Salakblog - Serena: "Igazából mindegy, hogy 24, 23 vagy 25; én ezt már elengedtem"
Serena: "Igazából mindegy, hogy 24, 23 vagy 25; én ezt már elengedtem"
Fotó: eurosport.com

Serena: "Igazából mindegy, hogy 24, 23 vagy 25; én ezt már elengedtem"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/13 09:36
Mondhatjuk, hogy az idei női wimbledoni döntőt a 11-es szám jegyében rendezik. Egyfelől ez lesz Serena Williams és Simona Halep tizenegyedik egymás elleni mérkőzése, másrészt pedig ez lesz az amerikai tizenegyedik fináléja az All England Clubban. 

Nézzük, mit mondtak ők ketten egymásról a döntőre készülődvén.

Simona, mit tanultál azokból a meccsekből, melyeket elvesztettél Serenával szemben?
SH: Nos, igen, elég sokat játszottam már ellene. Sok mérkőzésünk rendkívül szoros volt. Azt mindenképpen megtanultam, hogy igenis van esélyem ellene. Most már képes vagyok elhinni, hogy legyőzhetem őt. Ettől függetlenül persze nagyon is tisztelem mindazt, amit elért, és mindazt, amit csinál. De mentálisan erősebben fogok kiállni ellene, mint korábban. Meglátjuk, mi történik majd, az biztos, hogy ez a döntő egy óriási kihívás lesz a számomra.

Serena az egyik legnagyobb bajnok, aki valaha győzni tudott Wimbledonban. Tudnál mondani néhány olyan nevet, akik téged inspiráltak, akik különösen sokat jelentettek neked?
SH: Ő volt az egyik ilyen. Látni valakit, aki képes ennyire sok Grand Slamet nyerni, és füvön is ennyire jó, az sokat jelentett mindenkinek, így nekem is. De Justine Henin karrierjéből is nagyon sokat merítettem. Minden lehetséges. Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy füvön is lehet esélyem a győzelemre.

Kifejezetten erőteljes játékkal uralni tudta az elődöntőt. Mit gondolsz, hogyan tudnád lassítani az ő játékát?
SH: Arra akarok inkább összpontosítani, hogy mi az, amit én jobban tudnék csinálni. Van ugyanis néhány dolog, melyekben feltétlenül javulnom kell. De a lényeg, hogy ott vagyok a döntőben, úgyhogy nem is akarok nyomást helyezni magamra. Meg akarom tervezni, mit játszom majd ellene, és utána csak élvezni akarom a meccset.

halep.jpg Fotó: Europress/AFP

Serena, Simona elég komoly eredményeket ért el az elmúlt években. Most már három különböző GS-en is bejutott a döntőbe, és kétszer volt év végi világelső is. Mi az, ami leginkább lenyűgöz benne, és mit gondolsz arról, amit eddig sikerült elérnie?
SW: Elég sok dolog kiemelkedő vele kapcsolatban, de azt hiszem leginkább a kitartása, az állhatatossága. Megvan benne az a képesség, hogy folyamatosan fejlődjön. Hihetetlen belső erőket képes mozgósítani, úgyhogy semmiképp sem szabad őt alábecsülni. Olyan, mint egy kis erőmű. És igen, kétszer is volt világelső a szezon végén, és azt hiszem, most visszatért. Be akarja bizonyítani, hogy képes még egyszer feljutni a csúcsra.

Amikor arról beszéltél, hogy nyugodt vagy, arra gondoltál, hogy most minden klappol, hogy egyensúlyban vagy? Ez az állapot segít neked kihozni magadból a legjobbat?
SW: Igen, egyértelműen jobban játszom, amikor nyugodt vagyok. De ez nem megy könnyen, erre tudatosan törekednem kell. Nem szabad túlspannolni magam, de persze az sem jó, ha túlságosan halvérű vagyok. Meg kell találnom az arany középutat. 

Mit gondolsz, mi volt a kulcs az eddigi meccseiteken Simona ellen? Mi jut eszedbe az Ausztrál Openen vívott összecsapásotokról?
SW: A kulcs az a bizonyos vereség, amit elszenvedtem tőle. Soha nem felejtem el, hihetetlenül jól játszott. És tudom, hogy bármikor képes lehet hozni azt a szintet. Úgyhogy mindenképpen jobbnak kell lennem, mint azon a meccsen. Egyébként tényleg nyugodt vagyok. Számomra ez nem arról szól, hogy 24, 23 vagy 25. Arról szól, hogy kihozzam magamból a legtöbbet. A karrierem már így is rendben van. Mondjuk úgy, hogy én már elengedtem ezt a dolgot.

sw.jpg Fotó: Europress/AFP

Egymás elleni mérlegüket 9-1 arányban Williams vezeti. Érdekesség, hogy az az egy Halep-siker egy borzasztóan sima, 6:0, 6:2 arányú győzelem volt a 2014-es világbajnokság csoportkörében. Ezen a vb-n aztán végül a döntőt is ők játszották, ahol Serena egy hasonlóan tükörsima 6:3, 6:0-val vágott vissza. 

Legutóbbi találkozójukat az idei Ausztrál Open nyolcaddöntőjében vívták. Az amerikai egy rendkívül szoros meccsen, döntő szett 6:4-gyel ment tovább.

Bármit is mond Serena, azért nyilván nem teljesen mindegy, hogy 23 vagy 24. Ahogy Halepnak sem az, hogy wimbledoni bajnoknak mondhatja-e magát vagy sem.

részben WeAreTennis

Hozzászólások