Salakblog - Rengeteg a fogadási csalás a teniszmeccseken
Rengeteg a fogadási csalás a teniszmeccseken
Fotó: Europress/AFP

Rengeteg a fogadási csalás a teniszmeccseken

Németh DánielNémeth Dániel
2018/04/26 12:06

A teniszben előforduló sportfogadási csalásokkal már régóta foglalkoznak, szerdán pedig megjelent egy hosszabb jelentés, melyben megállapították, valóban súlyos problémát jelent a bundázás, igaz, főleg alacsonyabb szintű (és pénzdíjazású) versenyekről van szó.

A sportág tisztaságával kapcsolatban 2016-ban merültek fel komoly kérdések, miután kiderült, hogy több székbíró is tudatosan manipulált sportfogadással kapcsolatos adatokat. Ekkor döntöttek egy független vizsgálóbizottság felállítása mellett, mely az utóbbi két évben a sportág átvizsgálásáért felelt.

Nem meglepő módon találtak is bőven visszaéléseket. A felmérés során összesen 3200 profi játékost kérdeztek meg, közülük 464-en (vagyis 14,5%-uk) állították azt, hogy személyes tapasztalataik vannak a sportfogadási csalásokkal kapcsolatban. Ezek a visszaélések főleg alacsonyabb szintű versenyeken történtek, az elit eseményeken (Grand Slam, ATP Tour) nem találtak rendszerszintű problémákat.

Kevés a pénz, a játékosok kiszolgáltatottak

A Nemzetközi Teniszszövetség tavaly áprilisban hozott javaslatot a profi játékosok számának csökkentéséről. Egy korábbi tanulmány ugyanis kimutatta, hogy világszerte összesen 14 ezer játékos próbálkozik profi pályafutással, közülük nagyon kevesen tudnak ebből akár csak minimális pénzt is csinálni. A kisebb versenyeken annyira kevés pénzt osztanak szét, hogy 

a nőknél a top 250, a férfiaknál a top 340 tudja legalább a versenyzéssel járó költségeket kitermelni.

Fiatal magyar tenisztehetség a New York Timesban | Hosszabbítás

A New York Times hosszú cikkben mutatja be, milyen nehézségekkel kell szembesülnie azoknak a teniszezőknek, akik szeretnének bekerülni az elit játékosok közé. Az amerikai lap két játékos, a korábbi top25-ös kanadai, Alexandra Wozniak és a magyar tehetség, Stollár Fanny szemszögéből mutatja be a kisebb versenyeken küzdő teniszezők életét.

Korábban mi is közöltük a New York Times riportját, melyben az elit játékosok közé kívánkozó teniszezők nehézségei kerülnek előtérbe

Nem véletlen, hogy a sportfogadással kapcsolatos csalások elsősorban ezen a szinten fordulnak elő. Ezek a játékosok sokszor a forráshiány miatt arra kényszerülnek, hogy alternatív megoldásokkal szerezzenek némi pénzt. Ami egyszerre biztosíthatja a megélhetést és a profi karrier folytatását is. Vagyis a sportág jelenlegi felépítése magában hordozza a csalás kockázatát.

A jelentés szerint nehéz észrevenni a visszaéléseket, mivel alacsonyabb szinten még nézők sem nagyon akadnak, nemhogy olyan hatóságok, amik a korrupciómentes működésért felelnének. Sőt, a "tankolás" jelensége már-már elfogadott ezen a szinten. Azaz tulajdonképpen nyílt titok, hogy néhány játékos hullámvölgye mögött nem feltétlenül a pocsék forma áll.

Túl sok az adat

Az ITF 2012-ben kötött megállapodást a Sportradar nevű adatelemző céggel, amely elvállalta, hogy világszerte élő eredménykövetést biztosítanak alacsony szintű teniszmeccsekhez is. Az első évben már 40 ezer 15 és 25 ezer dolláros esemény vált elérhetővé a sportfogadási piac számára, 2016-ra pedig 60 ezerre sikerült növelni ezt a számot.

000_13S3EQ.jpgFotó: Europress/AFP

Az élő eredménykövetés azért nagyon fontos, mert ezzel a 15-25 ezer dolláros eseményeket is be lehetett kapcsolni az élő fogadások rendszerébe, amely jelenleg talán az egyik legnagyobb piaca az egész szektornak. Ebből persze az is következik, hogy drasztikusan nőtt a lehetőség a visszaélésekre is. És mint arra a jelentés rá is mutat, pontosan ez történt.

A fogadási csalásokban ráadásul nem csak a játékosok érintettek, de a székbírók is. 2016-ban a Guardian írt arról, hogyan manipulálják tudatosan az adatokat. A Sportradarral kötött megállapodás értelmében a székbíróknak kellett frissíteni az eredményeket, sokan azonban 60 másodperccel később tették ezt meg, így néhány fogadó úgy tehetett meg téteket, hogy már ismert volt az eredmény.

Drasztikus változtatásokat javasolnak

A tanulmányban akad néhány javaslat is - ezeket összesen 33 oldalon keresztül részletezik -, többek között átstrukturálnák a profi tenisz rendszerét. Csökkentenék például azoknak a profi versenyeknek a számát, ahol akad ugyan pénzdíj, azonban a játékosok többsége jó eséllyel mínusszal jön ki a részvételből. (Ez részben összecseng az ITF tavalyi javaslatával, csak ők a profi játékosok számát maximálták volna.)

Jelentős változások lesznek a profi teniszben | Hosszabbítás

Az ITF igazgatótanácsa egy új tanulmányra hivatkozva megreformálná a profi tenisz legalsóbb szintjeit, ezzel is elősegítve a profivá válás folyamatát. A vizsgálat szerint túl sok játékos próbálkozik a profi karrierrel, de nagyon kevesen tudnak megélni a sportból. Túl sok a játékos, túl kevés a pénz, nehéz a fiatalok profivá válása - nagyjából ezek jelentik az ITF szerint a legnagyobb problémát a profi teniszben.

Ezen kívül a jelentés szerzői azt javasolják, hogy a sportfogadással kapcsolatos vállalkozások a jövőben ne szponzorálhassanak eseményeket, ez ugyanis növeli a korrupció esélyét. Sőt, még egy csapást mérnének a sportfogadásra, megszüntetnék az élő eredménykövetésből származó adatok értékesítését (kisebb eseményeken), ezzel ellehetetlenítve az élő fogadásokat. 

A Sportradar szerint ez nem megoldás, és a tiltás csak a fogadások feketepiacát bővítené. Az ITF, az ATP és a WTA ellenben egyaránt ígéretet tettek arra, hogy a jelentés megállapításait alkalmazni fogják. Ez várhatóan a wimbledoni tornára készül el.

via guardian

Szponzorált tartalom
A Roland Garros eseményeivel kapcsolatos hírek támogatója a porsche logo
Hozzászólások