Salakblog - Roger Federer: Garros, olimpia és az esély, hogy még negyvenen túl is láthatjuk őt játszani
Roger Federer: Garros, olimpia és az esély, hogy még negyvenen túl is láthatjuk őt játszani
Fotó: Europress/AFP

Roger Federer: Garros, olimpia és az esély, hogy még negyvenen túl is láthatjuk őt játszani

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/11/27 16:58
Roger Federer sajtótájékoztatót tartott a jövő évi terveiről. Megerősítette, hogy 2020-ban ismét láthatjuk őt salakon, várhatóan ott lesz mind a négy Grand Slam-tornán, és kiemelte, hogy az egyik legfontosabb célja az olimpia. 

A 20-szoros GS-bajnok svájci az idén visszatért a Roland Garrosra, ahol el is jutott az elődöntőig, és csak a később győztes Rafael Nadaltól kapott ki. A korábbi években vagy sérülés miatt, vagy pihenési céllal hagyta ki a párizsi majort.

"Ismét játszom salakon" - mondta Federer. "De megint csak rövidített szezont, ugyanis egy hosszabb pihenőre van szükségem a Garros-Wimbledon-duplát megelőzően. Ráadásul utána jön az olimpia és a US Open. Nagyon várom már a következő szezont. Remélem, megint sikerül sérülésmentesnek maradnom egész évben, mert az idei menetrend az nagyon bejött nekem. Jól éreztem magam, és amikor az ember jól érzi magát, akkor általában jól is játszik."

Azt egyelőre nem tudni, mely európai salakos torná(ko)n lép majd pályára, ahogy azt sem, hogy megint két felvezető versenyt játszik-e majd a Garros előtt, vagy esetleg csak egyet. Az idén Madridban és Rómában szerepelt Párizst megelőzően, tornát azonban legutóbb 2015-ben, Isztambulban nyert ezen a borításon. 

A svájci magabiztos a tervezett versenynaptárát illetően, és úgy érzi, minden remekül fog működni a számára. Régi bevált recept nála, hogy igyekszik hosszabb pihenő időszakokat beiktatni a szezonjába.

"Keménynek tűnhet a naptár, de szerintem nagyon kiegyensúlyozott. Biztos vagyok abban, hogy teljes mértékben megfelel majd a céljaimnak."

Évek óta megy a találgatás, hogy vajon mikor vonul majd vissza, hisz mindent megnyert már, amit csak lehetett. Bár 2021-ben már a negyvenet tölti, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy még akkor is játszani fog. Természetesen a rajongói legnagyobb örömére.

fed2.jpgFotó: Europress/AFP

"2020-szal akkor megvolnánk, 2021-gyel kapcsolatban azonban még nem mondanék semmi biztosat, mert az még messze van. De persze, ha minden jól alakul, és még akkor is esélyesként léphetek pályára, miért ne?! Ha a család is egészséges lesz és boldog, akkor nem lesz semmi akadálya. Fontos a feleségem véleménye, mert tudják, minden itt kezdődik. Ezt követi a test egészsége és az eredményesség. Általában nem gondolkodok túlságosan előre. Egy bő évnél hosszabb időre nem tervezek semmit sem."

Jelen formájából kiindulva egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy akár még 40 fölött is versenyképes legyen. Négy tornát nyert az idén, és zsinórban 15. alkalommal végzett a top 3-ban az év végi világranglistán. Ráadásul már csak hat tornagyőzelemre van Jimmy Connors 109 trófeát számláló rekordjától. 

Federer nem tervezi, hogy részt vesz a január elején első ízben megrendezésre kerülő ATP-kupán. Amennyiben nem fogad el szabadkártyát valamelyik felvezető versenyre, akkor az Ausztrál Open lesz számára az év első tornája.

ubitennis

Hozzászólások