Salakblog - Raonic óriási meccsen búcsúztatta Wawrinkát, Serena és Djokovic simán továbbjutott
Raonic óriási meccsen búcsúztatta Wawrinkát, Serena és Djokovic simán továbbjutott
Fotó: Europress/AFP

Raonic óriási meccsen búcsúztatta Wawrinkát, Serena és Djokovic simán továbbjutott

Németh DánielNémeth Dániel
2019/01/17 15:30

Az Ausztrál Open negyedik játéknapján Dominic Thiem bizonyult a legnagyobb nevű kiesőnek, akit egy szabadkártyás ausztrál búcsúztatott a torna második fordulójában. Nehéz mérkőzésen jutott tovább a világelső Simona Halep, de megszenvedett aktuális ellenfelével Sascha Zverev és Nishikori Kei is, mindannyian döntő szettes mérkőzésre kényszerültek. Novak Djokovic és Serena Williams továbbjutása ellenben egy percig sem forgott veszélyben. 

Csütörtökön kivételesen nem a hőség, hanem az eső - majd a párás levegő - nehezítette meg a játékosok dolgát, hosszabb-rövidebb időre mindegyik pályán állt a játék. A program csúszása azonban nem az időjárással, sokkal inkább a maratoni mérkőzésekkel magyarázható. Milos Raonic négyórás mérkőzésen győzött Stan Wawrinka ellen a Rod Laver Arénában, míg a Margaret Court Stadionban Nishikori Kei és Sascha Zverev is ötszettes csatára kényszerült.  

Serenának nem jelentett akadályt Bouchard

Bouchard borzasztó idegesen kezdte a mérkőzést, így Serenának még csak különösebben jól sem kellett játszania ahhoz, hogy dupla brékelőnnyel elhúzzon 3:0-ra a találkozó elején. Ahogyan haladt előre a mérkőzés, úgy játszott egyre stabilabban a kanadai, az első szettben kétszer is elvette Williams szerváját. Még ez is belefért a 23-szoros Grand Slam-bajnoknak, Bouchardnak ugyanis adogatóként még csak momentumai sem voltak, az első szettben mindössze nyolc labdamenetet nyert meg a szervái után.

Amilyen ígéretesen indult a második játszma, olyan simán ért véget. Bouchard egymás után két adogatójátékot is megfordított bréklabdákról, majd 2:1-es állásnál 0-30-a volt Williams adogatásánál. Az amerikai ekkor magasabb fokozatra kapcsolt, négy kiváló adogatással megfordította a játékot, és innentől kezdve esélyt sem adott ellenfelének. Serenára érdekes mérkőzés vár a következő fordulóban is, ahol majd a 23. kiemelt Carla Suárez Navarrót búcsúztató Dayana Yastremskával találkozik.

000_1CB7DL.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem volt könnyű meccs. Genie korábbi eredményei miatt tudtam, hogy jó formában kell megérkeznem a találkozóra. Tavaly óta kevés mérkőzést játszottam, de ezzel nincs is nagy baj, több időt tölthettem a kislányommal, és számomra most ez a legfontosabb. Szó szerint minden napot együtt töltöttünk. Mondták, hogy gyorsan fel fog nőni, ezért mindenképpen szerettem volna mellette lenni. Boldog vagyok, hogy ez így is történt" - mondta Williams a meccs után.

Djokovic legyőzte Tsongát

Jo-Wilfired Tsonga nagyon biztató formában kezdte az évet, így kifejezetten nehéz második körös ellenfélnek számított, még Novak Djokovic számára is. Ennek megfelelően nem lett bántóan egyoldalú a találkozó, de azért összességében elmondható, hogy a szerb mindenféle probléma nélkül jutott a harmadik fordulóba, ahol szintén veszélyes ellenféllel találkozik, a kanadai Denis Shapovalovval, aki a japán Daniel Taro ellen győzött három játszmában. 

Mindegyik szettben megvoltak a lehetősége Tsongának, hogy legalább megnehezítse a világelső dolgát, de ez igazából csak a másodikban sikerült, ahol Djokovic elsőre nem tudta kiszerválni a játszmát. A francia jobbára csak futott az eredmény után, és ha nagy nehezen sikerült is visszakapaszkodnia, a momentum szinte azonnal visszakerült Djokovichoz. Pontosan ez történt a második szettben is: Tsonga kiegyenlített 5:5-ös állásnál, utána viszont egyből elveszítette az adogatását, másodjára pedig már nem hibázott a világelső.

