Salakblog - Serena egy éve még az életéért küzdött, most zsinórban másodszor jutott Grand Slam-döntőbe
Serena egy éve még az életéért küzdött, most zsinórban másodszor jutott Grand Slam-döntőbe
Fotó: Europress/AFP

Serena egy éve még az életéért küzdött, most zsinórban másodszor jutott Grand Slam-döntőbe


2018/09/07 09:01

Megint iszonyú melegen indult a nap New Yorkban, de a hétórás esti program kezdetére eléggé lehűlt a levegő ahhoz, hogy ne legyen már érvényben a hőség-szabály. Sőt, a nagy meleg után viharra készülve a tetőket is behúzták Fushing Meadowsban. Nem jött össze az amerikai házi döntő a nőknél, bár Serena Williams magabiztos, két szettes győzelemmel jutott a fináléba, ellenfele az életkorát meghazudtolóan érett tenisszel döntőbe jutó japán Naomi Osaka lesz. Babos Tímea Kristina Mladenovic oldalán szintén döntőbe jutott.

A női elődöntők előtt a hazaiak tavalyi döntősét, Madison Keyst, illetve a huszonháromszoros Grand Slam-győztes, szintén amerikai legendát, az immár édesanyaként játszó Serena Williamset várták esélyesként a US Open 2018-as női fináléjába. Ám amíg az utóbbi kegyetlen játékkal, két sima szettben igazolta az előzetes várakozásokat, Keys nem a legjobb teniszét vette elő, sokkal inkább azt a tavalyi döntőben is látott izgulós játékát, amivel nem lehetett valódi esélye Osaka ellen.

Serena kegyetlenül átgyalogolt Sevastován

Már csukva volt a tető, amikor Serena Williams kisétált az Arthur Ashe közönsége elé, hogy karrierje kilencedik US Open-döntőjéért megverje az élete első GS-fináléjáért játszó lett Anastasija Sevastovát. Ekkor mondjuk simán benne volt a levegőben, hogy a fiatalabb Williams-lány simán lemossa a pályáról a finoman szólva is tapasztalatlanabb ellenfelét, ahogy az végül meg is történt. (Legyőzheti-e Sevastova rafinériája Serena erőteniszét?- tettük fel a kérdést a meccs beharangozójában.) Ennek ellenére a meccs Sevastova-brékkel indult, ami mellé aztán a saját adogatását is oda tudta tenni a 28 éves lett, aki élete első Grand Slam-elődöntőjét aligha kezdhette volna jobban.

Ezzel a remek kezdéssel azonban előny ide, vagy oda, nem járt túl jól Sevastova. A gyors 2:0-ás vezetésével ugyanis villámgyorsan felébresztette a szunnyadó oroszlánt. Serena nemcsak, hogy 2:1 után visszabrékelt, de ellentmondást nem tűrő tenisszel büntetett és zsinórban nyert 5 gémet, végül 6:2-re lett az övé az első játszma.

A második szettben pedig már egyetlen játékot sem engedett át a korábbi világelső Sevastovának, így alig több mint egy óra alatt jutott Serena Williams karrierje során 31. alkalommal Grand Slam-fináléba.

000_18X081.jpg Fotó: Europress/AFP

Serena a meccs után elmondta, hogy örül a győzelmének, de izgatott is, elsősorban azért, mert úgy érzi, még lenne hova fejlődnie a játékának.

„A pályán kicsit el is érzékenyültem a meccs után, mert eszembe jutott, hogy tavaly ilyenkor szó szerint az életemért küzdöttem. Onnan indultam, hogy fel sem tudtam kelni a kórházi ágyamból és semmit sem tudtam csinálni, de alig egy évvel később, úgy, hogy nem is edzek, mégis Grand Slam-döntőbe jutottam, zsinórban másodszor. Mondjuk azt, hogy ez a kezdet. Még mindig nem értem oda, még csak mászok felfelé.” – összegezte a meccs után az érzéseit Serena Williams.

