Salakblog - Roddick: "Meg kell becsülnünk minden ütést Rogertől, Rafától és Nolétól"
Roddick: "Meg kell becsülnünk minden ütést Rogertől, Rafától és Nolétól"
Fotó: Europress/AFP

Roddick: "Meg kell becsülnünk minden ütést Rogertől, Rafától és Nolétól"

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/07/25 10:28
Andy Roddick azok közé a teniszezők közé tartozik, akik pontosan tisztában vannak azzal, milyen érzés pályára lépni Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovic ellen. Lassan hét éve már, hogy az amerikai a 2012-es US Openen befejezte a profi pályafutását, éppen ezért néha ő maga sem érti, hogy egykori riválisai hogy lehetnek még mindig ilyen erősek.

"Elképesztő éhség van bennünk az új hírekre, az új tartalmakra" - kezdte mondandóját a 2003-as US Open bajnoka. "Folyton várjuk az újabb és újabb információkat. Jön valami, ami leköti a figyelmünket néhány óráig, de aztán jön a következő nap, történik valami új, és az előző sztori már a múlté. A teniszben sincs ez másként... És ehhez képest ők hárman még mindig itt vannak."

"Remélem, az emberek otthon hátradőlnek és maximálisan átadják magukat minden pillanatnak, melyet ezekkel a srácokkal tölthetnek. Élvezik, ahogy játszanak, és rácsodálkoznak, ahogy újabb és újabb fejezetet írnak a rekordok könyvébe. Remélem, megbecsülnek minden egyes ütést, melyet ezektől a srácoktól láthatnak."

Az idei wimbledoni döntőben Djokovic meccslabdákat hárítva győzte le Federert. Ráadásul úgy, hogy a döntő szett 12-12-nél lejátszott rövidítést fejben ő bírta jobban. 

"Üvöltöttem otthon a tévé előtt. Én magam is részese voltam a drámának, szurkolóvá váltam. Nehéz belegondolni, hogy tíz évvel ezelőtt nekem is egy meglehetősen hasonló délutánban volt részem. Ettől függetlenül csak hátradőltem, és megpróbáltam belehelyezkedni abba, ami történik, és átadni magam a meccsnek."

rod.jpg Fotó: Europress/AFP

"Ültem, néztem és megpróbáltam kitalálni, mi járhat a fejükben, mi lehet a stratégiájuk. Érdekes volt látni, ahogy reagáltak egymásra, hogy mennyire volt más az ötödik szett, mint az előzőek, hogy mi történt a másodikban, és így tovább. Nagyszerű volt."

Roddick, aki kilenc találkozójukból ötöt megnyert Djokovic ellen úgy véli, hogy bár a szerb teljesítménye sokáig nem kapott kellő figyelmet Federer és Nadal mellett, az ő eredményeit is ugyanúgy el kell ismerni, mint a másik kettőjét. 

"Lenyűgöző, hogy Novak milyen magasra jutott a másik kettő mellett, miközben még ők is rendkívül magas színvonalon teniszeznek. Sokáig egy Roger-Rafa show-t láthattunk, de most már Novak is ott van mellettük a maga 16 Grand Slam-címével."

"Nem szeretném, ha az emberek alulértékelnék azt, amit ő véghezvitt. Ott van ugye McEnroe vagy Andre, akik hét, illetve nyolc GS-t nyertek, és tudjuk mekkora súlyuk van a teniszben. Na, Novak ehhez képest most 16-nál jár." 

rod2.jpg Fotó: Europress/AFP

Roddick egyébként Atlantában nyilatkozott az ATP honlapjának, ahol pályára is lépett egy bemutatómeccsen Robby Ginepri ellen. Bár most honfitársa legyőzte őt 1:6, 6:2, 10:7 arányban, Andy-t sok kellemes emlék köti a városhoz. Legfőképpen az, hogy 32 tornagyőzelme közül itt nyerte az elsőt és az utolsót is. Az elsőt még 18 évesen, az utolsót pedig alig egy hónappal azelőtt, hogy bejelentette a visszavonulását New Yorkban.

"Amikor 2012-ben itt játszottam, még nem tudtam, hogy az az utolsó nyaram az észak-amerikai keménypályás szezonban. Az egy fontos verseny volt a számomra, mert a gyenge évkezdet után megpróbáltam valahogy formába lendülni. Tehát ott a jelenben is sokat számított, hogy győzni tudtam, persze visszatekintve ez a siker inkább azért fontos, mert ez lett az utolsó tornagyőzelmem."

Hozzászólások