Salakblog - Régi test, új szerva: Nadal készen áll, mint mindig
Régi test, új szerva: Nadal készen áll, mint mindig
Fotó: Europress/AFP

Régi test, új szerva: Nadal készen áll, mint mindig

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/01/12 11:15

Új év, új szerva?

Rafael Nadal edzői szerint pontosan ez a helyzet a 17-szeres Grand Slam-győztes esetében 2019 elején. Carlos Moya és Francis Roig elmagyarázták, miért volt szükség új adogatásra, és elárultak néhány technikai részletet is.

"A US Open után fogalmazódott meg, hogy muszáj valami változtatást végrehajtanunk" - mondta Moya. "Rafa maximálisan az újítás mellett volt annak ellenére, hogy ez rengeteg plusz munkával járt. Ő volt az első, aki fölismerte a gyengeséget az adogatásában, mi pedig a csapattal kidolgoztuk, hogyan lehetne rajta javítani."

"A hasfal sérülés és a bokaműtét miatt parkolópályára kerültünk egy időre 2018 végén, de aztán nagyon örültünk, amikor végre nekiláthattunk, hogy kidolgozzuk, rögzítsük és begyakoroljuk az új szervamozdulatot. Boldogan mondhatom, hogy Rafa most már remekül használja az kipofozott adogatást."

"Ennek lényege, hogy az új szerva sokkal inkább megtartja a sebességét az után is, hogy pályát ért. Az adogatása így sokkal hatékonyabb lesz, mint eddig volt."

Moya és Roig úgy vélik, Nadal gyorsabb és agresszívebb szervákra lesz képes a jövőben. Roig külön kiemelte, hogy előny lehet, hogy a második szervája kevésbé pattan majd föl, ugyanakkor elismerte, hogy az új adogatás egy kicsit kockázatosabb is. 

Kíváncsiak vagyunk, mit mond majd Rafa az újításról az Ausztrál Open előtti sajtótájékoztatón, ahogy arra is, hogyan működik majd a szerva az első körben James Duckworth ellen. A világranglista másodikja egyébként optimistán nyilatkozott arról, milyen állapotban van fizikálisan azok után, hogy vissza kellett lépnie a Brisbane-i tornától. 

"Jól érzem magam. Ha nem így lenne, nem volnék itt" - mondta Nadal. Az új szervával kapcsolatban nem sokat árult el, de annyit azért elmondott, hogy "az adogatás mindig az a dolog volt, melyen próbáltam javítani. És azt hiszem, sikerült is. Itt volt az ideje, hogy lépjünk még egyet előre. Sokat dolgoztunk ezen. Még nem játszottam tétmeccset ezzel a szervával, de biztos vagyok benne, hogy jól működik majd."

Hozzászólások