Salakblog - Fél év kihagyás vár a mononukleózis után visszatérő korábbi wimbledoni döntősre
Fél év kihagyás vár a mononukleózis után visszatérő korábbi wimbledoni döntősre
Fotó: Europress/AFP

Fél év kihagyás vár a mononukleózis után visszatérő korábbi wimbledoni döntősre

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/11/16 12:49
Sabine Lisicki 2013-ban döntőt játszott Wimbledonban, azóta viszont alaposan visszaesett, jelenleg csak a 622. helyen jegyzik a ranglistán. A kemény ütéseiről ismert német teniszező komoly sérülésekkel és mononukleózissal is küzdött. A múlt heti linzi tenisztornán keresztszalag-szakadást szenvedett, ezért újabb hosszú kihagyás vár rá.

A gyors szervákkal és kőkemény alapvonalütésekkel rendelkező játékost a 12. helyen is rangsorolták a világranglistán. Pályafutása legnagyobb sikerét 2013-ban Wimbledonban érte el, mikor a döntőig menetelt, ahol Marion Bartolitól kapott ki.

Azt követően, hogy mononukleózis és több hónapos kihagyás után idén a teniszélet újraindulását követően tért vissza Lisicki, most újabb minimum féléves kényszerpihenő vár rá. De valószínűleg még ennél is hosszabb ideig nem játszhat majd. A német teniszező pályafutása kezdete óta folyamatosan sérülésekkel küzd, 2017 óta pedig gyakorlatilag nem akadt olyan szezon, melyet végig tudott játszani. Legújabb sérülését követően az is kérdésessé vált, vissza tud-e még egyáltalán térni a legjobbak közé a 31 éves teniszező.

Lisicki a múlt heti linzi tenisztorna páros versenye során egy rossz mozdulat következtében sérült meg. A wimbledoni döntős rögtön térdéhez kapott, fel kellett adnia a mérkőzést, és úgy kellett levinni őt a pályáról. Később a diagnózis megállapította, hogy komoly a baj. A keresztszalag-szakadást szenvedett teniszezőt azóta már meg is műtötték, és közösségi oldalán üzent.

„Mostantól csak előre tekintek. Hosszú és kemény út áll előttem a visszatérésig, de abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a legjobb orvosi csapat kezel”- posztolta meglehetősen optimistán a német.

Lisicki idén augusztusban azt követően tért vissza, hogy előtte több mint egy évet hagyott ki mononukleózis miatt. A mononukleózis, más néven Pfeiffer-féle mirigyláz vagy csókbetegség, nem egy teniszezőt érintett már, többek között Roger Federer, Petra Kvitova és Szávay Ágnes is átesett rajta, a korábbi Roland Garros-döntős Robin Söderling és a horvát Mario Ancic pályafutásának pedig a mononukleózis vetett véget. Lisicki betegsége előtt sérülések miatt nem tudta legjobbját nyújtani: a wimbledoni döntőt követő években műtötték térdét, de vállával is akadtak problémák.

Lisicki korábban a teniszezők életének meghatározó pillanataiba betekintést engedő Instagram-profil, a Behind The Racquet egyik posztjában maga is részletesen írt arról, mennyire nehéz, hogy egész pályafutását sérülések árnyékában kell végigteniszeznie.

„2010-ben hat hétig mankóval közlekedtem bokasérülés miatt. Nehezemre esett elhagyni még a házamat is, és újra kellett tanulnom járni. Sok mindent természetesnek veszünk az életben. Hosszú utat jártam be a visszatérésig, sokan azt mondták, hogy nem is fog sikerülni”- fogalmazta meg Lisicki, majd hozzátette, visszatérése után négy hónap alatt a legjobb 30-ba tornázta magát, két évvel később pedig wimbledoni döntőt játszott.

De a sérülések ezután sem kerülték el: „Az elmúlt néhány év nagyon nehéz volt. 2018-ban újra jól ment a játék. De egy évvel később elkezdtem gyengének érezni magam, nem tudtam, mi ennek az oka. Több mint fél évbe telt, mire az orvosok rájöttek, hogy mononukleózisom van. Ahhoz sem volt energiám, hogy a boltig eljussak. Mindent előröl kellett kezdenem, már 15 perc mozgás után teljesen kimerültem.”


A korábbi világranglista 12. teniszező 2014-ben aratta utolsó tornagyőzelmét, újabb sérülése után kérdésessé vált, hogy versenybe tud-e még szállni a legjobbakkal, s egyáltalán visszatérhet-e.

Hozzászólások