Salakblog - Federer mindent tud a teniszről korábbi edzője szerint
Federer mindent tud a teniszről korábbi edzője szerint
Fotó: Europress/AFP

Federer mindent tud a teniszről korábbi edzője szerint

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/09 16:20
Az Eurosport Tennis Legends címen futó vodcastjében Mats Wilander beszélgetett Stefan Edberggel és Boris Beckerrel, amely során többek között a két klasszis egymás elleni wimbledoni döntői is előkerültek. A két teniszklasszis kifejtette véleményét a füves Grand Slam törléséről, a férfi tenisz jelenéről és jövőjéről, valamint az edzősködésről is.

"Először azt hittem, hogy egy április 1-jei tréfáról volt szó, de nem ez volt a helyzet, valóban törölték a tornát. Egy elképesztő válság közepén voltunk, de egy kicsit meglepődtem" - mondta Boris Becker. "Egészen gyorsan meghozták a döntést, de biztos vagyok benne, hogy alaposan átgondolták. Szerintem ez volt a megfelelő lépés, mert Angliában akkor kezdett elszabadulni a helyzet. Akkor ez volt a helyes döntés. Mégis úgy voltam vele, hogy ez nagyon komoly" - tette hozzá Stefan Edberg. 

Becker szerint Wimbledon törlése olyan a tenisznek, mintha a világ egyik legnagyobb ünnepe maradna el. "Képzeljük el, hogy elveszik tőlünk a karácsonyt, és nem csak Londonban, Nagy-Britanniában, de világ összes teniszrajongójától. Július első két hetét nagy becsben tartjuk, már-már szent. A világ minden részéről jönnek játékosok, hogy a zöld gyepen teniszezzenek. Hiányzik. Kemény. Része volt az életemnek az elmúlt 36 évben. Egyszer hagytam ki Wimbledont, és az előtte lévő héten furcsa érzés volt, hogy nem készülök a bajnokságra."

becker-wimbledon-min.jpgFotó: Europress/AFP

A német teniszező 1985-ben robbant be, amikor 17 évesen és 227 naposan wimbledoni bajnok lett. Egy évvel később címet védett a füves slamen, majd 1989-ben is magasba emelhette a győztesnek járó serleget, utóbbi mérkőzésen épp Edberg volt az ellenfele. Ők ketten 1988 és 1990 között zsinórban háromszor találkoztak a wimbledoni döntőkben, ezek közül két mérkőzés a svéd klasszis győzelmével ért véget. Wilander kérésére mindketten elárulták, melyik találkozójukat tartják a legemlékezetesebbnek a három közül.

"Ritka volt, hogy egymást követő három évben ugyanaz a két játékos jutott a döntőbe. Nekem a '90-es volt a legjobb, azt gondoltam, komoly esélyem van a győzelemre. Brékelőnyben voltam az ötödikben, a többi pedig már történelem: az utolsó pontot Stefan nyerte" - mondta Becker. "Én az 1988-ast mondanám, az volt az első wimbledoni döntőm. 1989-ben Boris megsemmisített. 1988-ban azonban éreztem, hogy van esélyem, bár Boris volt a favorit. 1989-ben más volt a helyzet, valószínűleg azt éreztem, hogy lehet esélyem, ám nem így alakult."

"Sokan elfelejtik, hogy önmagában a wimbledoni döntő is nagyszerű eredmény" - szögezte le Becker, aki négy finálét veszített el a füves Grand Slamen pályafutása során. "Mindig csak a győztesről esik szó, a döntő veszteséről szinte semmi. Pedig a fináléig meg kell nyerned hat mérkőzést, két és fél hete a városban vagy, és jó érzésekkel lépsz pályára. Máris az van benned, hogy pokoli jó versenyed van. Az a természetes, hogy szeretnéd, ha a hab is felkerülne a tortára, de a döntő is nagy eredmény."


