Salakblog - Federer visszatérése is kell majd ahhoz, hogy teljesen magunkhoz térjünk a világjárvány után
Federer visszatérése is kell majd ahhoz, hogy teljesen magunkhoz térjünk a világjárvány után
Fotó: Europress/AFP

Federer visszatérése is kell majd ahhoz, hogy teljesen magunkhoz térjünk a világjárvány után

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/29 18:40
Szponzorált tartalom
A cikk támogatója a porsche logo
"Remélem, hogy 2021-ben visszatérhetek a pályára, meglátjuk"mondta Roger Federer hazája díjátadó ünnepségén két héttel ezelőtt. "Ha azonban esetleg itt kellene véget érnie a pályafutásomnak, csodálatos befejezés lenne ezzel a díjjal."

Befejezés. Egyetlen szó ez csupán, mégis elegendő volt ahhoz, hogy megrázza az egész sportvilágot. Federer itt vajon valóban arra célzott, hogy nem lesz képes játszani 2021-ben vagy talán soha? Nem megbántva a svájciakat, akik az elmúlt 70 év legjobb sportolójának választották őt, de legtöbbünk azt reméli, hogy Roger egy nagyobb színpadon, pontosabban egy nagy stadionban int majd búcsút a pályafutásának.

Ha bármelyik más 39 éves profi sportoló mondta volna ki azt a szót, hogy befejezés, igazából senki sem döbbent volna meg. Ahogy a közösségi médiát sem öntötte volna el ennyi szomorú, riadt hozzászólás. De az a helyzet, hogy Federer minden, csak nem egy hétköznapi 39 éves profi sportoló.

Ő generációja legnépszerűbb játékosa, de talán azt sem túlzás mondani, hogy a sportág valaha volt legnépszerűbb játékosa. Ezt remekül bizonyítja, hogy bár mindössze csak hat tétmérkőzést játszott 2020-ban, zsinórban 18. alkalommal is megkapta a rajongók kedvencének járó díjat az ATP-től. Sok millió drukker számára az jelentette az egyetlen reményt ebben a járvánnyal terhelt 2020-as évben, hogy jövőre láthatják majd Federert játszani. 

Lehetett is okuk ebben bízni, hisz bár Federer már nem fiatal, és rövid időn belül átesett két térdműtéten, azért ott van még előtte néhány megszerezhető trófea. Azt se feledjük, hogy karrierjében van számos olyan pont, amikor jócskán meghaladta a vele szemben támasztott várakozásokat. Ezek közül a leginkább szembetűnő, hogy újraértelmezte a "hosszú pályafutás" fogalmát. Amikor legutóbb egy hosszú kihagyás után visszatért 2017-ben, azzal indított, hogy megnyerte az első tornát, amin rajthoz állt, az Ausztrál Opent. 

Federer nem biztos abban, hogy felépül az Ausztrál Openre, a visszavonulást is megemlítette | Eurosport

Roger Federer két térdműtéten is átesett 2020-ban, így az Australian Opent leszámítva a teljes szezont kihagyta. A svájci állapotáról mindeddig biztató hírek érkeztek, november elején már az ütős edzéseket is megkezdte a közösségi médiás posztjai alapján. Egy hétvégi díjátadón azonban már arról beszélt, egyáltalán nem olyan biztos, hogy ott lesz az év első GS-tornáján.

Ahogy azonban azt néhány nappal ezelőtt megtudtuk, ez 2021-ben nem fog megtörténni. Federer korábban már célzott rá, hogy nem biztos, hogy vállalja azokat a szigorú karanténszabályokat, amik Melbourne-ben majd várnak a játékosokra. Nemrégiben azonban a svájci hivatalosan is bejelentette, hogy bár egyre jobb állapotban van, még nem 100 százalékos, ezért nem indul az Ausztrál Openen. Ügynöke, Tony Godsick arról számolt be, hogy február végére tervezik a visszatérést, kérdés persze, hogy a koronavírus mennyire engedi majd, hogy lehessen játszani.

Sok rajongó viccelődött keserédesen azzal, hogy Federer visszalépése annyira tipikusan 2020, annyira együtt rezeg azzal a sok rosszal, ami ebben az évben történt. A svájci nyilván számított arra, hogy ennyi idősen még tovább tart majd a felépülése, mint legutóbb, úgy tűnik azonban, olyan nehézségekkel is szembesülni kényszerült, melyekre nem igazán számított. És sajnos benne van a pakliban, hogy a teste esetleg tartogat még számára kellemetlen meglepetéseket a következő hónapokban is. 

Ugyanakkor persze, miközben az Ausztrál Open nyilván sokat jelent neki, hisz 1998 óta nem hagyott ki egyetlen kiírást sem, aligha ez a torna lett volna számára a csúcspont 2021-ben. A legfontosabb mindig is Wimbledon volt neki. Amikor a csúcson volt, valószínűleg két fő céllal vágott neki minden szezonnak. Az egyik az lehetett, hogy győzzön Wimbledonban, a másik pedig az év végi világelsőség. Ha pedig a kettő közül is választani kellett volna, minden bizonnyal a füves Grand Slamre szavazott volna. 

Wimbledonról persze sok teniszező álmodik, jóval kevesebben vannak azonban azok, akiknek a játékának fekszik is a füves borítás. Federer pedig nyilván még közöttük is extra. Húsz GS-címe közül nyolcat nyert az All England Clubban, amikor pedig legutóbb megrendezték a tornát, két mérkőzéslabdára is volt a kilencediktől. 

A svájci sok mindent várhat 2021-től. Várja valószínűleg a Laver-kupa következő kiírását, várja, hogy 2012 után újra olimpián versenyezhessen, de amit leginkább vár az kétségkívül Wimbledon. Amellett, hogy ennek a tornának a legnagyobb a rangja, itt akár reális esélye is lehet a győzelemre. Bízzunk benne, hogy az All England Club az idén meg tudja rendezni a versenyt, már csak azért is, hogy lehessen Federernek még egy sansza, hogy dobjon valami igazán nagyot. 

Roger Federer kihagyja az Ausztrál Opent - árulta el a svájci ügynöke | Eurosport

Roger Federer kihagyja a 2021-es Australian Opent, közölte az ügynöke az Associated Presszel. Tony Godsick szerint a térdműtét után lábadozó svájci rehabilitációja és felkészülése jól halad ugyan, ám nem olyan ütemben, hogy tökéletesen felkészüljön a február elejére halasztott Grand Slamre. Ehelyett inkább a hó végén, valamelyik kisebb tornán teszteli formáját.

Ha van alkalmas hely, ahol a befejezés méltóképpen megtörténhet, az mindenképpen Wimbledon. 

Pályafutása első felében Federer újraértelmezte, mit jelent a szép, sallangmentes tenisz, a második felében pedig megmutatta, mit jelent sokáig, magas színvonalon játszani. Mielőtt ő jött volna, 30 volt a visszavonulás mérföldköve, amit lazán kitolt 40-ig. 

Annyira szép volna, és annyira méltó, ha addig még mindenképpen maradna, amíg meg tudja mutatni, milyen is volt a tenisz 2020 előtt. A világjárvány utáni újrakezdést nem éreznénk teljesnek még egy Federer-visszatérés nélkül. 

tennis.com

Hozzászólások