Salakblog - Rafael Nadalnak mindent szabad?
Rafael Nadalnak mindent szabad?
Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadalnak mindent szabad?

Szabó GáborSzabó Gábor
2017/11/16 11:00

A cím provokatív. Hiszen egyfelől nincsen ember - még Federer sem -, akinek bármit szabadna a világon, másfelől pedig azért, mert Rafael Nadal semmi olyat nem tett, amit ne tehetett volna meg.

Első veresége után Rafael Nadal visszalépett a világbajnokságtól.

Persze ezzel picit irreálissá tette a csoportját, hiszen azért mégsem ugyanaz őt legyőzni döntő szett 6:4-re, mint Carreno Bustát, de ez ilyenkor nem fontos. Nem számít, hogy vajon visszalépett volna-e, ha megveri Goffint, nem számít semmi sem. Egyetlen, ami igazán fontos, az az egészsége, ha ő úgy gondolja, nincs értelme folytatni, akkor nem folytatja. A világbajnoki részvételt nem tombolán nyerte, ő dönti el, mikor mondja azt, hogy elég.

Csak ő. És senkire és semmire nem kell ilyenkor tekintettel lennie magán kívül.

Ami igazán érdekes az az, hogy amit Nadal tett, az nagyjából ugyanaz, mint amit Andy Murray tett a US Openen. Azon nem vitatkozik senki, hogy Rafának tényleg fáj-e a térde, Murraynek meg a csípője, mindenki tudja, hogy ezek valós problémák. És az is elég egyértelmű, hogy mindketten saját magukat helyezték egy fair torna elé.

Én akkor is úgy gondoltam, hogy ehhez joga volt, még ha a visszalépés időpontja nem is szerencsés, és így gondolom Rafánál is.

Ami viszont érdekes, az a teniszrajongók hozzáállása a kérdéshez. Mert amíg Andyt gyakorlatilag ízekre szedte a teniszvilág, addig Rafa esetében - mondjuk így - szórványosak a kritikus hangok. Minderre persze sokféle magyarázat lehet. Az egyik nyilván az, hogy nekem rohadtul nincsen igazam és míg Murray sportszerűtlen volt, addig Rafa nem az.

Egy másik lehetséges magyarázat viszont az, hogy a Rafisták (és a Fedisták) nem igazán mérjék egyenlő mércével a mezőnyt. (Murristák meg ugye nincsenek). Egyébként szerintem ezzel sincsen semmi baj, az embert az érzelmei gyakran befolyásolják, nem mindig látja a világot teljesen objektíven.

Pláne nem akkor, amikor szurkol.

Utólagos kiegészítés mert úgy látom sokan nem értik miről beszélek:

Rafa pont azzal rontotta el a versenyt, hogy lejátszott egy meccset. Azzal vált gyakorlatilag három főssé a csoportja, és azzal vált egy picit kevésbé fair-é a verseny. És ezzel vált hasonlóvá a két történet.

Arról, nem beszélnék, hogy egy játékos visszalép a sorsolás elkészítése előtt, mert aki ezt a jogukat kétségbe vonja az nem tudom mit gondol. Beszélgetni csak azokról a sztorikról van értelme, amikor már megvolt a tábla, és után nyúl bele valaki.

De a legfontosabb: szerintem mindketten jól döntöttek, még ha lehetett volna talán még jobb megoldás is.

Hozzászólások