Salakblog - "Élet-halál kérdése" - vallja az adogatásról a hétszeres wimbledoni bajnok Pete Sampras
"Élet-halál kérdése" - vallja az adogatásról a hétszeres wimbledoni bajnok Pete Sampras
Fotó: Europress/AFP

"Élet-halál kérdése" - vallja az adogatásról a hétszeres wimbledoni bajnok Pete Sampras

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/01 10:41
Pete Sampras húsz évvel ezelőtt nyerte hetedik, egyszersmind utolsó wimbledoni trófeáját. Nevét ezzel örökre bevéste az All England Club történelemkönyvébe.

2001-ben, az akkor 19 éves Roger Federer egy új korszak kezdetét jelző győzelmet aratott Sampras ellen a wimbledoni torna negyedik fordulójában. Ez a pillanat értésünkre adta, hogy bizony őrségváltás következik Wimbledonban, és úgy általában a férfi teniszben. 

Mielőtt azonban a svájci zseni elkezdte volna gyűjtögetni a GS-címeket, Pistol Pete uralta Wimbledon szent gyepét. Elsősorban bombabiztos adogatásainak köszönhetően. 

Pete egy görög apa, Costas Sampras és egy zsidó anya, Sarah Steinber gyermekeként látta meg a napvilágot 1971. augusztus 17-én, Washingtonban. Már háromévesen elkezdett teniszezni. 

Dr. Peter Fischer komoly szerepet vállalt Sampras pályafutásának beindításában. Többek között a győztes mentalitás kifejlesztésében segített neki nagyon sokat.

Azzal, hogy 1990-ben, 19 évesen és 28 naposan legyőzte Andre Agassit a US Open döntőjében, ő lett minden idők legfiatalabb győztese New Yorkban. Ezt követően Wimbledon meghódítását tűzte ki célul, ám erre három évet még várnia kellett. 1993-ban aztán, az akkori másik kiváló amerikai játékost, Jim Couriert verte a Függetlenség Napján megrendezett döntőben.

"Az 1993-as wimbledoni győzelmemmel robbant be igazán a karrierem, abból a szempontból, hogy onnantól kezdtem el dominálni a teniszt" - írja Sampras az 'A Champion's Mind' című önéletrajzi könyvében. "Akkor értettem meg, mit jelent istenigazából Grand Slam-bajnoknak lenni."

Ezt követte egy olyan nyolcéves wimbledoni egyeduralom, amit még Federer sem tudott lemásolni. Az 1993-as első, és a 2000-as utolsó győzelme között mindössze egyetlen mérkőzést veszített. Az 1996-os negyeddöntőben győzte őt le Richard Krajicek, aki később meg is nyerte a tornát. 

1994-ben megvédte címét egy viszonylag sima, háromszettes győzelemmel Goran Ivanisevic ellen a döntőben, egy évvel később pedig ő lett Björn Borg óta az első teniszező, aki zsinórban háromszor is magasba emelhette a trófeát. Ebben a döntőben Boris Beckert verte szetthátrányból. 

Sampras: Agassi volt az egyetlen, aki ellen úgy éreztem, jó játékkal is kikaphatok | Eurosport

Az ATP Uncovered 12. szezonjának 13. részében a klasszikus mérkőzések kerültek előtérbe: Roger Federer és Rafael Nadal első párharca, valamint Pete Sampras és Andre Agassi rivalizálása. Dominic Thiem és Frances Tiafoe főszereplésével elindult az ATP Tennis at Home sorozata is, melyben arról meséltek a játékosok, hogyan töltik a mindennapjaikat a karantén idején.

Sampras akkori edzőjénél, közeli barátjánál, Tim Gulliksonnál agydaganatot diagnosztizáltak 1995 elején. A döntőt követően az amerikai neki ajánlotta a győzelmét.

"Ő egy igazi bajnok" - mondta róla Sampras. "Ahogy viselte a kezeléseket, az inspirációt jelenthet valamennyiünk számára."

Becker, a helyi közönség kedvence csak a legjobbakat tudta mondani legyőzőjéről a mérkőzés után.

"Ha van példakép a teniszben, az Pete Sampras. Tökéletesen viselkedik a pályán. Nagyszerű ember a pályán kívül, aki ráadásul kiválóan teniszezik. Gyakorlatilag nincs rossz ütése. A jelenléte hihetetlenül jót tesz ennek a játéknak."

Mindene megvolt, amit egy teniszező csak kívánhat. Univerzális játékos volt, aki kevés érzelmet mutatott, ráadásul a tenisze tökéletesen alkalmas volt a füves borításra.

Adogatás előtt a fejét általában leszegte, legalább kétszer, de maximum négyszer pattintotta le a labdát. Kidomborította a hátát, feldobta a labdát, majd ütőjével útjára engedte azt, elmondhatatlan bosszúságot okozva ezzel az ellenfeleknek. Az adogatása lapos volt, és kemény, gyakran foghatatlan. A lecsapása pedig élményszámba ment. 

1997-ben Sampras ismét döntőt játszott, ahol mindössze tíz játékot veszítve győzte le a francia Cedric Pioline-t. A mérkőzés során mindössze egy bréklabdával kellett szembesülnie.

"Talán az 1997-es wimbledoni volt életem legjobb teljesítménye" - írja önéletrajzi könyvében. "Maximálisan uralni tudtam a játékomat, borzasztóan kiegyensúlyozott voltam. Erre a legjobb bizonyíték, hogy 118 szervagémemből 116-ot megnyertem. Az adogatás valahogy élet-halál kérdése."

A rákövetkező évben volt a legnehezebb dolga a döntőben. Azt az Ivanisevicet verte döntő szettben, akit négy évvel korábban háromban legyőzött. 

Patrick Rafter: Bár nem mennék el vele sörözni, Pete Sampras volt a legkeményebb ellenfél, akivel valaha játszottam! | Eurosport

A korábbi világelső és kétszeres Grand Slam-bajnok Patrick Rafter egy interjúban beszélt a Pete Samprasszel való korábbi rivalizálásáról, és persze a koronavírusról is elmondta véleményét. Rafter szerint a járvány sokáig eltarthat - az ausztrál nem tartja valószínűnek, hogy idén folytatódnak majd a tenisztornák.

"Kétségkívül ez volt a legkeményebb döntőm Wimbledonban" - mondta Sampras a meccs után. "Szerintem ez a meccs mindkettőnkben örökre megmarad. Biztos vagyok benne, hogy most nagyon csalódott. Én is az volnék az ő helyében."

1999-ben zsinórban másodszor is Tim Henman állt vele szemben az elődöntőben. Ahogy egy évvel korábban, Sampras ezúttal is négy szettben győzött és bejutott a döntőbe. Ott régi riválisa, Agassi várt rá, akit három játszmában legyőzött. Ehhez mindössze 1 órára és 55 percre volt szüksége. Ütött 17 ászt, és mindössze hét pontot vesztett az első adogatásai mögött. 

"Pete a vízen járt" - mondta Agassi a mérkőzést követően.

Hetedik, egyben utolsó győzelmét 2000-ben aratta, Pat Raftert verve a döntőben. Sampras négy szettben győzött annak ellenére, hogy térdsérüléssel bajlódott a két hét során. 

Elérzékenyülve hagyta el a centerpályát, játékosként ez volt az utolsó dicsőséges pillanata az All England Clubban. 

Sky Sports

Hozzászólások