Becker és Edberg később a pálya szélén is rivalizált egymással, amikor előbbi Novak Djokovic, utóbbi Roger Federer felkészülését segítette. A svéd óriási megtiszteltetésnek érezte, amikor a 20-szoros GS-győztes svájci megkereste őt az ajánlattal. "Időbe telt, mire meghoztam a döntésemet. Egy hetet Dubajban töltöttünk, hogy megismerjük egymást, mielőtt elutaztunk a Tourra. Nagy dolog volt, hogy Roger mellett lehettem, mert csodálatos nagykövete a tenisznek" - jelentette ki Edberg, aki időnként úgy érezte, nincs is mit tanítani a svájcinak.

"Sokszor beszélgettünk a teniszről, a stratégiáról. Szerette volna átalakítani a játékát, és azért kért fel a munkára, hogy adjak neki néhány tippet. Rengeteget tud a teniszről. Annyira sokat, hogy csak bizonyos mértékig lehet őt tanítani, többé-kevésbé mindent tud a pályán. Idősebb korban kénytelen vagy megváltoztatni a játékod. Ő lecserélte az ütőjét egy modernebbre, ami meghatározó volt. A mozgása agresszívebb lett, és szerintem pontosan erre volt szüksége" - magyarázta a svéd.

"Roger játéka könnyűnek tűnik a pályán. Szinte áramlik a pályán. Kecses. Erős. Megvan az érzéke. Minden megvan benne, amiről csak álmodozhat egy játékos. Már-már tökéletes játékos, a pályán és azon kívül egyaránt."

Becker szerint Djokovicnak elsősorban mentális segítségre volt szüksége. "Mindig a mentalitással kell kezdeni. Stefan bajnokként gondolkodik és én is nyertem pár versenyt. Végső soron minden a hozzáálláson és a nagy meccsekre való felkészülésen múlik. Ez hiányzott belőle, nagy döntőket veszített Rafa és Roger ellen, mentálisan mélyen volt. Láttam a helyezkedésében is hiányosságokat. Úgy gondoltam, hogy a régi taktikája túlságosan passzív, védekező felfogású volt" - fogalmazott a német szakember.

becker-djokovic-min.jpgFotó: Europress/AFP 

Wilander azt is megkérdezte, kik jelentik a legnagyobb veszélyt a Nagy Hármasra. "Szerintem Thiem" - vágta rá Edberg. "Az Australian Opent simán megnyerhette volna, hatalmas lehetőség előtt állt. Ha nincs Rafa, egy napon a Roland Garrost is meg fogja nyerni. Most azt mondanám, ő van a legközelebb. Ugyanakkor Zverevben is hatalmas potenciál rejlik, egy kicsit megtört a lendülete, de nem kell túl sok ahhoz, hogy ez megváltozzon. Tsitsipas is ott kopogtat az ajtón. Mondhatnék még pár nevet, de Thiem áll a legközelebb." 

Edberg szerint arra viszont kevés az esély, hogy valaki tinédzserként végigverje a világot. "Nem hiszem, hogy ez megtörténhet mostanság, mert a tenisz sokat fejlődött, mindenki felkészültebb, tapasztaltabb, több időt vesz igénybe a Tourra való eljutás. Más a környezet."

A beszélgetés végén egy lazább kérdés is elhangzott, Wilander arra volt kíváncsi, hajlandóak lennének-e elcserélni az egyik wimbledoni címüket egy Garros sikerre. "Hármat nyertem. Szóval igen. Adnék egyet neked, Mats. Te pedig cserébe adnál egy Garrost. Meglenne a karrier Grand Slam mindkettőnknek" - mondta Becker. "Nekem csak kettő van" - tette hozzá Edberg. "Egyet valószínűleg elcserélnék, hogy meglegyen mind a négy GS, mert az ritka eredmény. Wimbledon viszont nagyon különleges helyszín számomra."

Hozzászólások