Salakblog - Sascha Zverev és az ő több mint 4 millió érve, hogy tovább meneteljen az Ausztrál Openen
Sascha Zverev és az ő több mint 4 millió érve, hogy tovább meneteljen az Ausztrál Openen
Fotó: Europress/AFP

Sascha Zverev és az ő több mint 4 millió érve, hogy tovább meneteljen az Ausztrál Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/29 19:40
Az Ausztrál Open kezdetén valószínűleg nem sok helyi teniszrajongó drukkolt Alexander Zverevnek. Nem mintha nem volna egy szimpatikus srác, de egy olyan mezőnyben, ahol ott vannak a Nagy Hármas tagjai, meg a hazai kedvenc Nick Kyrgios, nem egyszerű a népszerűségi versenyben bárki másnak labdába rúgni.

Sascha azonban, miután legyőzte Marco Cecchinatót az első fordulóban, tett egy bejelentést, mellyel alaposan fölturbózta a tetszési indexét a melbourne-iek körében.

"Tudom, hogy nem én vagyok a torna esélyese, de ha megnyerem a versenyt, felajánlom a pénzdíjam minden egyes centjét a bozóttüzek áldozatainak megsegítésére" - mondta Zverev, amire a közönség egyetértő morajlással reagált. 

Az idei Ausztrál Open győztese 4 millió 120 ezer ausztrál dollárt, azaz 2 millió 790 ezer amerikai dollárt vihet haza. Az eddigi Garnd Slam-szereplései és a borzasztó idény eleji forma miatt úgy tűnt, Sascha esélye a végső győzelemre szinte a nullával egyenlő. Azóta azonban a német pályafutása legjobb major-menetelését produkálja, melynek során a negyeddöntőben legyőzte Stan Wawrinkát, és így életében először bejutott a legjobb négy közé. 

Zverev már "csak" két győzelemre van attól, hogy lehetősége nyíljon arra, hogy ténylegesen felajánlhassa minden idők egyik legnagyobb, sportolótól származó adományát. Nem meglepő, hogy a meccs utáni interjúban az egyik első kérdés mindjárt az ajánlatra vonatkozott. 

"Természetesen áll még az ajánlat. Tettem egy ígéretet Ausztrália népének, és ezt be is fogom tartani. Bízom benne, hogy módom lesz arra, hogy betarthassam."

"Nem vagyok egy pénzközpontú ember. Persze négymillió ausztrál dollár azért elég szép pénz. Vehetnék rajta magamnak néhány autót, vagy ilyesmi, van azonban rengeteg ausztrál család, akiknek újjá kell építeniük az otthonaikat, az egész életüket. Nekik sokkal inkább szükségük van erre a pénzre."

zverev.jpg Fotó: Europress/AFP

Később, az interjúszobában Zverev arról is beszélt, hogy a szülei miként tanították meg neki, hogy a nagylelkűség milyen fontos érték. 

"A szüleim a Szovjetunióban nőttek fel, ahol ők is profi teniszezők voltak. Bár apu az ország határain kívül dolgozott meg a pénzéért, mégis oda kellett azt adnia, amikor hazatért. Mindig azt mondták nekem, hogy a pénz azért van, hogy változást okozzunk vele a világban, hogy valami jóra fordítsuk. Hogy segítsünk vele az embereknek, ne pedig egy bankszámlán tároljuk."

"Négymillió ausztrál dollár nekem nagyon sok pénz. Tudom azonban, hogy vannak emberek, akiknek szükségük van erre a pénzre, akik számára ez nélkülözhetetlen. Náluk sokkal jobb helyen lenne, mint nálam."

A tűzvész miatt több ezer otthon vált lakhatatlanná, 29 ember vesztette életét és ötszázmillió vadon élő állat pusztult el a lángok között. A teniszközösség összefogott, számtalan játékos és szponzor tett felajánlást, és több torna is csatlakozott a pénzgyűjtő akciókhoz.

A 2014-es Ausztrál Open junior bajnoka azt mondja, ő csak ki akarja venni a részét a segítségnyújtásból. Sokan azonban úgy vélik, az adományozásból rengeteg pozitív energiát tud meríteni, ami nagyban segíti őt ezen a tornán.

"Talán az, hogy ilyen komolyan beleállt ebbe az ügye, levett egy jó adag nyomást a válláról" - mondta John McEnroe. "Lehet, hogy így tudja majd kihozni magából a legtöbbet. Soha nem jutott még túl a negyeddöntőn egy GS-tornán, óriási dolog lenne, hogy az első alkalommal, amikor ezt megtette, rögtön fel is tudná ajánlani a győztesnek járó teljes összeget."

Lehet, hogy nem ment eddig jól neki a Grand Slameken, azonban világbajnokságot már tudott nyerni, és van három 1000-es trófeája is. Miután legyőzte Wawrinkát, Sascha arról is beszélt, mi lehet az oka annak, hogy eddig a négy nagy tornán egyszer sem jutott messzire. 

zverev2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Túl nagy figyelmet fordítottam a GS-ekre. Túlságosan akartam őket. Nem beszélgettem senkivel, nem jártam el sehová a barátaimmal. Mondjuk úgy, hogy túlságosan is fókuszált voltam. Minden más tornán jobban teniszeztem."

"Ez megváltozott egy kicsit az elmúlt másfél hétben. Elég sok mindent csináltam a pályán kívül is, és valószínűleg az is segített, hogy elvárások nélkül érkeztem Melbourne-be. Ennek az volt az oka, hogy borzasztóan játszottam az ATP-kupán."

Zverev egyelőre remekül menetel, és két győzelemre van attól, hogy  ő legyen a legfiatalabb GS-bajnok Juan Martín del Potro 2009-es US Open-győzelme óta. A következő ellenfele az a Dominic Thiem lesz, aki szenzációs tenisszel verte Rafael Nadalt a negyeddöntőben.

Egy dolog biztos: jóval több ausztrál fog Zverevnek drukkolni az elődöntőben, és esetlegesen a döntőben, mint azt ő a torna előtt gondolta volna. Végül is, szólhat e mellett több, mint négymillió érv a helyiek számára. 

ESPN

Hozzászólások