Salakblog - Roberto Bautista Agut: ’’Apám halála előtt a teniszbe akartam menekülni, a pályán viszont a kórházi ágya mellé vágytam"
Roberto Bautista Agut: ’’Apám halála előtt a teniszbe akartam menekülni, a pályán viszont a kórházi ágya mellé vágytam"
Fotó: Europress/AFP

Roberto Bautista Agut: ’’Apám halála előtt a teniszbe akartam menekülni, a pályán viszont a kórházi ágya mellé vágytam"

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/22 15:18
2019 novemberében 10 nap leforgása alatt Roberto Bautista Agut átélte a legszörnyűbb pillanatoktat és a legcsodásabb élményeket is. Elvesztette édesapját, aki négy évvel korábbi balesete óta napi 24 órás ápolást igényelt, de a világranglista 12. helyezettje óriási lelki erőről tanúbizonyságot téve másnap már a spanyol csapatot segítette hozzá a Davis-kupa győzelemhez Madridban, pár nappal később pedig összeházasodott kedvesével, Anával. Bautista Agut az ATPTour.com-nak adott interjújában beszélt édesapja elvesztéséről, a teniszről, és arról, hogy mi motiválja nap mint nap.

 

’’Az utóbbi négy évben a nap 24 órájában stressz alatt voltam. Ez nagyon nehéz volt számomra. Édesapám mellett stresszes, feszült voltam, és sokszor úgy éreztem, hogy egy ideig távol kell maradnom. Édesapám hat hónapig volt az intenzív osztályon, és további öt hónapot töltött a barcelonai Guttman kórházban, ahol lebénult csecsemőket és 15 éves gyerekeket láttam, akik motorbalesetet szenvedtek, és ugyanabban a helyzetben voltak, mint az édesapám. De akárhányszor elutaztam egy versenyre, mégis azt éreztem, hogy édesapámnak szüksége van rám. Mindketten támogatni akartuk a másikat, ez egy kölcsönös érzés volt. Szerencsés voltam, hogy elbúcsúzhattam tőle élete utolsó perceiben.’’

A tavalyi évben Bautista Agut karrierje eddigi legjobb szezonját produkálta – az ibizai legénybúcsú ugyan elmaradt, helyette viszont a spanyol a wimbledoni centerpályán küzdhetett meg Novak Djokoviccsal a legjobb négy között, amivel eddigi legjobb Grand Slam eredményét érte el. Novemberben a spanyol csapat tagjaként megnyerte a Davis-kupát, és év végén a kilencedik helyen rangsorolták a világranglistán. Bautista Agut elmondása szerint az utóbbi időben a tenisz és a felesége nyújtott neki menedéket az otthoni problémák elől.

000_1MJ70P.jpg Fotó: Europress/AFP

’’Nagyon nehéz időszakokon vagyok túl, amelyek alatt sok mindent megtanultam az életről. A tenisz segített felszabadulttá tenni, és igyekeztem minél jobban elmerülni benne, hogy ne gondoljak annyit az otthoni dolgokra. A tenisz volt a menedékem, ami a lehető legtöbbet segített abban, hogy feldolgozzam a problémákat.

Ana sokat segített nekem. Édesapám a kapcsolatunk kezdetekor szenvedett balesetet – Ana mindig mellettem állt és támogatott, nagyobb távlatokat nyitott meg előttem. Az esküvőnk napja csodálatos volt.K orábban sosem tudtam elképzelni, hogy milyen lesz, de az, hogy együtt lehettünk a szeretteinkkel, nagyon különlegessé tette az alkalmat. Felejthetetlen pillanat volt, és életem egyik legjobb partiját éltem át.

Van néhány állatunk otthon: a kutyáink, lovaink mind együtt élnek. Nagyon szeretem őket, talán túlságosan is, de ezt el kell fogadnia Anának! Nyugalomban élünk – nagyon régóta utazom a világot, sok időt töltöttem hotelekben, így amikor otthon vagyok, akkor pihenek.’’
 

A spanyol, miután tavaly novemberben tartalék játékosként utazott el a londoni évadzáró tornára, a jövőben szeretné beverekedni magát a legjobb nyolc játékos közé, hogy részt vehessen az év végi világbajnokságon. Azonban a versenyszelleme az, ami igazán arra motiválja, hogy nap mint nap a legjobbat hozza ki magából.

000_1MJ823.jpg Fotó: Europress/AFP

’’A versenyszellemem az, ami motivál. Sportolóként és magánemberként is rendkívül kompetitív vagyok. Mindig próbálok nyerni, új elemeket adni a játékomhoz, és tisztában vagyok az erősségeimmel, a játékom alapjaival, amit sosem szabad szem elől téveszteni. Egész életemben azért küzdöttem, hogy egy Davis-kupa döntőben játszhassak – miután a csapat, és a kapitány, Sergi Bruguera is támogatott, nem volt nehéz meghozni azt a döntést, hogy Madridba utazzak. Sokat dolgozom otthon, egészséges életmódot folytatok. Mindent a sportnak szentelek, keményen dolgozom és figyelek az egészségemre azért, hogy a lehető legmagasabb szinten versenyezhessek, és hogy átélhessem karrierem legjobb pillanatait.’’

Roberto Bautista Agut rövid időn belül veszítette el édesanyját és édesapját is, ám a nehézségek során a boldogságot is megtalálta a teniszpályán és feleségével, aminek most már a gyümölcse is érkezik: a spanyol teniszező néhány hete jelentette be Instagram-oldalán, hogy Ana szeptemberre várja első gyermeküket, aki kisfiú lesz. 

"A feleségem állapotos, a fiúnk pedig szetemberben születik meg, ha minden jól megy, várhatóan a US Open után, vagy a Roland Garros alatt. Az orvosok egyelőre azt javasolták, hogy a koronavírus-járvány miatt ne menjünk kórházba vizsgálatra, majd később, ha minden rendben lesz, lesz időnk mindent ellenőrizni."

Szöveg: Szabó Krisztián 

via ATP Tour 

Hozzászólások