Salakblog - Roger Federer diplomatikus választ adott a Greta Thunbergék által megfogalmazott kritikákra
Roger Federer diplomatikus választ adott a Greta Thunbergék által megfogalmazott kritikákra
Fotó: Europress/AFP

Roger Federer diplomatikus választ adott a Greta Thunbergék által megfogalmazott kritikákra

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/01/12 09:10
Roger Federer egy diplomatikus üzenettel válaszolt a Greta Thunberg és még néhány klímaaktivista által megfogalmazott kritikákra. A tiltakozók azt hányják a svájci teniszsztár szemére, hogy szponzori kapcsolatban áll a  Credit Suisse bankkal, amely befektetései révén szorosan kötődik a meg nem újuló energiákhoz.

A klímaváltozás ellen küzdők talán legismertebb képviselője, Greta Thunberg egyike volt azoknak, akik megosztották a Twitteren a 'Roger, wake up now!' hashtaggel ellátott üzenetet. Az akció célja az volt, hogy fölhívja Federer figyelmét arra, mekkora veszélyt jelent a bolygóra az a pénzintézet, mellyel ő kapcsolatban áll.

Még korábban, a svájci bíróság 21,600 svájci frank kifizetésére kötelezett tizenkét aktivistát, akik birtokháborítást követtek el a fönt említett bank területén Lausanne-ban és Genfben. A környezetvédők még 2018-ban akcióztak a Credit Suisse székhelyein, felhívva a figyelmet arra, hogy a bank dollármilliárdokat fektet olyan üzleti tevékenységekbe, melyek teljességgel összeegyeztethetetlenek a klímavédelemmel. A tizenkét aktivista úgy döntött, hogy nem fizet, melynek nyomán perrel néznek szembe, ami kedden kezdődött, Lausanne-ban. 

A tárgyalóterem előtt is megjelentek környezetvédő aktivisták, akiknek a transzparensén az alábbi felírat állt:

"A Credit Suisse elpusztítja a bolygót. Roger, te támogatod őket ebben?"

Közben a Credit Suisse az alábbi állásfoglalást tette közzé:

"Fontosnak tartjuk a globális felmelegedés elleni küzdelmet, és tiszteletben tartjuk a véleménynyilvánítás szabadságát. Ez egy alapvető demokratikus jog. Azonban meg kell védenünk ügyfeleinket, alkalmazottainkat és leányvállalatainkat, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, ha törvénytelen támadás éri őket, függetlenül a mögöttes szándéktól."

Mivel a per a közösségi médiában is kellőképpen nagy visszhangot kapott, Federer úgy érezte, meg kell, hogy szólaljon a kérdésben. Kiadott egy közleményt, melyben azonban csak homályosan utal arra, hogy bármit is változtatni akarna a Credit Suisse-hez fűződő kapcsolatán.

"Borzasztóan komolyan veszem a klímaváltozás okozta fenyegetést. Amikor a családommal megérkeztünk Ausztráliába, sajnos mi is szembesültünk azzal az elképesztő pusztítással, amit a bozóttüzek okoztak" - írta Federer, aki a hétvége óta Melbourne-ben edz.
"Négy gyermek édesapjaként, és az egyetemes oktatás lelkes híveként rendkívüli módon tisztelem és nagyra becsülöm a fiatalok által vezetett klímamozgalmakat. Hálás vagyok valamennyi aktivistának, akik megpróbálnak rávenni minket, hogy vizsgáljuk fölül a viselkedésünket, és azon dolgoznak, hogy mindannyian egyre inkább az innovatív megoldásokat részesítsük előnyben."

fed.jpg Fotó: Twitter

"Tartozunk nekik annyival, hogy meghallgatjuk őket. Magánemberként, sportolóként és üzletemberként is értékelem azt, hogy megpróbálnak emlékeztetni minket arra, hogy igen komoly a felelősségünk a kérdésben. Elkötelezett vagyok abban, hogy a kiváltságos helyzetemet fölhasználva a fontos kérdésekben párbeszédet kezdeményezzek a szponzoraimmal."

Federer egyébként Rafael Nadal, Serena Williams, Nick Kyrgios, Naomi Osaka és Stefanos Tsitsipas társaságában részt vesz azon a január 15-i jótékonysági rendezvényen, melynek célja a tűzvész által okozott károk enyhítése, és a károsultak megsegítése.  

The Telegraph

Hozzászólások