Salakblog - Safin célja az ATP-kupán, hogy ne a hoki, hanem a tenisz legyen a topsportág Oroszországban
Safin célja az ATP-kupán, hogy ne a hoki, hanem a tenisz legyen a topsportág Oroszországban
Fotó: Europress/AFP

Safin célja az ATP-kupán, hogy ne a hoki, hanem a tenisz legyen a topsportág Oroszországban

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/03 11:46
Bár Marat Safin több, mint egy évtizede visszavonult a profi tenisztől, továbbra is megbecsült alakja a sportágnak és szívesen látott vendég bárhol a világon. Az ATP-kupán a rajongók a bivalyerős orosz válogatott kapitányaként láthatják őt. A csapat gerincét két top 20-as fiatal, Daniil Medvedev és Karen Khachanov alkotják. 

Safin egy elég komoly nevekből álló sorhoz csatlakozott, amikor elvállalta a kapitányi posztot. Lleyton Hewitt, Boris Becker és Thomas Muster ugyanis szintén szakvezetőként lesz jelen az idén először megrendezésre kerülő ATP-kupán. Az kétszeres Grand Slam-bajnok orosz úgy véli, játékosainak megvan az esélye arra, hogy letaszítsák a Nagy Hármast a trónról. Bár elkötelezett rajongója a nagy sportlegendáknak, azért reméli, hogy a következő generáció legjobbjai rákényszerítik végre az akaratukat a nagy öregekre. 

"Ez a hármas - Rafa, Roger és Djokovic - egészen egyedülálló trió a tenisz történetében. Még csak hasonló sem volt korábban" - mondta Safin. "Tényleg döbbenetesek, főleg Roger. Szeretném, ha még játszanának egy darabig, ugyanakkor azt is szeretném, ha a fiatalok egy kicsit azért meggyorsítanák a visszavonulásuk folyamatát."

Safin meglehetősen szerényen nyilatkozott a szerepét illetően. Úgy véli, a torna során a játékosok elsősorban majd saját edzőikre támaszkodnak, de azért, amennyit tud, ő is igyekszik majd segíteni. Az oroszok egyébként a mai napon kezdtek Perth-ben, a Fabio Fogninit is a soriakban tudó olaszok ellen.

safin2.jpg Fotó: Twitter

"A kapitánynak az is a dolga, hogy tiszteletben tartsa a játékosok edzőit. Együtt fogunk működni, úgy, ahogy azt kell" - hangsúlyozta Safin. "Nem minden az én vállamat nyomja. Az edzők jobban tudják, hogy lehet kihozni a legtöbbet a játékosaikból. Nem akarok túl sok mindenbe beleszólni, mert könnyen lehet, hogy épp ellenkező hatást érnék el vele, mint amit szeretnék. Azt akarom, hogy legyenek önmaguk, megvan ugyanis mindenkinek a saját karaktere. Szerintem így tudják majd a legjobbjukat nyújtani."

Valószínűleg Becker, Hewitt és Muster és hasonlóképp áll majd a dolgokhoz, bár azt azért érdekes lesz nézni, Boris hogy működik majd együtt Alexander Zverevvel. A fiatal németnek ugyanis nincs főállású edzője, pontosabban az édesapja dolgozik vele, ám ez az állapot Sascha szerint hosszútávon nem fenntartható. Az elmúlt években Becker neve többször is felmerült, mint potenciális edzőé, ki tudja, talán az ATP-kupa segíthet tovább mélyíteni a kettejük között jelenleg meglévő együttműködést.

A Becker vezette német válogatott pénteken csap össze a Hewitt irányította ausztrálokkal, Brisbane-ben, ahol egyébként cikkünk írása közben Nick Kyrgios már meg is szerezte a vezetést az aussziknak. A Muster-féle osztrák csapat pedig szombaton mérkőzik a horvátokkal, Sydney-ben. 

safin3.jpg Fotó: Twitter

A tornának feltétlenül jót tesz, hogy a kiváló játékosok mellett jó nevű edzők is részt vesznek rajta. Ráadásul Safinnak a csapatával kifejezetten komoly céljai vannak.

"Itt vagyunk már néhány napja, és készen állunk a játékra. Daniilnak és Karennek köszönhetően elég jól megy mostanság az orosz tenisznek. De mi ennél többet akarunk. Le akarjuk taszítani a hokit az első helyről, és büszkévé akarjuk tenni az oroszokat"

TennisNow

Hozzászólások