Salakblog - Riszpekt, Mischa!
Riszpekt, Mischa!
Fotó: Europress/Getty

Riszpekt, Mischa!

Kálmán LaciKálmán Laci
2017/01/23 07:44

A 2004-es US Open juniorversenyének elődöntőjében egy bizonyos Andy Murray legyőzött egy bizonyos Mischa Zverevet. Végül a skót a fináléban az ukrán Stakhovskyt verve meg is szerezte a trófeát.

Ez volt az első jelentős fejezet kettejük történetében.

A következőre több, mint tizenkét évet kellett várni.

Mischa igazi teniszcsaládba született. Édesanyja és édesapja is korábbi profi játékosok voltak, most edzők. Testvére, Sascha az ATP Top-50 legfiatalabb tagja.

Annak idején komoly ígéret volt. A junior világranglistán harmadik helyen is állt, és gyorsan fejlődött profivá válását követően is. Huszonegy évesen bekerült az első 50 közé a felnőttek között is, 2009 nyarán a 45. helyen jegyezték. Ezt követően azonban formahanyatlás, motivációvesztés és sérülések következtek. Hosszú évek teltek el valamirevaló eredmény nélkül.

"Amikor két évvel ezelőtt egy csuklósérülésből próbáltam felgyógyulni, a testvérem, Sascha volt az, aki azt mondta nekem, 'Meg tudod csinálni, vissza tudsz jönni a Top-100-ba.' Nagyon sokat köszönhetek neki. Nem volt könnyű, gipszben volt a bal karom (Mischa ráadásul balkezes - a szerk.), és még az ütőt sem tudtam megfogni. Az 1067. helyig estem vissza a világranglistán."

Most pedig Grand Slam-negyeddöntős, a világelsőt is legyőzve. Mindezt úgy, hogy eddig a 2008-as wimbledoni harmadik forduló volt a legjobb szereplése major-tornán.

Aztán tavaly valami már elkezdődött. Négy és fél év után újra főtáblára jutott egy GS-en, sőt, nyert is egy meccset a US Openen. Azt követően pedig negyeddöntős volt a Shanghai Mastersen, és csak Djokovictól kapott ki. Tőle is csak egy igen szoros meccsen.

Itt Melbourne-ben García-López ellen kezdett, majd jött egy döntő szett 9:7-es thriller John Isner ellen. Ezután négyben verte Jazirit, hogy aztán a negyedik fordulóban ugyanennyiben a világelsőt is kiejtse.

"Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy csináltam. Csak szerva-röptéztem és szerva-röptéztem, de a vége felé egyre izgatottabb lettem. Könnyű volt agresszívnek lenni, de nagyon nem volt az nyugodtnak maradni. Magam sem tudom, hogy, de valahogy megcsináltam."

mischa2

Fotó: Europress/Getty

Mischa negyedik szett 4:3-nál csúnyán elrontott egy fejfölülit.

"Azonnal kinéztem anyura. Mindig elmosolyodik, amikor elhibázom ezeket a labdákat. Most is ezt tette."

"A tesóm folyamatosan inspirál engem. Arra ösztönöz, hogy egyre jobb és jobb legyek."

Kétségtelen, alakul a dolog. És hát láttunk már csuda dolgokat abból, ha a testvérek űzik-hajtják egymást. Elég, ha csak Murray-ékre vagy Venusra és Serenára gondolunk.

Zverev számára Roger Federer következik majd a legjobb négybe kerülésért. Valószínűleg bárki más ellen azt kívánná neki az egész világ, hogy a Mischa-sztori folytatódjék.

Persze ellene sem lehet drukkolni. Egy ilyen feltámadás mindenképp tiszteletet érdemel.

Riszpekt, Mischa!

Hozzászólások