Salakblog - Roger Federer szétszedte Denis Shapovalovot és döntős Miamiban!
Roger Federer szétszedte Denis Shapovalovot és döntős Miamiban!
Fotó: Europress/AFP

Roger Federer szétszedte Denis Shapovalovot és döntős Miamiban!

Szántó PetraSzántó Petra
2019/03/30 09:26

Általában sokat nem tudunk meg egy mérkőzés előtti interjúból azon kívül, hogy a teniszező minden bizonnyal a saját játékát fogja játszani és nagyon nehéz lesz a meccs. Mi mást is várhatnánk egy olyan sportolótól, aki épp pályára készül lépni több ezer néző előtt? 

A Roger Federer elleni elődöntő előtt Denis Shapovalov is a szokásos közhelyeket puffogtatta a Brad Gilbertnek adott miniinterjú során. Azt mondta, hogy nagyon nehéz lesz az elődöntő, de a saját játékát fogja játszani, aztán majd meglátjuk. És bár a szavai nem árultak el túl sokat, a testbeszéde mindennél többet mondott: mintha nem kapott volna levegőt. 

Shapo egy nappal korábban beismerte, ez a mérkőzés mérföldkő lesz számára. Először néz szembe gyerekkori példaképével, ráadásul egy 1000-es torna elődöntőjében. Ha a meccs előtti interjúból valakinek nem jött volna le, hogy mennyire ideges, az első adogatójátékából minden bizonnyal igen. A hosszadalmas gémben Shapovalov nyolc ki nem kényszerített hibát ütött, majd egy kettőshibát is, mielőtt végül hozta a szerváját. 

063_1139179527.jpg Fotó: Europress/AFP

Ám ez csak egy pürrhoszi győzelemnek bizonyult. Ahogy Roger Federer a mérkőzést követően elmondta, ez a hosszú játék betekintést engedett Shapovalov remekül variált balkezes szerváinak teljes tárházába, és bár nem tudott brékelni, jött egy tőle szokásos 60 másodperces adogatójáték, és hipp-hopp, máris újra Shapovalov vállán volt a nyomás. Ezt már nem is bírta a fiatal kanadai, elveszítette a szerváját, Federer pedig repülőrajtot vett. A játszma során Shapovalov mindössze 4 nyerőt és 20 ki nem kényszerített hibát ütött, Federer pedig hiába ütötte be csak 40%-ban az első szerváit, még csak bréklabdával sem kellett szembenéznie. 

Roger Federer utólag is elismerte, hogy elsősorban taktikailag készült erre a mérkőzésre, ennek megfelelően remekül tudta variálni a játékát, ami fontos volt, hiszen előzetesen is úgy gondolta, hogy ellenfelének sokkal nagyobb az ütőereje. Bár először találkozott a két játékos, Federer hamar kiismerte a kanadait. A fogadásoknál picit beljebb lépett, és azonnal Shapovalov gyengébb oldalát, a fonákot támadta. Ugyanez volt a helyzet az adogatásoknál is: azon ritka pillanatokban, amikor bajban volt, egyből a szervaröptézett Shapo visszablokkolt fonák returnjeiből. A fiatal tehetség egykezes fonákja ugyan a férfi tenisz egyik legszebb ütése, ám az ellenfelek számára csemege is lehet, ha fontos pontot akarnak megnyerni ellene. 

063_1139181844.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze ezúttal sem csak az okos matekról szólt Roger Federer játéka, hiszen most is hozta az esti meccseken megszokott atletikus, energikus csillogását. Volt például egy briliáns Shapovalov fonák elütés, amire egy még briliánsabb ejtéssel válaszolt, akadt olyan blokkolt fogadása, ami éppen a háló alá esett vissza, hogy a kanadai már ne tudjon mit kezdeni a labdával. Láttunk olyan keresztbe rohangálós, harminc ütéses labdamenetet, amit végül egy tenyeres nyerővel fejezett be. Ráadásul egészen a meccs végéig jöttek a meglepetések: a második szettben 5:4-es vezetésnél, 30-15-nél, amikor a győzelemért szervált, úgy megnyeste a második szerváját a T-vonalra egyenesen, hogy Shapovalov is csak pislogott, hiszen korábban ilyet nem húzott Federer. 

Roger Federer meggyőző és magabiztos 6.2, 6:4-es győzelmével sorozatban harmadik döntőjébe jutott, zsinórban a második ezres tornán. Azok a fiatalok pedig, akik az elmúlt hónapokban itt-ott villogtak - Tsitsipas, Shapovalov, Auger-Aliassime, Tiafoe - már nincsenek itt. 

Annak ellenére, hogy érthető korosztályos okok miatt Denis Shapovalov összehasonlíthatatlanul többet nézte Roger Federert játszani, mint fordítva, mégis az öreg róka tudta meglepni a fiatal kölyköt. 

De hát ilyenek a példaképek. 

(forrás)

063_1139184917.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások