Salakblog - Rettenetesen izgalmas a férfi tábla Indian Wells-ben!!
Rettenetesen izgalmas a férfi tábla Indian Wells-ben!!
Fotó: Europress/Getty

Rettenetesen izgalmas a férfi tábla Indian Wells-ben!!


2015/03/11 16:05

Egészen csodálatos teniszversenyre van kilátás a kaliforniai napsütésben - elkészült az Indian Wells-i 1000-es verseny férfi főtáblájának sorsolása! (A hölgyekről való elmélkedésünket itt találjátok.)

Amikor a nagy négyes minden tagja elindul egy versenyen, egyből azt nézi mindenki, ki kinek az ágára került. Nos, most, hogy a nagy négyes a 2012-es római 1000-es óta először van az első négy kiemelt helyen (összességében ez a 24. ilyen Mesterverseny), az biztos volt, hogy a Djokovic-Federer-Nadal-Murray kvartett egymással csak az elődöntőben játszhat először - Murray került felülre Djokovic ágára, Federer tehát megkapta Nadalt. Ez egyiküknek sem igazán rossz, Djokovic megverte Murray-t az AusOpen döntőjében (de a skót két és fél szetten keresztül hatalmas csatára kényszerítette a szerbet), Federer pedig ugyan Ausztráliában hamar kiesett, de azóta kemény pályán tornát nyert, míg Nadal salakon játszott - papíron tehát a Djokovic-Federer döntő tűnik valószínűnek.

Addig azonban mindannyiuk számára igen hosszú és rögös lesz az út.

Djokovic negyede

A szerb világelső a második fordulóban rögtön Jiry Veselyvel vagy Marcos Baghdatisszal játszhat - papíron ez sem tűnik egy álom-nyitómeccsnek. Ha ez megvan, jöhet Julien Benneteau, aminél szintén el tudunk képzelni jobb első hetes meccset. Ezt követően jöhet egy szervagép (Isner vagy Anderson), a negyeddöntőben a papírforma szerint Cilic vagy Ferrer, az elődöntőben pedig ugyebár Murray. Nem lesz sétagalopp a világelső számára a a győzelemhez vezető út. A háromszoros győztes Djokovic a címvédő, tehát igen csak kapkodnia kell magát, ha meg akarja védeni világranglista-pontjait. Esetleges győzelmével utolérné a tavalyi döntőben legyőzött Roger Federert, aki négy itteni győzelmével csúcstartó.

Murray negyede

A friss Davis-kupa negyeddöntős skótra (britre) sem vár könnyű feladat már a nyitányon sem, hiszen két másik DK-hős egyikével találkozik: Vasek Pospisil és Mikhail Kukushkin is igen feldobott állapotban lehet válogatottjuk továbbjutása miatt. Ezt követően valószínűleg egy mindig mindenkire veszélyes németet sodor Murray útjába a sors (Kohlschreiber vagy Becker), majd a negyedik fordulóban jöhet Fognini vagy Gulbis, esetleg az ausztrál Groth. Ha rajtuk is túljut a brit, máris negyeddöntősnek mondhatja magát (mi sem egyszerűbb ennél...), ahol nagyon nagy valószínűséggel Nishikori Kei ellen kell pályára lépnie, ez pedig minden, csak nem életbiztosítás. És akkor az elődöntőben jöhetne Djokovic... Murray ezt a tornát még soha nem nyerte meg, a legközelebb 2009-ben volt hozzá, ám akkor Rafael Nadal 6:1, 6:2-re agyonverte a döntőben. Cserébe sok védeni való pontja most sincs, tavaly a negyedik körben búcsúzott.

Nadal negyede

A négy nagy közül igazból Nadal járt a legjobban, rá a negyeddöntőig nem nagyon vár olyan ellenfél, akitől sok félnivalója lenne. A második körben egy kvalis vagy Sijsling lehet az ellenfele, utána jöhet Jeremy Chardy, majd a legjobb tizenhat között Simonra vagy Gasquet-ra van a legnagyobb esély. A negyeddöntőben aztán hirtelen igen keménnyé válik a feladat, hiszen a másik itteni nyolcadból akár Milos Raonic, akár a Federert egy New York-i bemutatómeccsen legyőző Grigor Dimitrov érkezik vele szembe, alaposan fel kell kötnie a nadrágot a spanyolnak. Ha pedig rajtuk is túljut Rafa, jöhetne a Federer elleni elődöntő, amely kettejük 34. összecsapása lenne - persze ehhez a svájcinak is el kell jutnia addig. Nadal esetleges végső győzelmével szintén utolérhetné Federert a vonatkozó örökranglista élén, hiszen neki is három korábbi sikere van itt (2007, 2009, 2013), tavaly viszont a harmadik fordulóban kikapott Alexandr Dolgopolovtól.

Federer negyede

A svájci szurkolói nem lehetnek nyugodtak, kedvencük ugyanis nem kapott egyszerű utat. Kezdésnek Jerzy Janowicz nem egyszerű ellenfél (már ha a lengyel túléli az első fordulót), utána viszont jöhet Andreas Seppi - emlékezhetünk rá, az olasz hatalmas meglepetést okozva megverte a svájcit az Ausztrál Openen, jöhet tehát a visszavágás! (Ha nem Seppi, akkor Mikhail Youzhny érkezhet a tábla azon részéről.) Ezt követően Bautista-Agut vagy Leonardo Mayer legyőzése kevesebb gondot kellene, hogy okozzon Federernek, a negyeddöntőben viszont érkezhet honfitársa, Stan Wawrinka - vagy Tomas Berdych. Egyikük ellen sem mehet biztosra a 17-szeres Grand Slam-győztes klasszis, akire az elődöntőben ugye Nadal várna... Nem élete legkönnyebb sorsolása ez Rogernek, az egyszer biztos - ráadásul a négyszeres győztes (2005, 2005, 2006, 2012) svájci döntőt véd Indian Wells-ben, így nagyon fontos neki a minél jobb szereplés (már csak azért is, mert Miamiben nem indul).

Egyéb érdekességek a tábláról

- Nagy öröm az egész teniszvilágnak, hogy a 2013-as winston-salemi torna után ismét a mezőnyben üdvözölhetjük az egykori ranglista-7., azóta azonban súlyos szívgondokkal kezelt Mardy Fisht. A védett ranglistájának köszönhetően főtáblás amerikai szabadkártyás honfitársa, Ryan Harrison ellen kezd, a második körben Nishikori ellen mérheti le, hol tart, milyen formában van.

- Ezen a tornán tér vissza a Tourra US Open győzelme után Marin Cilic. A tizedik kiemelt horvát vállsérülése után még biztosan nincs csúcsformában, Monaco vagy Gabashvili ellen kezd, a nyolcaddöntőben David Ferrerel játszhat - már persze ha eljut addig.

- Érdemes lesz odafigyelni a fiatal, feltörekvő ausztrálokra. Közülük a legrutinosabbnak számító Bernard Tomic épp az előbb említett Ferrert tréfálhatja meg a harmadik fordulóban, a versenyre szabadkártyát kapó Thanasi Kokkinakis Guillermo Garcia-Lopez, illetve Marin Cilic ágára került (a horvátnak már itt nagyon oda kell figyelnie, ha nem akarja, hogy visszatérése balul süljön el), míg sokak új kedvence, Nick Kyrgios már a második körben igen élvezetes és parázs meccset játszhat Grigor Dimitrovval (a bolgárnak egyébként pokoli a sorsolása, az ausztrál után Robredo, majd Raonic lenne a menü számára, ráadásul egy ottani sikerrel még mindig csak negyeddöntős lenne, ahol vélhetően Rafa Nadal várna rá...).

A magunk részéről alig várjuk az év első ezresét, reméljük, ezzel Ti is így vagytok. Éppen ezért írjátok meg bátran, mit vártok a versenytől, ki lesz a végső győztes, melyik meccseket várjátok a legjobban!

Teniszre fel! :)

(A táblát egyébként ide kattintva böngészhetitek ti is.)

Hozzászólások