Babos Tímea ismét történelmet írt

Ő lett ugyanis az első magyar játékos, aki a US Open valamelyik felnőtt versenyében döntőbe jutott, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük végig, hogy hogyan tudott a női páros világranglista éllovasa Kristina Mladenovic oldalán Grand Slam-fináléba jutni, idén már másodszor!

A második kiemelt magyar-francia kettős a magyar idő szerint péntek hajnali elődöntőben a Samantha Stosur-Shuai Zhang ausztrál-kínai duóval találkozott.  Az első szettben egy gyors brékváltás után úgy jutottak el 4:4-ig a felek, hogy mindenki simán hozta a maga adogatását. A játszma hajrájában Babos Tímeáék a legjobbkor vették el ismét ellenfelük szerváját,  majd egy könnyed adogatójátékkal meg is nyerték a 33 percig tartó első szettet.

A második felvonás ugyancsak a magyar-francia páros brékelésével indult, ezúttal pedig már nem bukták el egyből adogatásukat Babosék, sőt a saját játékaikat folyamatosan hozva jutottak el 5:4-ig, ekkor azonban Mladenovic nem tudta kiszerválni a meccset, elvesztett adogatásával visszajöttek Stosourék. 5:5-ös állásnál aztán három bréklabdát is kiharcolt a magyar-francia kettős, Stosournak pedig nem igazán jöttek be az első adogatásai, de ennek ellenére is mindhárom bréklabdát hárítani tudta az ausztrál-kínai páros. Az utolsó szervagémében bréklabdákat is hárítva hozta Babos a saját adogatójátékát a 6:6-ért, jöhetett a tie-break.

063_1027979182.jpg Fotó: Europress/AFP

A rövidítés kapásból egy minibrékkel indult a magyar-francia páros számára, de Mladenovic egy kettős hibával egyből vissza is adta ellenfeleinek az elvett szervát. Innen azonban már csak három pontot tudott megnyerni a Stosour-Zhang kettős, és pontról pontra tűnt egyre egyértelműbbnek, hogy ezen a meccsen nem lesz harmadik játszma. Babosék végül a harmadik mérkőzéslabdájukat kihasználva, durván másfél óra alatt jutottak be a döntőbe. 

A mérkőzés után arra a kérdésre, hogy hogyan tudták megnyerni a rövidítést, Babos a csapatmunkát emelte ki:

"Ez egy nehéz helyzet volt, amiben szerintem megmutattuk, hogy miért mi vagyunk a világ legjobb csapata"- mondta a magyar játékos. 

Babos akkor is igyekezett, hogy Mladenovic érdemeire is felhívja a figyelmet, amikor arról kérdezték, hogy milyen érzés, hogy ő Magyarország első teniszezője, akiből világelső lett. Azt mondta, ezt Kiki nélkül nem érhette volna el, és nagyszerű érzés számára, hogy a legjobb barátjával játszhat a touron.

A fináléban, ami magyar idő szerint vasárnap este hétkor kezdődik, az első helyen kiemelt Barbora Krejcíková-Katerina Siniaková cseh kettőst búcsúztató Ashleigh Barty-Coco Vandeweghe ausztrál, amerikai páros lesz a magyar-francia kettős ellenfele. Siniaková vereségével pedig az is eldőlt, hogy Babos marad a világelső a torna után is.

Osaka Serenáért akart döntőbe jutni

Van abban valami elképesztő, hogy a 20 éves Naomi Osaka számára a legfontosabb inspirációt az adta élete első Grand Slam-elődöntője előtt, hogy tudta, ha nyer, akkor a példaképe vár rá a döntöben. A példaképe, Serena Williams, aki most 36 évesen, 23-szoros GS-bajnokként és most már édesanyaként készül karrierje 31. major-fináléjára.  És most nem arra gondolok, hogy elképesztő, mert milyen kedves történet ez már (pedig az), hanem arra, hogy ehhez azért kell egy adag vagányság is. Hogy nem fél tőle, hanem ez hajtja előre.

Ez a vagányság, de nem vakmerőség az, amire az elődöntő közvetítése során Horváth Mariann többször is felhívta a nézők figyelmét. Mert ez tudással párosult önbizalom és nem tudatlanságból fakadó bevállallósság. Ez a már-már flegma vagányság az, amivel Osaka magabiztosan szerválta ki elsőre a meccset a nálánál jóval tapasztaltabb Madison Keys ellen.

