Salakblog - Rafael Nadal végre szavakkal is elmondta, mitől lett belőle ekkora bajnok
Rafael Nadal végre szavakkal is elmondta, mitől lett belőle ekkora bajnok
Fotó: Europress/AFP

Rafael Nadal végre szavakkal is elmondta, mitől lett belőle ekkora bajnok

Kálmán LaciKálmán Laci
2019/05/21 17:33

Ahogy arról beszámoltunk, Rafael Nadal legyőzte Novak Djokovicot a római tenisztorna vasárnapi döntőjében, amivel megszerezte pályafutása 34. ezres címét.

Teniszrajongóként sok mindenről beszélhettünk a finálét követően. Téma lehetett nyilván a mérkőzés hullámzása, hogy Nole kapott egy 6:0-át az elején, amiből még felállt, és egyenlített, de aztán a döntő szettben már nem volt esélye Rafa ellen. Szóba jöhetett az is, hogy ebben valószínűleg benne volt a fáradtság, hisz egyrészt a világelső később játszotta a maga elődöntőjét, ráadásul volt egy kemény negyeddöntője is a megelőző napról DelPo ellen.

Azt is leszögezhettük, hogy mindketten feljövőben vannak, ami akár egy rettentő színvonalas, és szoros döntőt is előrevetíthet majd a Garrosra, már persze, ha mindketten eljutnak odáig. 

Az egyik legérdekesebb azonban, amiről beszélgethettünk, az Nadal döntőt követő sajtótájékoztatója volt. Nem megbántva a spanyolt, és drukkereit, általában nem az ő nyilatkozatai a legextrábbak, ezúttal viszont megosztott néhány érdekes gondolatot, amikor a mentális felkészülésről, a fókuszról, a megfelelő hozzáállásról kérdezték. 

"A mentális munka ott kezdődik, hogy kimész minden nap a pályára. Nem panaszkodsz, amikor problémáid, vagy fájdalmaid vannak. A megfelelő hozzáállással látsz munkához, és nem vagy negatív akkor sem, ha a megelőző időszak rosszul sikerült számodra, ha nem megy a játék vagy, ha fizikális problémáid vannak. Minden nap ugyanazzal a szenvedéllyel mész ki a pályára, és edzel tovább. Ez a mentális munka."
"Ezt csináltam egész pályafutásom során. Nem hagytam, hogy elvegye a kedvem az, ha a dolgok nem mentek valami jól. Nem engedtem meg magamnak, hogy negatív legyen a hozzáállásom. Csak így lehetett esélyem arra, hogy újra és újra vissza tudjak térni."
"Itt tartunk most. Egy fontos pillanat, egy fontos trófea. Most kell menni tovább előre."

Megszámolni is nehéz, hogy Rafa az elmúlt másfél évtizedben hányszor és hányféleképpen bizonyította, hogy mekkora bajnok. Ott a rengeteg tornagyőzelem, a számtalan sérülésből való visszatérés, az ökölrázás, a tekintetében lobogó kiolthatatlan tűz, és még hosszasan sorolhatnánk.

Minden létező módon kifejezte már, mitől lett belőle az, aki. Szavakkal azonban talán most először. Vagy legalábbis ennyire határozottan és minden kétséget kizáróan eddig még nem.

Nem, mintha szükség lett volna rá, hisz eddig is tudtuk, de azért jó volt hallani. 

Hozzászólások