban is bízhatunk, amit a szombati döntő után mondott.

"Csak valahogy még rá kell jöjjek arra, hogy tudok megnyerni egy döntőt."

ESPN

Hozzászólások