És ez az a vagányság, amiért már most odáig van Osakáért a közönség. Ez, meg azok a kicsit sem szokványos nyilatkozatok.

000_18X0TZ.jpg Fotó: Europress/AFP

De mielőtt erre rátérnénk, foglalkozzunk még egy kicsit magával a mérkőzéssel.

A meccs kezdetén még egyértelműen a japánon látszott jobban, hogy izgul. Keys jutott előbb bréklabdákhoz, Osakának mindjárt 1:2-nél  négy bréklabdát is hárítania kellett, azok után, hogy földhöz csapta az ütőjét. A következő játékban aztán a japánnak is volt két bréklehetősége, ő ráadásul a másodikat ki is használta, érezhetően erőt merített az előző, nehezen nyert adogatásából. Osaka ezután könnyedén jutott el 5:2-ig, pedig kezdetben ő sem a csúcsteniszét tette pályára, de ő játszott összességében higgadtabban és Keys jelentősen megkönnyítette a dolgát a rengeteg ki nem kényszerített hibájával.

A második játszma is Osaka-brékkel indult, méghozzá úgy, hogy a japán megállt labdamenet közben, hogy challenge-et kérjen egy nagy Keys-outra, ami az alapvonal mellett sem a vonalbíró, sem a székbíró nem mondott be. Osaka következő szervagéme aztán több mint 10 perc hosszúra nyúlt, hat (!) bréklabdát is kellett hárítania a japánnak. Megtette, egyet például egy zseniális, másodikra adott ásszal.

000_18X0UI.jpg Fotó: Europress/AFP

Valahol a második szett közepén (szett, kettő-null, semmi-harmincnál) Keys elkezdett az esélytelenek nyugalmával teniszezni, ami több hosszú és látványos labdamenetet eredményezett. Azonban Osaka is tudott emelni egy picit a játéka színvonalán, illetve okosan játszott épp annyit, ami ahhoz kellett, hogy Keys hibáit is kihasználva tartsa a brékelőnyét.

A meccs során zsinórban 13 (!) bréklabdát hárítva jutott el 5:3-as vezetésig a 20 éves japán. Keys erre egy iszonyú meggyőző szervagémet játszott az 5:4-ért, úgy nyerte semmire az adogatását, mintha nem is a meccsben maradásért kellett volna szerválni. De Naomi Osakát nem hozta zavarba sem Keys túl kései feltámadása, sem az, hogy karnyújtásnyira került a döntőtől. Magabiztos adogatásokkal fejezte be a meccset. Utólag amúgy elmondta, hogy amíg az utolsó gém kívülről egy meggyőző, vagány játéknak tűnt, ő magában végig csak arra koncentrált, hogy nehogy kettős hibát üssön.

És ha már a meccs utáni nyilatkozataiál járunk, meg kell említeni, hogy Osaka kedves, manírok nélküli, szinte még kislányos őszinteségét imádta a New York-i közönség. Nem ok nélkül.

"Ez elég rosszul fog hangzani, de csak egy dolog járt a fejemben, az, hogy nagyon szeretnék Serena ellen játszani"- válaszolta arra a kérdésre, hogy hogyan tudott 13-ból 13 bréklabdát hárítani. 

Majd ezt még azzal is megfejelte a japán lány, hogy üzent is a döntőbeli ellenfelének egy olyan igazi rajongósat:

Eredmények:
női egyes, elődöntő:
Osaka (japán, 20.)-Keys (amerikai, 14.) 6:2, 6:4
S. Williams (amerikai, 17.)-Sevastova (lett, 19.) 6:3, 6:0
női páros:
Babos, Mladenovic(magyar, francia)- Stosur, Zhang (ausztrál, kínai)  6:4, 7:6 (7-4)
Barty, Vandeweghe (ausztrál, amerikai, 13.)–Krejcíková, Sniaková (cseh, 1.) 6:4, 7:6 (8–6)

A játéknap összes befejezett meccsének eredményeit megtaláljátok itt!

Hozzászólások