Salakblog - Roland Garros és Laver-kupa egy időben?
Roland Garros és Laver-kupa egy időben?
Fotó: Europress/AFP

Roland Garros és Laver-kupa egy időben?

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/03/20 10:42
A Roland Garros illetékesei kedden bejelentették, hogy a torna megrendezését a szeptember 20-október 4. közötti időszakra halasztják. A francia szervezők eljárását rengetegen kritizálták, egyrészt, amiért senkivel sem egyeztetve, önkényesen hozták meg a döntést, másrészt, amiért nem a legoptimálisabb időpontot választották. Többek között a Laver-kupát is ez alatt a két hét alatt rendeznék, amelynek szervezőbizottsága azonnal jelezte, nem tervezik megváltoztatni a torna időpontját.

A koronavírus-járvány a teniszéletet minimum június 7-ig leállította, így Indian Wells és Miami mellett a teljes salakszezon elmarad. A Roland Garros szervezői meglehetősen váratlanul jelentették be kedden, hogy szeptember végére-október elejére helyezik át a tornát. Az új időpont több okból is problémás, nem véletlen, hogy a többség erősen kritizálta a bejelentés módját és tartalmát.

Nadalnak ki kell hagynia a US Opent a Roland Garros miatt? | Hosszabbítás

A bejelentés azért is volt váratlan, mert az ember azt várta volna, hogy az ilyen fajsúlyú döntéseket nem egyesével jelentik majd be a szervezőbizottságok, hanem a járvány elültével minden érintett asztalhoz ül majd, és kidolgoznak egy versenynaptárat az évből még hátralévő időszakra. Akármennyire hosszú is legyen ez az időszak.

Leginkább azt nehezményezik, hogy a párizsiak a játékosokat és a többi tenisszel foglalkozó szervezetet kihagyva döntöttek az új időpontról, ezzel gyakorlatilag ultimátumot adva az ATP és WTA-tornák képviselőinek. A US Open szervezői külön kiemelték nyilatkozatukban, ilyen nehéz időkben nem szabadna egyoldalú döntéseket hozni, a különféle szervezeteknek kommunikálniuk kellene egymással

A játékosok kifejezetten sérelmezték, hogy nem egyeztettek velük, és csak a közösségi médiából tudták meg, hogy szeptemberre csúsztatták a Roland Garrost. Naomi Osaka egy egyszerű Excusez moi?-val jelezte döbbenetét, Diego Schwartzman pedig csalódottságát fejezte ki, amiért a Twitteren kellett megtudnia a hírt. Stan Wawrinka viccesen megjegyezte, ő mindig is tudta, hogy a Twitter nagyon hasznos információforrás, Jamie Murray pedig feltette a kérdést, nehéz időkben nem pont az összetartás lenne-e a legfontosabb.

A kanadai Vasek Pospisil ennél is keményebben szólalt fel, arrogánsnak és önzőnek nevezte a torna szervezőit.

„Nagyon nehéz időszakot élünk. Mindenkit megrázott ez a katasztrófa. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megoldást, a kommunikáció erősítése és az összedolgozás lenne az elsődleges szempont. Annak, hogy megszegjük a szabályokat, és önző/arrogáns döntéseket hozunk, hosszú távon is negatív következményei lehetnek az egész Tour-ra nézve.”

Tennys Sandgren viccesebbre vette a figurát, javaslata szerint a maradék három Grand Slamet egymás után kellene lejátszani, Madison Keys pedig egy mémmel fejezte ki a helyzet abszurditását.

A legérdekesebb kérdés talán az, mi lesz a Laver-kupa sorsa, ha valóban szeptember végétől kerül sor a Roland Garrosra. A Laver-kupa szervezői a franciák bejelentésére reagálva kiadtak egy közleményt, melyben jelezték, nem tervezik más időpontra áttenni a tornát, szeptember 25-27. között rendezik meg Európa és a világ legjobbjainak látványos küzdelmét Bostonban. Ha nem sikerül megegyezni a feleknek, és egy időben kerül sor a két eseményre, gyanítható, hogy több játékos a pénzügyileg kedvező, kifejezetten népszerű, keménypályás Laver-kupát választja az egy héttel a US Open után megrendezendő salakos Roland Garros helyett. Nehéz elképzelni, hogy a salakszezont egyébként is kihagyni tervező Roger Federer, a Laver-kupát különösen élvező Nick Kyrgios, vagy mondjuk a hazai közönség előtt fellépő amerikai játékosok a Roland Garroson indulnának a Laver-kupa helyett.

  

Egyelőre nagyon sok a megválaszolatlan kérdés, és miután bizonytalan a koronavírus-járvány kimenetele, nagy valószínűséggel lesznek még változások az idei versenynaptárban. Az azonban egyértelmű, hogy a Roland Garros szervezői mindenkit rendkívül nehéz helyzetbe hoztak azzal, hogy önkényesen döntöttek a torna halasztásáról és időpontjának kijelöléséről.


Hozzászólások