Salakblog - Zverevnek még senki sem magyarázta el, hogy Grand Slamen nem kötelező öt szettet játszani
Zverevnek még senki sem magyarázta el, hogy Grand Slamen nem kötelező öt szettet játszani
Fotó: Europress/AFP

Zverevnek még senki sem magyarázta el, hogy Grand Slamen nem kötelező öt szettet játszani

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/02 12:40
Sascha Zverev, lassan mondhatni, hogy a szokásának megfelelően, öt szettben jutott tovább egy olyan mérkőzésen, amit egyébként háromban kellett volna megoldania. A német teniszező próbálta elviccelni a jelenséget, de ha így folytatja, előbb-utóbb róla fogják elnevezni azt, amikor valaki épp a saját maga által felépített előny tudatában bizonytalanodik el. A hetedik játéknap nyilatkozatai közül válogattunk. 

Ugyan három játszmában jutott tovább Novak Djokovic, a szerb klasszis úgy gondolja, sokkal nehezebb dolga volt, mint azt az eredmény mutatja. A világelső a selejtezőből érkező, 26 esztendős Salvatore Carusóval játszott, és bizony az olasz teniszező egyáltalán nem volt megilletődött, látványos labdameneteket láthatott a Philippe Chatrier közönsége. Djokovic végül kettő óra négy perc alatt lezárta a találkozót, és bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol majd Jan-Lenard Struff-fal találkozik.

"Caruso nagyon motiváltan játszott. Megvolt a terve ellenem, mindkét oldalról keményen támadott. A fonákja nagyon-nagyon jó és stabil volt. Meglepett ezzel a játékkal. Meg kellett változtatnom a taktikám a meccs közben, és úgy érzem, sikerült magasabb fokozatra kapcsolnom, ezért lett könnyebb a harmadik játszma. Végül szettveszteség nélkül nyertem, de ez a mérkőzés nehezebb volt, mint azt az eredmény sugallná" fogalmazott a szerb játékos a találkozót követően.


"Elég régen mutatkoztam be ezen a versenyen, de még mindig van bennem motiváció. Ebben az évben nyilvánvalóan nagyon jól játszottam, és az is egyértelmű siker, ha eljutunk egy Grand Slam-torna második fordulójába. Innentől kezdve a mérkőzések egyre nehezebbek lesznek, mert az ellenfelek nagyobb játékerőt képviselnek és magasabban rangsoroltak. Szóval mostantól nehezebb dolgom lesz, de már nagyon várom" - tette hozzá Djokovic.

"Ha ez torna lenne, ezt az elemet róla neveznék el" - jegyezte meg a mérkőzést közvetítő Szabó Gábor annak kapcsán, hogy Sascha Zverev, miután simán megnyerte az első két játszmát, olyan szinten elbizonytalanodott, hogy végül csak döntő szettben tudta legyőzni a monte-carlói finalista Dusan Lajovicot. Némileg érthetetlen, mi zajlik le 2-0-s vezetésnél a német fejében, de ez a fajta megtorpanás már tendenciának minősül az esetében, és a jelek szerint ezen Ivan Lendl sem tudott változtatni.

"Nagy küzdelem volt. Egy olyan játékos ellen teniszeztem, aki nagyon jól játszott, Monte-Carlóban döntőzött és aki az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta ebben a salakszezonban. Jó érzés nyerni ellene" - mondta Zverev, aki próbálta elviccelni GS-fóbiáját. "Még nem magyarázták el a három nyert szettre menő meccsek szabályait. Talán valaki elmondhatná, hogy nem feltétlenül kell minden alkalommal öt szettet játszanom. Egyébként sosem kaptam még ki itt döntő szettben. Erre azért jó gondolni, remélem, tudom folytatni" - nyilatkozta.


