Salakblog - Rod Laver nem biztos benne, hogy Novak Djokovic meg tudja csinálni a Nole-Slamet
Rod Laver nem biztos benne, hogy Novak Djokovic meg tudja csinálni a Nole-Slamet
Fotó: Europress/AFP

Rod Laver nem biztos benne, hogy Novak Djokovic meg tudja csinálni a Nole-Slamet

Takács MártonTakács Márton
2019/05/27 13:50
A világelső Novak Djokovic azzal a céllal vág neki hétfőn a Roland Garrosnak, hogy zsinórban a negyedik Grand Slam-tornáját nyerje meg. 

2018-ban varázslatos visszatérést produkált Novak Djokovic a sérülése, az edzőváltások, a szponzori és márka-váltásokat követően. Wimbledonban és a US Openen sem talált legyőzőre, 2019-et pedig az Ausztrál Open megnyerésével kezdte. Ez utóbbi volt karrierje 15. Grand Slam-sikere, amiután elmondta, az motiválja, hogy tenisztörténelmet írjon.

Novak Djokovic: "A játék szeretete, a szenvedély hajt" - videó | Hosszabbítás

Videók - Novak Djokovic: "A játék szeretete, a szenvedély hajt" - videó

A szerb lehet a sportág történetének mindössze második olyan alakja, aki egyszerre birtokolja valamennyi Grand Slam-torna bajnoki címét, két alkalommal is. Djokovic ezzel Rod Laverhez csatlakozna, aki 1962-ben és 1969-ben is megnyerte az év összes GS-ét, ő tehát a naptári Grand Slamet is megcsinálta, kétszer is. Először az amerikai Don Budge volt az, aki négy egymást követő Slamet is behúzott azonos esztendőben, vagyis megcsinálta a Grand Slamet, jóval előtte, még 1938-ban.

"Novak természetesen egy hihetetlenül tehetséges játékos, aki képes fenntartani ehhez hasonló hosszabb dominanciákat. Abban viszont már korántsem vagyok biztos, hogy tudná ezt megtenni a játék mostani körülményei között. Nagyszerű versenyző típus és a legfontosabb pillanatokban tudja elővenni a legjobb teniszét." - mondta róla a legendás Rod Laver az ATPTour.com-nak. 

Djokovic 2016-ban érte el az első Nole-Slamet, épp a Roland Garros megnyerésével - ahol korábban még egyszer sem diadalmaskodott -, a döntőben Andy Murrayt győzte le. "Ez az egyik legjelentősebb kihívás, amit teniszezőként teljesíthetsz." - mondta maga Novak Djokovic a négy egymást követő GS-győzelemről. 

"Djokovic történelmi tettet hajthat végre Párizsban, amennyiben ugyanis megnyerné a Roland Garrost, ő lenne az első játékos az Open-érában, aki kétszer meg tudta csinálni a nem naptári Grand Slamet. Ennek megfelelően biztosak lehetünk benne, hogy nagyon motiváltan lép pályára, ez pedig sosem jelent túl jót az ellenfelekre nézve. Tekintve, hogy Madridban és Rómában biztató formát mutatott, talán neki lehet a legnagyobb esélye Rafa Nadal megállítására. A sorsolása lehetne könnyebb, de a nyolcig probléma nélkül juthat el." - írtuk róla előzetesünkben.

Nadal elkerülte a korai veszélyt, könnyű útja lehet az elődöntőig | Hosszabbítás

Csütörtök este elkészült a 2019-es Roland Garros sorsolása, így tisztább képet kaptunk arról, mennyire vár nehéz torna a legnagyobb esélyesekre. Elsőként azt mutatjuk be, hogyan néz ki a tábla a férfiaknál, ahol leginkább a torna legnagyobb esélyeseként számon tartott, 11-szeres bajnok, nem mellesleg címvédő Rafa Nadalnak lehet oka az örömre.


