Salakblog - Nem fizikai lemaradás, hanem családja kérésére nem indul Federer az Ausztrál Openen?
Nem fizikai lemaradás, hanem családja kérésére nem indul Federer az Ausztrál Openen?
Fotó: Europress/AFP

Nem fizikai lemaradás, hanem családja kérésére nem indul Federer az Ausztrál Openen?

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/01/07 21:35
Karácsony után érkezett a hír, hogy Roger Federer nem lesz ott a 2021-es Ausztrál Openen, miután térdműtétje és közel egy év kihagyás után még nem áll készen arra, hogy pályára lépjen. A torna egyik szervezője azonban arról beszélt, szerinte nem azért marad távol Federer, mert fizikailag nincs megfelelő állapotban, hanem a karanténelőírások miatt nem utazik el Ausztráliába.

Roger Federer nem lesz ott az Australian Openen, így még mindig nincs meg visszatérésének időpontja. Ügynöke, Tony Godsick karácsony után jelentette be a svájci visszalépését a Grand Slam-tornától, arra hivatkozva, hogy Federer nem elég fitt az induláshoz. Korábban egy svájci díjátadón a 20-szoros Grand Slam-bajnok maga is beszélt arról, hogy versenyt fut az idővel, és lemaradásban van felkészülését illetően. A Federer állapotára vonatkozó aggasztó híreknek némileg ellentmond a szervezőbizottság egyik tagja, a korábbi profi teniszező, André Sá nyilatkozata, aki a napokban úgy fogalmazott, nem egészségügyi, hanem családi okok miatt nem indul el Federer az Ausztrál Openen. 

Roger Federer kihagyja az Ausztrál Opent - árulta el a svájci ügynöke | Eurosport

Roger Federer kihagyja a 2021-es Australian Opent, közölte az ügynöke az Associated Presszel. Tony Godsick szerint a térdműtét után lábadozó svájci rehabilitációja és felkészülése jól halad ugyan, ám nem olyan ütemben, hogy tökéletesen felkészüljön a február elejére halasztott Grand Slamre. Ehelyett inkább a hó végén, valamelyik kisebb tornán teszteli formáját.

Sá teniszezőként egyéniben az 55. helyig jutott a világranglistán, párosban a top 20-ba is beverekedte magát. Jelenleg az Ausztrál Open szervezőbizottságában a játékosokkal történő kapcsolattartásért felelős, így Federerrel is kommunikált az elmúlt hónapban. A brazil a BandSportsnak arról számolt be, hogy Federer felesége, Mirka hatására nem indul el a tornán.

„A karantén volt a legfőbb oka (a döntésének). A probléma, hogy Mirka és a gyerekek 14 napig nem hagyhatták volna el a hotelszobát. A kivétel csak a játékosokra vonatkozik. Roger kimehetett, és edzhetett volna, de a családja nem” - utalt arra Sá, hogy az Australian Open rajtja előtt a játékosoknak és kísérőiknek két hétig karanténba kell vonulniuk.

Federer nem biztos abban, hogy felépül az Ausztrál Openre, a visszavonulást is megemlítette | Eurosport

Roger Federer két térdműtéten is átesett 2020-ban, így az Australian Opent leszámítva a teljes szezont kihagyta. A svájci állapotáról mindeddig biztató hírek érkeztek, november elején már az ütős edzéseket is megkezdte a közösségi médiás posztjai alapján. Egy hétvégi díjátadón azonban már arról beszélt, egyáltalán nem olyan biztos, hogy ott lesz az év első GS-tornáján.

A brazil szerint Mirka nem támogatta, hogy a négy gyerekkel két hétig egy hotelszobában maradjanak, anélkül, hogy elhagyhatnák azt, így Federer végül a távolmaradás mellett döntött. Természetesen a 20-szoros Grand Slam-győztes egyedül is elutazhatott volna, a svájci azonban nem szeretett volna öt hetet távol tölteni a családjától: a kéthetes karantén, az egy hét felkészülési idő, majd a két hétig tartó verseny összesen ennyi időt jelentene. 

„Öt hétre elszakadt volna a családjától. Azt mondta erre: ’39 év, négy gyerek, 20 Grand Slam-trófea.’ Már nem abban a szakaszban vagyok, hogy öt hétig a családom nélkül legyek” - folytatta Sá.

Federer ügynöke és Sá indoklása eltér egymástól, de még az is előfordulhat, hogy az igazság valahol a kettő között van. Mindenesetre Federer legutóbb 1999-ben hagyta ki a szezon első Grand Slam-tornáját.

via Eurosport.de 

Hozzászólások