Salakblog - Nadal koncentráltságára vágyik leginkább az idén ellenállhatatlanul játszó Rublev
Nadal koncentráltságára vágyik leginkább az idén ellenállhatatlanul játszó Rublev
Fotó: Europress/AFP

Nadal koncentráltságára vágyik leginkább az idén ellenállhatatlanul játszó Rublev

Nánási AntalNánási Antal
2020/10/20 11:16
Duplaannyi tornagyőzelem idén, mint az idei évig összesen, betörés a Top 10-be és részvételi esély a londoni világbajnokságon ─ címszavakban így lehetne összefoglalni Andrey Rublev pazar 2020-as évét, amely még további mérföldkövek elérését tartogathatja az orosz számára. A legutóbb hazájában versenyt nyerő fiatal teniszező arról vallott, ki az a játékos a mezőnyből, akire leginkább felnéz és amit a leginkább csodál benne.

Nem túlzás azt állítani, hogy a huszonharmadik születésnapját éppen cikkünk megjelenésének napján ünneplő Andrey Rublev élete szezonját futja 2020-ban. A vasárnap Szentpéterváron 500-as tornát nyerő második számú orosz teniszező egészen parádés teljesítményt nyújt a csonka idényben, hiszen négy versenyt is megnyert már, a világranglistán bejött az első tízbe és reális esélye van arra, hogy életében először jelenése legyen Londonban az ATP-világbajnokságon.

033_6360888_5f8c6e1ca7456.jpgFotó: Europress/AFP

A 2019-es moszkvai versenyen aratott győzelme óta ismét orosz rendezésű tornát nyerő Rublev a döntőt követően különleges élménynek nevezte a vasárnapi sikert, hiszen hazai földön, saját szurkolói előtt aratta. Érdemeit csak növeli az a tény, hogy a címvédő Daniil Medvedev korai és váratlan búcsúja után ő lépett elő az első számú hazai esélyes szerepébe, az ezzel járó nyomást pedig elbírta, sőt kiváló játékkal és koncentráltsággal zsebelte be a tornagyőzelmet. A koncentráció kapcsán, amiben talán a legtöbbet lépett előre az előző évekhez képest, az orosz teniszező megjegyezte, csodálattal tekint Rafael Nadalra, aki megingathatatlan összpontosítással éli meg mérkőzéseit.

"El sem tudom igazán képzelni, hogy lehet mentálisan ennyire erősnek lenni egy életen és egy karrieren keresztül."

Az immáron hatszoros ATP-tornagyőztes Rublev saját elmondása szerint elképedve, csodálattal figyelte, ahogyan Rafael Nadal minden egyes, a Roland Garros előtt ellene szóló körülményt a saját javára tudott fordítani. Emlékezetes, hogy a Djokovic elleni döntő előtt a szervezők behúzták a Philippe Chatrier stadion tetejét, amely esemény láttán a legtöbben a szerbet kezdték el esélyesként emlegetni, hiszen Nadal addig sem volt kibékülve az extrém lassú borítással és az idei évre bevezetett labdákkal, fedett pályán pedig mindez még inkább felerősödött. A döntőben aztán mindennek nyoma sem volt, Nadal sima három játszmában, közte a nyitószett 6:0-jával helyretette a párizsi erőviszonyokat. Rublev szerint a tizenháromszoros RG-győztes annyira erős fejben, hogy nemes egyszerűséggel nincs gyenge pontja vagy periódusa, folyamatosan fenn tudja tartani koncentrációjának maximumát:

"Mindenkinek, még Rogernek és Novaknak is volt olyan időszak a karrierjében, amikor mentálisan kicsit sebezhetőbbek voltak, és emiatt el lehetett őket kapni egy-egy mérkőzésen. Rafa az egyetlen olyan játékos a sportág történetében, akinek teljesen mindegy, hogy éppen jól van vagy rosszul, előbb-utóbb megtalálja a győzelemhez vezető utat."

000_8RV9P7.jpgFotó: Europress/AFP

Hogy a mentális egészség mennyire fontos szerepet játszik egy olyan egyéni sportágban, mint a tenisz, arra már számtalan példát láthattunk. A korábban sokszor hevesen reklamáló, ütőket aprító Rublev a jelek szerint ebben a tekintetben is bőven előre tudott lépni, amire igazán csak a tornát követően adott rövid interjújában utalt. Az orosz ugyanis pénteken elveszítette a nagymamáját, a Shapovalov elleni kiélezett elődöntőt és a Coric elleni döntőt tehát egy ilyen érzelmi veszteséggel a fejében csinálta végig. Innen nézve egyébként sem csekély teljesítménye még inkább felértékelődik. Rublev mintája a tökéletes mentális edzettségi állapot eléréséhez is Rafael Nadal:

"Csapatsportágakban ha rossz napot fogsz ki, a társak még mindig ki tudnak húzni a gödörből. A teniszben ez teljesen másképp van - ha rossz napod van, elképesztően nehéz úgy játszani, hogy közben minden negatív tényezőt kizársz magad körül. Rafael Nadal viszont pont ezt teszi egész pályafutása során, éppen ezért nekem ő az etalon és a legjobb sportoló - nemcsak a teniszben, hanem az egyetemes sportban."

063_843446726.jpgFotó: Europress/AFP

Világranglista-nyolcadikként pillanatnyilag Andrey Rublev található a legkedvezőbb pozícióban a fennmaradó két londoni helyért vívott négyes versenyfutásban. Ami az orosz további programját illeti, ezen a héten nem lép pályára, jövő héten azonban ott lesz a bécsi 500-ason, az ott elért eredmény függvényében pedig eldől, hogy indul-e a párizsi ezresen. Az pedig, hogy ezek után lesz-e még egy útja Londonba is november derekán, majd a következő két hét eredményei alapján dől el, mindenesetre jelenlegi helyezését és formáját látva meglepetés lenne, ha hiányozna a szezonzáró szupertornáról. 

via ATP


Hozzászólások