Ahogy 2016-ban, úgy idén is első kiemeltként érkezett Párizsba Djokovic. A 32 éves Djoko már az előző két hónapban próbálta megtalálni legjobb formáját. A melbourne-i diadala után mindössze egy negyeddöntőt tudott felmutatni három torna alatt, de azóta megnyerte a madridi salakost, Rómában pedig döntőzött. Utóbbi fináléban a 11-szeres Roland Garros-győztes Rafael Nadaltól kapott ki három játszmában,  annak ellenére, hogy sokkal több időt töltött a pályán, mint a spanyol addig.

"Egyszer sikerült eddig diadalmaskodnom Párizsban, de rengeteg finálét és elődöntőt is játszottam ott. Így nagyon jónak és sikeresnek mondható az eddigi Garros-szereplésem. Tudom mi kell ahhoz, hogy messzire jussak egy Grand Slamen." - nyilatkozta Djokovic.

Ha van valaki, aki tudja mi kell Djokovic céljának eléréséhez, az Laver. Míg az ausztrál egy másik korszakban versenyzett a mostanitól teljesen különböző feltételekkel és technológiával, de felismeri a lehetőséget, ha valaki a nyomába érhetne.

"Korábban már védte mind a négy címet. Ez hihetetlen dolog, Djokovic egy nagy tehetség, és ismét jól játszik. Remekül szervál, az alapütései ellenállhatatlanok, élvezettel jön a hálóhoz, ejteni és rövidíteni is jól tud, ez salakon mind kiváló taktikai elem." - jellemezt a szerb játékát Laver

Djokovic_Garros.jpg Fotó: Europress/AFP

Djokovic jól tudja, hogy Párizsban diadalmaskodni lenyűgöző kihívás. Nadal a kilencedik római tornagyőzelmével hangolt, Dominic Thiem megmutatta, hogy salakon bárkivel, bármikor felveszi a versenyt, Roger Federer pedig 2015 óta először játszik a Roland Garroson.

Egy másik érdekes aspektusa lehet az idei Garrosnak, hogy Djokovic az elmúlt öt hétben három tornán is indult, miközben az Ausztrál Opennek mindössze egy versennyel ment neki, a 74 tornagyőzelemnél járó szerb általában két felvezető tornán szokott részt venni a US Open előtt. 

"Kissé eltérő felkészülés szükséges szerintem a Roland Garrosra, mint a többi Grand Slamre, mert nincs is annyi időd. A többi GS-hez hasonlítva, az Ausztrál Open előtt például legalább hét napod van már Ausztráliában edzeni, ahogy a US Opent megelőzően is. De itt ez máshogy van, itt előtte más tornákon zajlik a salakos felkészülés. Itt nem szeretek annyit gyakorolni előzetesen. Úgy gondolom, most jól megy a játék, jó formában érzem magam, fizikálisan is megfelelő állapotban vagyok. Motiváltan lépek pályára, tehát nem kell sokat változtatnom." - mesélt magáról Djokovic.

Bár Djokovicnak még csak egy Garros-trófeája van, hét elődöntőt is játszott már Párizsban. A szerb világelső a negyeddöntőt csak egyszer nem érte el, még 2005-ben, és ő az egyike annak a két játékosnak - Robin Söderlingen kívül -, aki le tudta győzni a 86-2-es mérleggel rendelkező Nadalt a Roland Garroson. 

Djoko_Garros.jpg Fotó: Europress/AFP

Nem könnyű elfelejteni, hogy tavaly ilyenkor Djokovic éppen kereste a jó formáját. A 2018-as könyöksérülése után nehezen tért vissza, a 22. helyen állt tavaly júniusban a világranglistán. Három Grand Slam-tornával később azok a szenvedések már csak távoli emlékek lehetnek számára. 

Most azért van itt, hogy történelmet írjon. 

"Természetesen nagy esélye van Grand Slamet nyerni. Nem csak arra, hogy mind a négy helyen ő legyen a címvédő, hanem akár egy adott éven belül is megcsinálhatja ezt." - zárta mondandóját Rod Laver.

via atptour.com

Hozzászólások