Salakblog - Federer visszatérése gőzerővel robog a januári Ausztrál Open felé
Federer visszatérése gőzerővel robog a januári Ausztrál Open felé
Fotó: Europress/AFP

Federer visszatérése gőzerővel robog a januári Ausztrál Open felé

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/10/20 15:13
Roger Federert az egyik szponzoránál tett látogatása során csípte el a Schweizer Illustrierte című svájci lap. A korábbi világelső beszélt egészsége jelenlegi állapotáról, a tervezett visszatérésről, Novak Djokovicról és jövőbeni úticéljairól is.

Federer számára a 2020-as szezon meglehetősen szegény volt teniszben. Kora tavasszal ugyanis két térdműtéten is átesett, és bár azóta újrakezdte az edzéseket, a jövő januári Ausztrál Open előtt biztosan nem láthatjuk őt tétmérkőzést játszani.

Bár a térdsérülés önmagában is elegendő okot adott az aggodalomra, a svájci zsenit a koronavírus-járvány mértéke, valamint a topjátékosok között meglévő feszültség is foglalkoztatja. 

"Sok türelemre, önfegyelemre és mindenek előtt egy jó adag józan észre is szükség van a jelenlegi járványhelyzetben" - mondta Federer

A vírusnak talán kevésbé van kitéve, mint egy átlagember, úgyhogy számára a legfontosabb kérdés most minden bizonnyal a térde állapota.

"Jó úton vagyok, fokozatosan térek vissza, de nem helyezek nyomást magamra, nem sürgetem magam. Csak akkor kezdem újra a versenyzést, amikor már százszázalékos állapotban leszek. Jelenleg úgy tűnik, az Ausztrál Openen már részt tudok venni."

Federer szívesen látna több szervaröptét, ehhez azonban gyorsabbá kellene tenni a pályákat | Eurosport

Kevés nagyobb élmény akad a teniszben, mint amikor Roger Federert láthatjuk játszani. Pláne, ha szervaröptézni láthatjuk a svájcit. Ebben a műfajban talán ő minden idők legjobbja, nem megfeledkezve persze John McEnroe-ról, Stefan Edbergről vagy Pete Samprasról. Edberg és Federer összejött a minap egy Zoom-beszélgetés erejéig, melyet a Wilson szervezett a számukra.

"Még nem tudok teljes erőbedobással edzeni, úgyhogy most még nem töltök két óránál többet az edzőpályán. Ami jó hír, hogy egy ideje már teljesen fájdalommentesen tudok az állóképességem és az erőm fejlesztésén is dolgozni. Ez azt jelenti, hogy szerencsére nem lesz szükség több műtétre."

Novak Djokovic mint téma természetesen megkerülhetetlen volt az interjú során. A világelső ugyanis folyton adott témát a közvélemény számára. Ott volt például az ellentmondásosra sikerült Adria Tour, majd a US Openen történt leléptetése is. 

"A nyáron beszéltünk utoljára telefonon. De csak arról, hogyan tud majd újraindulni a teniszszezon, és hogy milyen biztonsági intézkedések lesznek szükségesek. Nagy a tét, hisz fontos szempont az egyes versenyek túlélése, ugyanakkor a játékosok megélhetése is."

Mivel Federer már betöltötte a 39. életévét, nyilván foglalkoztatja, milyen tevékenységeknek szenteli majd a felszabaduló idejét a pályafutása befejezése után.

"Ezekről a dolgokról mindig is sokat gondolkodtam, az elmúlt öt évben talán még többet. De amíg élvezem, és a helyzet mindannyiunk számára megfelelő, folytatom a teniszt. Miután befejezem, a családomra, az alapítványomra és a szponzoraimra összpontosítok majd elsősorban. Nagyon érdekelnek az üzleti vállalkozással kapcsolatos gondolatok, tevékenységek, egyelőre azonban még nem szeretnék mindent megtervezni."

"Federer a félistenszerű sportolók egyike" - végre magyarul is olvasható minden idők egyik legjobb teniszes cikke | Eurosport

14 éve az egyik legtöbbször emlegetett teniszes írás David Foster Wallace Roger Federer as Religious Experience című, Roger Federerről szóló esszéje, amely még 2006-ban jelent meg a The New York Times -ban. Most pedig magyar fordításban is olvashatjuk Sipos Balázsnak és az 1749.hu honlapnak köszönhetően.

És vajon mi a helyzet a családdal? Ott a projekt már befejezettnek tekinthető?

"Ez egy jó kérdés. (nevet) Boldog leszek, ha a meglévő gyerekeket megfelelő módon tudom segíteni. De persze nem árt ezt a kérdést néhány évente újra feltenni."

A svájci híres arról, hogy sokat utazik. A magán jellegű utazásokon kívül vannak természetesen az alapítványához kötődő és a szponzori megjelenéseket érintő kirándulások is. 

"Eszem ágában sincs leállni az utazással. Nagyon sok olyan helyre vissza akarok menni, ahol már voltam. Kimondottan szeretek Ázsiába és a Dél-Amerikába utazni. Mexikó, Chile és Kolumbia például nagyon tetszett. A jövőben is szívesen veszek majd részt olyan helyeken rendezett bemutatómeccseken, ahol a tenisz nem kap sok figyelmet."

Schweizer Illustrierte

Hozzászólások