Salakblog - Serena levélben kért bocsánatot Osakától, a válasz pedig könnyeket csalt a szemébe
Serena levélben kért bocsánatot Osakától, a válasz pedig könnyeket csalt a szemébe
Fotó: Europress/AFP

Serena levélben kért bocsánatot Osakától, a válasz pedig könnyeket csalt a szemébe

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/10 12:26
A 2018-as US Open döntője utáni napokban Serena Williams nem igazán tudott aludni. Egy olyan finálé után, mely valószínűleg örökké emlékezetes marad mindazok számára, akik látták. Kár, hogy nem jó értelemben.

Carlos Ramos mérkőzésvezető háromszor is figyelmeztette Serenát, volt, amiért joggal, volt, amiért talán kevésbé, ettől függetlenül azonban az amerikai viselkedésére összességében elég nehéz mentséget találni. A történteket most nem részleteznénk, írtunk róla ITTITTITT és ITT

Williams szemszögéből azonban a dolog egy kicsit másként festett. "Úgy éreztem, hogy legyőzött és tiszteletlenül bánt velem az a sportág, amelyet én annyira szeretek."

A korábbi világelső hosszú ideig nem lelt békére önmagában amiatt, ahogy az események alakultak a mérkőzés vége felé.

A probléma megoldását keresve, Serena elkezdett terápiába járni, amely segített neki túllépni ezen a bizarr epizódon, és Naomi Osakával is rendezni tudta a történteket.

"Esténként, amint lehunytam a szemem és megpróbáltam elaludni, végtelenített üzemmódban megoldatlan kérdések pörögtek az agyamban" - írta az amerikai a Harper's Bazaar nevű magazinban. "Hogy vehetnek el tőlem egy játékot egy Grand Slam-torna döntőjében? Hogy vehetnek el egy játékot bárkitől, a torna bármely fázisában? Az alváshiánytól egyre kimerültebb voltam, de a gondolatok csak jöttek és jöttek."

"Miért nem tudom kifejezni a frusztrációmat úgy, mint bárki más? Ha férfi volnék, akkor is ebben a helyzetben lennék? Mi teszi ezt az egészet másmilyenné? Az, hogy nő vagyok? Igyekeztem nem belelovalni magam túlságosan a dologba, és azt mondtam magamnak: 'Annyi mindenen keresztülmentél már, az idő lehetőséget ad majd arra, hogy begyógyuljon ez a seb is, és egy olyan emlékké változzon, mely még erősebb nővé, sportolóvá és anyává tesz majd téged.' "

serenaosaka1.jpg Fotó: Europress/AFP

Közben Serena érezte, hogy valamit még tennie kell, ezért írt Osakának egy levelet. Ebben hangsúlyozta, hogy őszintén bánja, hogy a figyelmeztetésekre úgy reagált, ahogy, és, hogy ezek a reakciók elvonták a figyelmet a meccsről, és beárnyékolták Osaka győzelmét. 

Naomi válaszolt a levélre, és, amikor azt Serena megkapta, potyogni kezdtek a könnyei. Íme a kettejük közötti levélváltás részletei.

Serena: "Kedves Naomi! Itt Serena Williams. Ahogy a pályán is mondtam, nagyon büszke vagyok rád, és őszintén sajnálom a történteket. Azt hittem, helyesen cselekedtem, amikor kiálltam magamért. Azzal azonban nem számoltam, hogy a média szembefordít majd minket egymással. Bárcsak volna esélyem, hogy újraélhessem azt a pillanatot. Borzasztóan örültem, örülök és mindig is örülni fogok neked, és melletted állok, ha kell. Soha nem akarnék háttérbe szorítani egy másik nőt, főleg nem egy másik fekete sportolónőt. Alig várom, hogy kiteljesedj a jövőben, és hidd el, a rajongódként követem majd a pályafutásod. Sok sikert kívánok, és még egyszer mondom, rettenetesen büszke vagyok rád. Szeretettel és rajongással, Serena."
Naomi: "Az emberek gyakran összetévesztik a haragot az erővel, mert nem tudnak különbséget tenni a kettő között. Senki nem állt még úgy ki magáért, mint ahogy te tetted. Nagy szükség van arra, hogy folytasd ezt az úttörő szerepet, és tovább menj ezen az úton."

Williams azt is leírta, hogy rájött, miért jutott túl olyan nehezen a US Open történésein. Véleménye szerint nem a kritikák, nem a reakciók jelentették az első számú okot, hanem a bűntudat. Lelkiismeret-furdalása volt, mert kiállt magáért az általa igazságtalannak vélt döntések miatt. Ahelyett, hogy "befogtam volna a számat, hisz Osaka nem ezt érdemelte."

serenaosaka2.jpg Fotó: Europress/AFP

"De most, hogy olvastam Naomi levelét, minden új értelmet nyert" - folytatta Serena. "Ez az incidens megmutatta, hogyan bánnak a nőkkel minden egyes nap az élet legkülönbözőbb területein. Nem lehetünk érzelmesek, nem lehetünk szenvedélyesek; ehelyett azt mondják nekünk, hogy üljünk csak le, és maradjunk csöndben. Ez számomra nagyon nincs rendben. Szégyen, hogy a társadalom bünteti a nőket pusztán azért, mert önmaguk akarnak lenni."

Nagy megkönnyebbülés lehet Serena számára, hogy végre a lelkében is pontot tehet az ügy végére. Hisz, mint elmondta, az incidens után jó ideig ütőt sem tudott fogni a kezébe. Tudjuk, hogy test és lélek működése elég nehezen elválasztható egymástól, így könnyen lehet, hogy azzal, hogy belül a helyére került minden, az elmúlt bő fél évben őt akadályozó fizikális problémák is csökkennek, esetleg meg is szűnnek majd. 

(részben a The Washington Post nyomán)

Hozzászólások