És lehet, hogy a legjobb tizenhat között szüksége is lesz a döntő szettes önbizalmára, mert a következő fordulóban az a Fabio Fognini vár rá, aki nyolcaddöntőig nagyobbfajta drámát mellőzve jutott el. Azt pedig pontosan tudjuk, jobb napjain mire képes az olasz, pláne salakon. "Remekül játszik, egyik meccsén sem veszített egynél több szettet. Nehéz mérkőzésre számítok, de készen állok. Szerintem sokkal jobban játszom, mint pár hónappal ezelőtt" - mondta a rendkívül optimista Zverev.

Búcsúzott a tornától a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams, akit honfitársa, a 20 éves Sofia Kenin győzött le két játszmában. Kenin az első szettben remekül adogatott, emellett kétszer is el tudta venni Serena szerváját, így 6:2-vel az övé lett a szett. Megvolt a brékelőnye a másodikban is, de ahogyan az lenni szokott, Serena nem adta fel küzdelem nélkül, és a szett közepén visszabrékelt. 6:5-nél viszont nem tudta megoldani a meccsben maradást, így Kenin jutott tovább.

"Serena nagyon szívós játékos. Még mindig próbálom feldolgozni, mi történt. Már a meccs előtt tudtam, hogy készen állok és a győzelemért léptem pályára. Igaz persze, hogy ő egy hatalmas bajnok, aki óriási inspirációt jelent számunkra és rengeteget tett az amerikai teniszért. Ennek a győzelemnek igazán tudok most örülni. Jól játszottam, így izgatottan várom már a következőt" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón Kenin, aki először vert meg top 10-es játékost pályafutása során.

 

"Biztos voltam az első szettet követően, hogy Serena okkal az, aki, és elképesztő ütésekkel fog előrukkolni. Igazából meccs közben azt éreztem, hogy Serena kezd megérkezni és lendületbe jönni, ezért nekem ki kell találnom valamit, hogy megállítsam. Egy meccs lezárása közben rengeteg minden jár az ember fejében. Próbáltam mindezt kizárni és csak a befejezésre koncentrálni. Szívszorító érzés lett volna innen kikapni. Mindent megtettem a győzelemért, ezért büszke vagyok magamra" - értékelt a fiatal amerikai. 

Néhány hónappal ezelőtt a budapesti WTA-torna első körében két fiatal lány találkozott egymással. Egy maroknyi elszánt lengyel szurkoló és néhány lengyel újságíró izgatottan várta a találkozót: Iga Świątekre voltak kíváncsiak, aki egy évvel korábban megnyerte a lányok wimbledoni versenyét. Érthető volt a lelkesedésük: tényleg fantasztikusan játszott, 6:3, 6:0-ra mosta le a pályáról a WTA-győzelemmel is rendelkező Olga Danilovicot. Budapesti teljesítménye nem egyszeri felvillanás volt, ezt a Garroson is bizonyította, ahol nyolcaddöntőbe jutott.

"Ez elég kemény mérkőzés volt. Fogalmam sincs, hogy az első szettben mi történt"nyilatkozta a Monica Puig elleni találkozót követően, melynek első szettjét 6:0-ra veszítette el. "Vagyis igazából tudom, próbáltam változtatni az első néhány játékot követően, de egyszerűen nem ment. Azt gondoltam, hogy talán majd más lesz a másodikban, minden kezdődik elölről. Az első szett végétől jobban koncentráltam, összegyűjtöttem minden erőmet, nem volt mit veszítenem. Azzal, hogy Halep ellen játszhatok, az egyik álmom vált valóra."


Świątek mindössze a második játékos a nőknél a 2000-es években született játékosok közül, akinek sikerült eljutnia egy Grand Slam-torna második hetéig. Korábban ez az amerikai szupertehetségnek, Amanda Anisimovának sikerült az idei Ausztrál Openen. Anisimovával egyébként a Roland Garroson is találkozhatunk még, hiszen a legjobb 32 között két játszmában (7:6, 6:4) felülmúlta a román Irina-Camelia Begut és bizony a spanyol Aliona Bolsova ellen sem lesz esélytelen. 

Hozzászólások