Salakblog - Egyre bizonytalanabb Rafael Nadal részvétele a US Openen
Egyre bizonytalanabb Rafael Nadal részvétele a US Openen
Fotó: Europress/AFP

Egyre bizonytalanabb Rafael Nadal részvétele a US Openen

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/07/08 10:56
Rafael Nadal megerősítette, hogy elindul a szeptemberre halasztott Madrid Mastersen, amivel tovább csökken az esélye, hogy megpróbálja megvédeni címét a US Openen. Az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjét szeptember 13-án rendezik, ami egybeesik a madridi verseny első napjával. 

Bár Nadal leghamarabb a US Open-döntőt követő kedden, de inkább csak szerdán kezdené meg a küzdelmeket a spanyol fővárosban, rendkívül komoly feladat volna számára ilyen rövid idő alatt átállni kemény borításról salakra. Arról nem beszélve, hogy előfordulhat, hogy Amerikából Európába visszatérve még karanténba is kellene vonulnia. 

Ha Rafa nem utazna el New Yorkba, ő lenne az első férfi teniszező, aki nem próbál meg címet védeni egy Grand Slam-tornán azóta, hogy Pete Sampras visszavonult a 2002-es győzelmét követően. A nőknél ilyen legutóbb 2013-ban fordult elő, amikor Marion Bartoli hagyta abba a profi teniszt azután, hogy győzött Wimbledonban. 

Fontos szempont lehet Nadal számára az is, hogy az ATP augusztus közepétől egy új, kétéves világranglistát vezet be a koronavírus-járvány miatt hátrányos helyzetbe került teniszezők védelmére. Ennek értelmében továbbra is a játékosok legjobb 18 eredményét veszik figyelembe, de nem a hagyományos 52-hetes, hanem 22-hónapos intervallumban. Azzal a kitétellel, hogy egy versenyt természetesen csak egyszer lehet beszámítani. 

Ez azt jelenti, hogy Rafa ranglista-pontjait nem befolyásolja, hogy elindul-e New Yorkban, mindenképpen megtarthatja a tavaly szerzett 2000 pontját. Ami a GS-győzelmeket illeti, