Salakblog - Roland Garros: A férfitábla legjei
Roland Garros: A férfitábla legjei

Roland Garros: A férfitábla legjei

Kálmán LaciKálmán Laci
2016/05/21 08:11

Mint ismeretes, Roger Federer nem vállalta a Garros-indulást, aminek az egyik legfontosabb következménye az, hogy Rafael Nadal az ötödik helyett a negyedik kiemelést kapta. Ezzel egy dolog biztossá vált: nem ismétlődhet meg a tavalyi Djokovic- Nadal összecsapás már a negyeddöntőben.

Ez után talán a legtöbbeket érdeklő kérdés az volt, hogy a 10. Garros-győzelméért hajtó spanyol vajon a világelső, vagy az idén a legjobb salakos győzelem/verség mutatóval rendelkező Andy Murray ágára kerül-e. A választ tegnap megkaptuk. Papírforma szerint Djokovic - Nadal és Murray - Wawrinka elődöntőket rendezhetnek Párizsban.

Ezen kívül azonban még rengeteg érdekességgel találkozhatunk, ha a táblára pillantunk. Peter Bodo, az ESPN szakírója is szemezgetett a létrejött és a várhatóan létrejövő párosítások, valamint a kialakult erőviszonyok között.

A legjobb első fordulós meccs

A 22. helyen kiemelt Viktor Troicki és Grigor Dimitrov mérkőzése. A bolgárt, aki korábban nyolcadik is volt a világranglistán, egykoron Federer lehetséges utódjaként is emlegették. Ez a szezonja azonban idáig katasztrofális, jelenleg 36. az ATP-ranglistán, így ráférne valami jelentősebb siker, hogy legalább a közelébe visszajusson annak, ahol korábban már tartott. A 30 éves szerb mindent megtesz majd, hogy kemény alapütéseivel semlegesítse Dimitrov kétségkívül látványos teniszét.

A sorsolás nyertese

Alighanem Murray. Nem csak azért, mert a papírforma szerint az öldöklő Djokovic - Nadal csata győztesével játszhat a fináléban. Hanem azért is, mert egy selejtezőssel kezd. Ha továbbjut, akkor vagy egy másik selejtezős, vagy egy szabadkártyás ellen folytatja. Ráadásul papíron az sem elképzelhetetlen, hogy a harmadik, sőt, akár a negyedik körben is egy kvalis ellen kelljen pályára lépnie.

murray

Fotó: Europress/Getty

A legkeményebb negyed

A második. Ez Nadal negyede tele jó néhány trükkös és kimondottan jó salakos ellenfelekkel. Itt található David Goffin és Dominic Thiem, akik ellen elég jó meccseket játszott idén a spanyol, valamint olyan veteránok, mint Guillermo Garcia-Lopez, Philipp Kohlschreiber és a korábban sok problémát okozó Fabio Fognini is.

A legkönnyebb negyed

Talán a harmadik. Nem könnyű azonban ezt egyértelműen megmondani, mert ez az utóbbi évek egyik legkiegyensúlyozottabb főtáblája. Itt található a ranglista-harmadik Wawrinka, valamint a nem kimondottan salakos, ám itt is egyre jobban boldoguló Milos Raonic is. A kanadai azonban hajlamos a sérülésekre, és hajlamos megtorpanni is, amikor a nagy lehetőség végre elérkezni látszik a számára.

Aki a nagyok közül korán kizúghat

Wawrinka. A címvédő salakos játéka idén elég komoly hullámzást mutat, ráadásul több a lent, mint a fent - persze nála sosem lehet tudni. Figyelembe véve, hogy mekkora nyomás lesz rajta, Lukas Rosol meglehetősen trükkös ellenfélnek tűnik a svájci számára az első fordulóban.

Akinek a legkönnyebb az útja

Djokovic. A szerb világelső Yen-Hsun Lu ellen kezd majd, utána viszont akár két kvalissal is összekerülhet a következő két körben. A legveszélyesebb ellenfelek az elődöntőig? A 11. kiemelt David Ferrer, aki az idén nem tűnik igazi veszedelemnek, és a 7. Tomas Berdych, aki ellen 23-2 Djokovic mérlege.

Akinek az álma korán véget érhet

Thiem. Az osztrák fiú könnyed, látványos tenisze sokban hasonlít honfitársa Thomas Muster játékára. Szereti a kihívásokat, komoly ütőereje van főleg tenyeres oldalról és 32-10-es mérleggel rendelkezik az idén úgy, hogy már van két tornagyőzelme is. Ráadásul a salak a legjobb borítása, azonban Nadallal és még egy sor nagyon erős salakossal van egy negyedben, úgyhogy ez a Garros elég nehezen lesz az ő sikertörténete.

thiem

Fotó: Europress/Getty

Aki legnagyobb eséllyel nyomja meg a reset gombot a szezonján

Jo-Wilfried Tsonga. A hatodik kiemeltnek elég hektikus szezonja van eddig. Ne feledjük azonban, hogy csodálatos tenisszel verte Federert Monte Carlóban, amivel bizonyította, hogy komoly veszélyt jelenthet szinte bárkire a mezőnyben. Emellett mondjuk el azt is, hogy ő azon kevés francia egyike, aki jól kezeli a nyomást úgy általában és hazai pályán is - az elmúlt három évben kétszer is elődöntős volt a Garroson.

A meccs, amire leginkább kíváncsiak vagyunk

Borna Coric összecsapása Taylor Fritz ellen. Két potenciális bajnok nagy csatájára számíthatunk. A 18 éves amerikai, aki egyébként már a 72. a világranglistán mostanság próbálja kemény pályás játékát salakra is átvinni. Vele szemben áll majd a 19 éves horvát, aki jelenleg 44., és tökéletesen otthon érzi magát ezen a borításon. Könnyen lehet, hogy egy egész pályafutáson átívelő rivalizálás kezdődik majd el az idén Párizsban.

Hozzászólások