Salakblog - 50 éves a szépségével Roger Federert is rabul ejtő Grand Slam-bajnok teniszezőnő
50 éves a szépségével Roger Federert is rabul ejtő Grand Slam-bajnok teniszezőnő
Fotó: Europress/AFP

50 éves a szépségével Roger Federert is rabul ejtő Grand Slam-bajnok teniszezőnő

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/05/16 14:52
Három héttel ezelőtt Andre Agassit ünnepeltük az 50. születésnapja alkalmából, ma pedig Gabriela Sabatinit köszöntjük ugyanezen apropóból. Vajon mi lehet a közös ebben a két, 1970-es születésű játékosban? Nem sok, leszámítva talán a hajkoronájukat, de talán még inkább azt, amennyire eladhatóak, piacképesek voltak. 

Agassival ellentétben, aki ugye elismerte, hogy parókát hordott, a Sabatini-féle hajzuhatag nagyon is valódi volt. Hollófekete, a karakterét alapvetően meghatározó frizura, ami legalább annyira a védjegyévé vált, mint a csodálatos fonákja. 

Egyszerre csak itt volt egy teniszezőnő, akiben megvolt minden, ami kellett. Atletikus volt, elegáns és dögös. És volt benne valamiféle titokzatosság is, ami a hirdetők figyelmét azonnal felkeltette. Ez a vonzó összkép komoly hatást gyakorolt a fiatal Roger Federerre is. A 20-szoros Grand Slam-bajnok egy 2006-os rádióinterjúban mesélt arról, hogy tízes évei elején rajongott az argentin teniszezőnőért.

Ráadásul van azért itt egy Federerrel kapcsolatos párhuzam is. Ahogy a svájci elég korán szembetalálta magát az egész pályafutását meghatározó riválisával, Rafael Nadal személyében, úgy Sabaitini nemezise is gyorsan formát öltött Steffi Graf alakjában. Rendre összefutottak a nagy tornák elődöntőjében, döntőjében: a hideg német mentalitás csapott össze a tüzes, latinos temperamentummal. 

Gabriela Sabatini, Steffi Graf,Gabriela Sabatini, Steffi Graf,Fotó: Europress/AFP

Martin Amis, regényíró az egyik 1988-ban megjelent esszéjében az alábbi, csodásan alliteráló gondolattal jellemezte kettejük egymás elleni küzdelmét: "Fraulein Forehand meets Bonita Backhand". Ez a sor, mely ebben a különleges nyelvi kavalkádban hangzik igazán jól, magyarul nagyjából annyit tesz: Tenyeres Kisasszony találkozása a Fonák Szépséggel. Amis ráadásul nem is csinált titkot abból kinek a táborába tartozik. "Sabatini olyan, mint a genetikai-esztétika rendkívül sikeres kísérlete. Mintha a benne megtestesülő tökéletes nagyszerűséget tudatos tervezéssel, kiműveléssel és pontos szabályozással alkották volna meg."

Az adottságokhoz és az eredményekhez társultak anyagiak is, és nem csak a pénzdíjak formájában. 1988 nyarán, némiképp váratlanul érkezett egy ajánlat egy saját parfüm piacra dobására vonatkozóan. Női sportoló korábban ilyet még sosem vállalt, a dolog tehát nem csak a tenisz, de az egész egyetemes sport szempontjából forradalmi jelentőségű volt. 

Gabriela Sabatini, a parfüm, még annál is nagyobb és fényesebb karriert futott be, mint Gabriela Sabatini a teniszező. Az évtizedek során tizennégy különböző illat látott napvilágot, melyekkel a teniszezőnő dollármilliókat keres a mai napig. Sabitini ügynöke, Patricio Apey pontosan emlékszik, hogy annak idején visszaküldte az első csekket, mert akkora volt a rajta álló összeg, hogy azt hitte, a számok nem stimmelnek. Volt olyan időszak, amikor Sabatini többet keresett, mint Graf és Szeles Mónika együttvéve. 

Miközben a bankszámlája rendszeresen vastagodott, ő ugyanaz a félszeg, visszahúzódó lány maradt, aki a kezdet kezdetén volt. Az a lány, aki a sajtótájékoztatókon rendre megnémult, és csak néhány szavas válaszokat adott. 

Gabriela Sabatini,Gabriela Sabatini,Fotó: Europress/AFP

Sabatini visszafogott személyiségét az elején a többiek nem fogadták jól az öltözőben. Mások mellett Chris Evert és Pam Shriver sem kedvelték őt különösebben az első időkben. Az évek azonban sok mindent megváltoztattak. Shriver például az általa nagyon kedvelt Evonne Goolagonghoz hasonlította Sabatinit. "Ő egy hihetetlenül könnyed játékos, egy elegáns nő és egy remek barát."

Ahogy sok más teniszező, ő is rendkívül fényesen ragyogott, de gyorsan el is égett. 14 évesen már megverte Shrivert Hilton Headen, mellyel ki is vívta a helyi sajtó haragját. Az újságok 'Sabatini Sabotage' és ehhez hasonló szalagcímekkel jelentek meg a meccs után. 

26 éves korára elfáradt, felőrlődött. "Már nem tesz boldoggá a tenisz" - mondta. Egy Grand Slam-címmel, az 1990-es US Open-trófeával vonult vissza. A fásultságában, a kiégésében valószínűleg benne volt az a rengeteg fájó vereség is, melyeket pályafutása során elszenvedett. Az 1991-es wimbledoni döntő, melyben Graf ellen kétszer is adogathatott a győzelemért, vagy épp az 1993-as Garros-elődöntő, melyet 6:1, 5:1-ről bukott el Mary Joe Fernandez ellen. 

Gabriela Sabatini, Szeles Mónika,Gabriela Sabatini, Szeles Mónika,Fotó: Europress/AFP

Az iránta való érdeklődés a visszavonulását követően sem nagyon csökkent. Rengeteg tévés ajánlatot kapott, mások mellett megkereste őt a Warner Brothers is, ő azonban szinte mindet visszautasította, nem vágyott ugyanis az intézményesített élet semmilyen formájára sem.

"Gaby 12 évesen elköltözött otthonról, és innentől kezdve hosszú-hosszú éveken át nem volt más neki, csak a tenisz" - meséli most Apey. "Amikor abbahagyta, nem tudta, mi az, hogy jelzáloghitel, hol kell mobiltelefont venni, vagy, hogy hogy juthat el a reptérről egy szállodába. Ez azóta teljesen megváltozott. Visszatért Buenos Airesbe, viszi a saját üzletbirodalmát és teljesen kiegyensúlyozott életet él. Küldök majd rózsákat a születésnapjára."

The Telegraph

Hozzászólások