Salakblog - Roger Federer: Az öntörvényű különc, aki közben átkozottul normális
Roger Federer: Az öntörvényű különc, aki közben átkozottul normális
Fotó: Europress/AFP

Roger Federer: Az öntörvényű különc, aki közben átkozottul normális

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/06/29 09:13

Andy Roddick iszonyatosan érezte magát. Megtörten és végtelenül szomorúan bámult maga elé. Roger Federer ugyanis nem sokkal korábban megverte őt a 2009-es wimbledoni döntőben. Miközben azonban az amerikai magába roskadva ült az öltözőben, a svájci tett egy olyan gesztust felé, mely a mai napig élénken él Andy emlékezetében. 

A helyzet az, hogy Federer most, tíz év múltán is győzelmi esélyekkel lép pályára az All England Clubban. 

A svájci a maga 20 Grand Slam-címével valószínűleg minden idők legjobb férfi teniszezője, azonban a népszerűsége, és az őt körülvevő aura még a trófeái összességénél is jóval magasabbra emelik őt.

Ennek nyilván köze van az elegáns játékstílusához, meg ahhoz is, hogy már húsz éve profi. Roddick szerint azonban az a pillanat ott az öltözőben, nem sokkal azután, hogy a svájci döntő szett 16:14 arányban megnyerte azt az epikus finálét, mindennél többet árul el erről az emberről. 

"Nem voltak külön öltözők, vagy ilyesmi. Úgyhogy szépen bebattyogtam a közös helyiségbe, teljesen összetörve. Még bőven a meccs és az érzelmeim hatása alatt voltam, teljes döbbenet volt bennem, el sem akartam hinni, mi történt. És ekkor belépett a csapata..."

"Ünnepelniük kellett volna. Minden okuk meglett volna rá. Tényleg. A szemem sarkából azonban láttam, hogy Roger némán, diszkréten jelez nekik, hogy 'Srácok, csöndben légyszi.' Ők pedig fogták magukat, kimentek, és a club egy másik részén folytatták az mulatságot."
"Úgy gondolom, ez egy nagyon figyelmes gesztus volt a részéről. Igazából semmi szükség nem lett volna rá, hisz a győzelmében benne volt az egész élete munkája. Azt csinálhatott volna, amit akar. Mindez azonban jól mutatja kicsiben, hogyan is gondolkodik ő a világról úgy általában."

fed1.jpg Fotó: Europress/AFP

Kivételes hozzáállás

Bár háromszor is bejutott a döntőbe, Roddick sosem tudott győzni Wimbledonban, így a 2003-as US Open az egyetlen GS-trófeája. Az amerikai 2012-ben visszavonult, ám azóta is tartja a kapcsolatot a svájcival.

Tavaly szeptemberben például Federer beszúrta Roddick adománygyűjtő eseményét a US Open után és a Laver-kupa elé. Ráadásul, ahogy az amerikai visszaemlékszik, mindenféle felhajtás nélkül. Ne feledjük, egy olyan játékosról beszélünk, aki pályafutása során több, mint 120 millió dollárt teniszezett össze, illetve ehhez még hozzá jönnek a szponzorszerződéseiből származó bevételei is. Nem is szólva arról, hogy közel 13 millió követője van a Twitteren, és még ennél is több kedvelője a Facebookon. 

"Nem tudom, hogy fér bele ennyi minden az idejébe, mindenesetre eljött és megcsinálta" - mondta Roddick. "Hihetetlen mentalitása van, rendkívül tisztán, élesen látja a dolgokat. A legtöbben már az esemény helyszínére vezető úton azt kérdezték volna, hogy mikor jövünk vissza, mert neki indul a repülője."

"Ehhez képest ő azzal indított, hogy megkérdezte, 'Hogyan segíthetek a legtöbbet? Van valami üzenet, ami jó lenne, ha minél többekhez eljutna? Van olyan, amit kérdezhetek az adományozóidtól?' Kiváló kérdéseket tud feltenni, és a lehető legtöbbet hozza ki abból az időből, ami a rendelkezésre áll."

