Salakblog - Serena karrierje legértelmezhetetlenebb vereségét szenvedte el, Djokovic könnyedén továbbment
Serena karrierje legértelmezhetetlenebb vereségét szenvedte el, Djokovic könnyedén továbbment
Fotó: Europress/AFP

Serena karrierje legértelmezhetetlenebb vereségét szenvedte el, Djokovic könnyedén továbbment

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/23 14:08

Drámai csatákat, sima győzelmeket és egy sajnálatos föladást is tartogatott az Ausztrál Open tizedik játéknapja. Ha az eredményjelzőkre nézünk, azt állapíthatjuk meg, hogy egetverő szenzáció nem történt, mégis hiba volna eseménytelennek nevezni a második negyeddöntős napot. Összefoglalónk következik.

Osaka továbbra is versenyben a világelsőségért

Osaka Naomi nem egy szokványos teniszező. Ezt nem csak azért írjuk, mert jelenleg ott tartunk, hogy nem egész egy évvel az után, hogy megszerezte pályafutása legeslegelső tornagyőzelmét Indian Wellsben, simán világelső válhat belőle. E mellé pedig akár kétszeres Grand Slam-győztes is. A japán lány azonban azért sem hétköznapi, mert azok után, hogy tavaly szeptemberben megnyerte a US Opent, nem esett vissza, a gyorsan jött sikert földolgozta, és úgy kezeli, ahogy azt kell. Lássuk, be ez a női mezőnyben elég ritkán fordul elő. 

Amennyire laza, cserfes és a legjobb értelemben infantilis az interjúi során, annyira komoly, elszánt és céltudatos a pályán.

Ezt láthattuk ma, az Elina Svitolina elleni negyeddöntőjében is. Tökéletesen összpontosítva játszotta végig a teljes mérkőzést, és mindössze 1 óra 10 perc alatt lenyomta a hatodik kiemelt ukrán lányt. Összesen 31 nyerőt és 8 ászt szórt, és öt alkalommal is breakelni tudta ellenfelét. A meccs elejétől kezdve érezhető volt Osaka fölénye, melyet a hatodik gémben breakelőnyre is váltott, kihasználva Svitolina meglehetősen sebezhető második szerváját. 

Ezt követően az ukrán lány visszajött, és komoly harc folyt azért, hogy melyikük ragadja magához a kezdeményezést. Végül több break-váltás után, elsősorban agresszív és pontos ritörnjeinek köszönhetően, Osaka volt az, aki be tudta húzni a szettet, amivel számszerű és lélektani előnybe is került. 

Fiatal kora ellenére, a japán lány rendkívül éretten teniszezett a következő néhány gémben (is), és csakhamar 5:0-ás előnybe került, ahonnan már nem volt visszaút Svitolina számára, és csak a szépítésre futotta a részéről. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a második játszma derekán ápolni kellett az ukrán lány jobb vállát, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy már az első héten is okozott problémát, ám a mai napon a sérülés intenzívebbé vált. 

"Nagyon jó érzés, hogy ismét ott vagyok egy Grand Slam-elődöntőben" - mondta Osaka. "Ezért dolgoztam az elmúlt hónapokban. A cél az, hogy egyre több tornán, egyre messzebb tudjak jutni, hogy kiegyensúlyozott legyek. Boldog vagyok természetesen, de korántsem elégedett, még tovább akarok menetelni."


Serena meccslabdákról kapott ki Pliskovától

Több olyan dolog is történt ezen a meccsen, ami nem nagyon volt benne a pakliban. Az, hogy Karolona Pliskova megverte Serena Williamst, önmagában nem nagy szenzáció. Verte már meg máskor is, ráadásul olyankor, amikor határozottan jobb formában volt az amerikai. Az már sokkal érdekesebb, hogy Serena meccslabdákról kapott ki, ez ugyanis nem túl sokszor esett meg vele pályafutása során. 

Az meg végképp extra, hogy pont Pliskova verte őt meg ekkora hátrányból. A cseh lánytól ugyanis nem egyszer láthattuk már, hogy vesztett helyzetben eléggé lélektelenül is képes teniszezni. Hogy finoman szólva sem az a küzdős fajta. Teniszezőnők tucatjait tudtuk volna fölsorolni, akikről előbb gondoltuk, hogy majd döntő szett 1:5-ről, meccslabdákat hárítva legyőzik Serenát. Szó nincs arról, hogy Pliskova teniszével bármi gond volna, ellenkezőleg, ha jönnek a szervák, bárkit le tud győzni. Azt azonban, hogy mekkora lélek, és mennyi tűz van benne, eddig kevésszer tudta megmutatni.

Egy 6:4 ide, egy 6:4 oda, és következhetett a döntő játszma. Serena elment 5:1-re, a meccs - szándékolt germanizmussal élve - agyon volt nyerve, akadt négy mérkőzéslabdája is, Pliskova azonban végtelen hidegvérrel hárította valamennyit, és végül zsinórban hat játékot nyerve kiharcolta az elődöntőbe jutást. Az amerikai, akinek menet közben kifordult a bokája, nem győzte dicsérni legyőzőjét az összecsapás után.

"Élete egyik, ha nem a legjobb teniszét játszotta" - mondta Serena. "Egyre jobban és jobban játszott. Annak, hogy kikaptam, semmi köze sincs a bokámhoz. Elképesztően küzdött és rendkívül pontosan teniszezett. A meccslabdáknál szerintem semmit nem rontottam el, ő volt az, aki eszelősen jól játszott, és lőtte a vonalakat. Nem is remegtem be, egyszerűen csak tökéletes teniszt játszott. Mindent megtettem, amit csak tudtam. Nem tagadom, győzni jöttem, és most csalódott vagyok, de nem fogok kifogásokat keresni, ő volt a jobb és kész. Azonban ismeritek a mentalitásom, küzdeni fogok, és hiszem, hogy ez a győzelem össze fog majd jönni."