Nishikori: Karlovic több ászt ütött, mint én egész évben

Nishikori Kei eddig két iszonyatosan kemény meccsen van túl az Ausztrál Openen, ám ezúttal fordított forgatókönyv szerint jutott el a döntő szettig. Pár napja a világranglista-176. Kamil Majchrzak ellen Nishikorinak 2-0-ról kellett megfordítania a mérkőzést (a lengyel a döntő szettben végül feladta), ezúttal viszont Nishikorié lett az első két játszma, és a veterán ászkirály, Ivo Karlovic harcolta ki az ötödik szettet, ahol már egyetlen brék sem született.

Jöhetett az idei Ausztrál Open egyik nagy újítása, a döntő szett tie-break, amely - hasonlóan az egész játszmához - nagyon szorosan alakult. Hiába vezetett többször is a horvát (aki Ken Rosewall óta a legidősebb harmadik fordulós játékosa lehetett volna a tornának), a japán végül mesteri hajrával megfordította a tie-breaket. Egy dolog azért vigasztalhatja: valószínűleg leendő ellenfele, Joao Sousa sem frissebb nála, ugyanis a portugál is két ötszettes meccsen van túl.

000_1CB3WY.jpg Fotó: Europress/AFP

"Szívesebben nyertem volna háromban, de Karlovic nagyot játszott, ahogyan az első fordulós ellenfelem is" - vonta le a tanulságokat Nishikori. "Ez a két meccs akár el is mehetett volna. Nagyon fontos, hogy jól regenerálódjak, de még csak két meccsen vagyunk túl, annyira nem vagyok fáradt." Az biztos, hogy a humorát a kimerítő meccs után is megőrizte a japán, a találkozót követően ugyanis megjegyezte: az 59 ászig jutó Karlovic ezen az egy meccsen több foghatatlan adogatást ütött, mint ő egy egész szezonban.

150 nyerőt ütött a Raonic-Wawrinka páros

A második forduló legnagyobb rangadóját Stan Wawrinka és Milos Raonic összecsapása hozta. Mindketten felnőttek a várakozásokhoz, a közönség magas színvonalú teniszt láthatott. Raonic ezúttal nem a (szerva)gépies teniszét vette elő, a megszokottnál többet színezte a játékot, amikor csak lehetett, igyekezett rövidre zárni a labdameneteket. Összesen 96-szor járt a hálónál, ebből 69-szer az övé lett a pont, ami 72%-os hatékonyságnak felel meg.

Mindegyik játszmát nüanszok döntötték el: az első tie-breakből Wawrinka jött ki jobban, a következő hármat azonban Raonic nyerte, köztük egy 8-6-os és egy 13-11-es rövidítéssel. Wawrinkának megvolt az esélye, hogy kiharcolja a döntő szettet, a negyedik játszma tie-breakjében 5-2-re vezetett, onnantól kezdve viszont csak a kanadai nyert labdamenetet, így több mint négy órányi játékot követően továbbjutott. Raonic egyébként 84, Wawrinka 66 nyerővel zárta a mérkőzést, ami sokat elárul a meccs színvonaláról.

A találkozót esőszünet miatt nagyjából 30 percig felfüggesztették, ennyi idő kellett, hogy behúzhassák a tetőt a Rod Laver Aréna fölött. Raonic a meccs után elismerte, hogy a körülmények kedveztek neki. "Fedett pályán mindig is jobbak voltak az eredményeim. Amikor nincsenek külső tényezők, sokkal kiegyensúlyozottabbak a szerváink" - mondta a kanadai, aki azt is hozzátette, nagy szerencséje volt, hogy életben tudott maradni a negyedik játszmában.

Halep szenvedett, de továbbjutott

"Fogalmam sincs, hogyan nyertem meg a mai meccset. Nehéz szavakba önteni, mi történt a pályán. Elképesztően játszott. A második szettben összeszedtem egy kisebb sérülést, de utána is küzdöttem, mert mindenképpen nyerni akartam, hogy ismét játszhassak az itteni szurkolók előtt" - nyilatkozta Simona Halep, aki elképesztően nehéz mérkőzésen, 6:3, 6:7, 6:4 arányban múlta felül a rendkívül tehetséges, és nagy önbizalommal teniszező Sofia Kenint.

Lehetett volna sokkal könnyebb is ez a mérkőzés a világelső számára, hiszen a második játszma elején már szett- és brékelőnyben volt a 20 esztendős amerikaival szemben. Halep koncentrációja azonban visszaesett a megszerzett előny tudatában, passzívabban játszott az alapvonalról, közben Kenin egyre nagyobb önbizalommal teniszezett, helyenként pazar megoldásokkal nehezítette a világelső dolgát. Végül egy szoros tie-breakben kiegyenlített.