A legtöbb szupersztár egy picit fura

Annak ellenére, hogy már fölötte is eljártak az évek, aligha lepne meg bárkit is, ha még gyarapítani tudná a GS-győzelmei számát. Az ő nagyszerűsége azonban nem csak ebben áll, hanem abban is, hogy ott van a kezében az összes ütés, ami csak létezik. Ráadásul, ami igazán különleges vele kapcsolatban, hogy  minden, amit csinál a pályán, annyira egyszerűnek tűnik. 

fed2.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem hiszem, hogy annyira naiv volna, hogy azt mondaná, 'Ó, én csak egy srác vagyok, aki teniszezik'. Ő nem gondolja ezt, és nem is kellene, hisz ez nincs is így. Szerintem ő nagyon is tudatában van annak az erőnek, amivel rendelkezik, viszont úgy gondolom, hogy ő egy eredendően jó, őszinte és tisztességes ember."

"Leginkább akkor irigylem őt, amikor látom edzeni. Annyira szabad és könnyed. Nem érezni rajta semmi stresszt még egy GS előtt sem. Ugyanolyan lazán köszön mindenkinek a pontok közt, mint általában. Még ilyenkor is végtelenül nyugodt és könnyed."

Darren Cahill, neves edző, aki egyszersmind az ESPN elemzője is nemrégiben azt mondta, hogy ha árulnának jegyeket Federer edzéseire, akkor "megoldhatnánk a Challenger-Tour finanszírozását a következő 20 évre". Ez azért egy elég súlyos mondat, ám ettől függetlenül valószínűleg igaz. 

Cahill egyébként akkortájt volt Lleyton Hewitt edzője, amikor az ausztrál és a svájci együtt kúsztak fölfelé a világranglistán. Jó barátja volt Federer korábbi edzőjének, Peter Carternek, aki nagyon komoly hatással volt a svájci játékára. Az ausztrál szakember egy dél-afrikai szafarin szenvedett halálos autóbalesetet 2002-ben. 

Cahill egyetért Roddickkal a svájci mentalitásával kapcsolatban.

"A szó legjobb értelmében az egyik legnormálisabb ember, akit ismerek. A legtöbb szupersztár ugyanis egy picit mindig fura" - mondta az ausztrál mester. 

fed4.jpg Fotó: Europress/AFP

"Egy kicsit különcnek, öntörvényűnek kell lenni, és képesnek arra, hogy félre tudj söpörni egy csomó dolgot annak érdekében, hogy üldözni tudd az álmaid. Roger mindezt úgy tudja megtenni, hogy közben még átkozottul normális is marad."

"Úgy gondolom, éppen ez az oka annak, hogy olyan sok ember kedveli őt. És, hogy kapcsolatba is tudnak lépni vele. Ez a közvetlenség nagyon fontos része az ő személyiségének."

A búcsú

Federer első wimbledoni meccsét 1999-ben, Jiri Novak ellen vívta, akitől végül öt szettben kikapott. A svájci az egyetlen az akkori mezőnyből, aki még mindig játszik.

És nem csak, hogy játszik, hanem továbbra is gyűjtögeti a trófeákat. A múlt héten tizedszer nyert Halléban, ami összességében a 102. tornagyőzelme volt. Ez azt jelenti, hogy már csak hét siker választja el Jimmy Connors rekordjától. 

Jövőre olimpiát rendeznek Tokióban, ami nyilvánvalóan fontos cél lehet Federer számára. Elsősorban azért, mert az olimpiai arany - legalábbis egyesben - még hiányzik a gyűjteményéből. 

fed5.jpg Fotó: Europress/AFP

A visszavonulásával kapcsolatban azt mondta, hogy amikor majd megtörténik, semmiképp sem szeretné, hogy az egy szomorú pillanat legyen. Roddick elég váratlanul döntött pályafutása lezárása mellett; remélhetőleg Roger búcsúja majd egy elnyújtottabb folyamat lesz.

"Úgy érzem, ennek a búcsúnak három különböző szinten is meg kellene történnie. A teniszvilág, a sportvilág, és úgy összességében, az egyetemes világ szintjén is."

"Nyilván nem mondhatjuk meg senkinek, hogy köszönjön el, én azonban biztos vagyok abban, hogy rengeteg ember nagyra értékelné, ha esélyt kaphatna arra, hogy a búcsú részese lehessen."

CNN

Hozzászólások