"A harmadik szettben nem volt sok esélyem" - mondta Pliskova. "Legalábbis az elején. Aztán egyszer csak elkezdtek jönni a sanszok. Kellett persze szerencse is ehhez, de mentem előre, ütöttem, amit tudtam, és ilyen a sport, ha nem is sokszor, de egyszer az életben akad ilyen meccsed. Már majdnem benn voltam az öltözőben, most meg itt állok győztesen."


Pouille ott van élete első GS-elődöntőjében

Lucas Pouille lett a hetedik francia az open érában, aki elődöntőt játszhat Melbourne-ben. Arra azonban, hogy ez megtörténik, nem sok minden utalt az elmúlt időszakban. Eddig ötször volt főtáblás az Ausztrál Openen, ám minden alkalommal kihullott az első körben. Ehhez tegyük még hozzá azt is, hogy sem a Hopman-kupán, sem Sydney-ben nem tudott meccset sem nyerni. Erre tessék, ott van a legjobb négyben az év első GS-én.

Sokan fanyalogtak, hogy mit keres egy női edző, mit keres konkrétan Amelie Mauresmo a 24 éves francia mellett, hisz anno Andy Murray-vel sem ért el semmit. Nos, egyrészt a 'semmit' nem felel meg a valóságnak, hisz a skót vele is játszott GS-döntőt, másrészt pedig itt a válasz, rögtön az első közös major-tornájukon Pouille máris lejátszhatja élete első elődöntőjét egy Grand Slam-tornán. 

Az összecsapás esélyesének talán inkább Milos Raonicot lehetett tekinteni, részint azért, mert eddig három találkozójukat ő nyerte, másrészt pedig azért, mert a kanadai volt valamelyest meggyőzőbb kettejük közül az első négy fordulóban. A meccs kulcsa az volt, Pouille hogyan tudja majd kezelni Raonic adogatásait. A kanadai az első négy körben az adogatójátékai 94%-át megnyerte, és szórt 107 ászt, a legtöbbet az egész mezőnyben. 

A meccs nem indult jól a franciának, hisz előbb 0:3-as, majd 2:5-ös hátrányban is volt már, azonban szettlabdákat is hárítva vissza tudott jönni a játszmába. Végül tie-breakre mentette a szettet, melyet elsősorban csodálatos szögű tenyereseinek köszönhetően be is tudott húzni. A második játszma már breakkel lett a franciáé, ami azt jelentette, hogy Raonicnak 0:2-ről kellett volna visszajönnie, ami pályafutása során eddig még csak egyszer sikerült neki. Egy rövidítéssel zárult szettel tett egy lépést e felé, ám a negyedik szettben 5:4-es vezetésénél Pouille megérezte és megragadta a lehetőséget, megbreakelte ellenfelét, és bejutott a legjobb négy közé.

"Nagyon gyorsan jöttek a sikerek számomra 2016-ban" - mondta Pouille. "Ezt követően vissza is estem, főleg tavaly nem ment jól. Amelie egy nagy bajnok, egy kiváló edző; rendkívül sokat vártam az együttműködésünktől, és örülök, hogy már most látszik az eredménye. Az önbizalmamat nagyon jól építi - a személyiségemet, és a játékomat illetően is. Nem az eredményekre, hanem a fejlődésre összpontosítunk, ami segít, hogy a játékra fókuszálni, és levesz némi terhet a vállamról. Örülök, hogy újra élvezem a teniszt."


Djokovic felőrölte az amúgy is kimerült Nishikorit

Mindenképp Novak Djokovic lett volna a negyeddöntőjük esélyese. Azok után pedig, hogy a japán három ötszettest is kénytelen volt lejátszani az elmúlt bő egy hétben, sejteni lehetett, hogy a meglévő, amúgy is halvány kérdőjelek is gyorsan eltűnnek majd. 

Nishikori csak árnyéka volt önmagának. Erőtlenül teniszezett, annyira fáradt volt, hogy küzdeni sem nagyon volt ereje. Simán elbukta az első játszmát, mely után ápolni is kellett a jobb combját. Ezt követően jött egy kis föllángolás a részéről, egy rövid ideig ugyanis képes volt egy kicsit nagyobb intenzitással teniszezni, ám végül 52 percnyi játék után, szett és dupla-break hátrányban úgy döntött, nem reszkíroz egy komolyabb sérülést és föladta a meccset.

"A meccs előtt úgy tűnt, minden oké" - mondta Nishikori. "Nem voltam extra friss, de gondoltam, rendben lesz a dolog. Aztán a harmadik vagy a negyedik gémben adogatásnál kezdtem azt érezni, hogy elnehezül a lábam. Ez után nem igazán tudtam felugrani, sem behajlítani a térdem. Gondolom, hogy ebben benne vannak az előző meccsek, melyek nagyon sok energiát fölemésztettek. Nem jó így kikapni, de igyekszem összeszedni magam."

"Nagyon komoly negyed- és elődöntőket játszottunk mi már" - mondta Djokovic. "És én azokat a meccseinket szeretem istenigazából. Nagyon sajnálom, hogy most ez történt, remélem nem komoly a baj, és hamar rendbe jön. Az orvosom azt mondta, hogy a lehető legkevesebbet igyekezzek a pályán tölteni, nos ez végül is összejött." 

Eredmények, negyeddöntők:
Osaka - Svitolina  6:4, 6:1
Ka. Pliskova - S. Williams  6:4, 4:6, 7:5
Pouille - Raonic  7:6(4), 6:3, 6:7(2), 6:4
Djokovic - Nishikori  6:1, 4:1 (feladta)
Hozzászólások