Halepnek a döntő szett elején megvoltak a lehetőségei a brékre, de egyiket sem tudta kihasználni, 4:2-nél pedig már a román teniszező volt brékhátrányban. Nem tartott azonban sokáig Kenin előnye sem, és miután elveszítette az adogatását az amerikai, a momentum egyértelműen a világelsőé volt, aki másodjára már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést. Győzelmével a harmadik fordulóba jutott, ahol majd az Alize Cornet-t búcsúztató Venus Williamsszel találkozik.

Thiemet egy ausztrál szabadkártyás búcsúztatta

Búcsúzott Melbourne-től Dominic Thiem. A hetedik helyen kiemelt osztrák rossz formában érkezett Ausztráliába, ennek ellenére bőven a meglepetés kategóriába tartozik, hogy kikapott a szabadkártyás Alexei Popyrintól. Thiem utólag azt nyilatkozta, hogy nem érezte jól magát, az egész testében fájdalmat érzett, ezért adta fel a harmadik szettben, 2:0-s hátrányban a mérkőzést. Thiem várhatóan már holnap hazautazik Ausztriába, ahol orvosi vizsgálatokon fog átesni.

Fucsovics nem bírt Coriccsal

Idén nem jött össze a második fordulós bravúr Fucsovics Mártonnak, aki három játszmában kikapott a 11. helyen kiemelt Borna Corictól. Fucsovicsnak az első szettben megvolt a brékelőnye, de előnye nem tartott sokáig, majd később a szettben maradást sem tudta megoldani. Coric a második és a harmadik szettben is megcsinálta a korai bréket, amely mindkét esetben elegendőnek bizonyult a szett megnyeréséhez. Vereségével várhatóan 11 helyet ront a ranglistán Fucsovics.

"Ez most nem sikerült, de megint sokat tanultam. Az első két játszmában nem játszottunk túl jól, sokat hibáztunk mindketten. Nem éreztem robbanékonynak magam, hogy gyors vagyok a pályán, gyors a lábam. Nem éreztem a labdát. Nem tudom, mi lehetett ennek az oka, mert mindent úgy csináltam, ahogyan szoktam. Mindent megpróbáltam, ittam egy kávét, hogy felpörögjek előtte. Ahogy visszajöttünk 1:2-nél a harmadik szettben, eleinte még kerestem kicsit a játékot, de sokkal felszabadultabban teniszeztem" - értékelt a magyar teniszező. 

Fucsovics nem bírt Coriccsal, egyesben búcsúzott Melbourne-től | Hosszabbítás

Fucsovics Márton vereséget szenvedett a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában. A világranglistán 38. magyar játékos csütörtökön 2 óra 16 perces mérkőzésen, 3 játszmában kapott ki a 11. helyen kiemelt horvát Borna Corictól. A párosban szerdán búcsúzott Fucsovics Facebook-oldalának beszámolója szerint a melbourne-i hőség miatt a gémek közötti szünetekben rendre előkerültek a jeges tömlők, és a játékosok frissítő masszázst, ápolást is kértek.

Örömteli hír viszont, hogy a női párosban címvédő Babos Tímea - oldalán a francia Kristina Mladenoviccsal - két sima játszmában, 6:0, 6:3-ra győzött a román Raluca-Ioana Olaru és a kazah Galina Voskoboeva alkotta duó ellen a torna első körében. Babosékra a következő fordulóban a kínai Xinyun Han és a horvát Darija Jurak vár majd, akik a Pavlyuchenkova-Sevastova kettőst búcsúztatták az első fordulóban. "Úgy érzem, én kifejezetten jól játszottam, pedig jó ideje nem párosoztunk együtt" - nyilatkozta a meccs után a magyar játékos.

További eredmények

Magabiztos győzelemmel jutott a harmadik fordulóba a nőknél Elina Svitolina, Naomi Osaka, Elise Mertens, Madison Keys és Camila Giorgi, míg valamivel nehezebben, de azért sikerrel vette a kört Karolina Pliskova, Venus Williams és Anastasija Sevastova. A férfiaknál Daniil Medvedev, David Goffin, Denis Shapovalov és Fabio Fognini már a harmadik fordulóban van, ahogy Sascha Zverev is, aki nehéz mérkőzésen, öt szettben jutott tovább Jeremy Chardy ellen. Kiesett viszont a tavalyi meglepetésember, Hyeon Chung, őt Pierre-Hugues Herbert búcsúztatta.

Hozzászólások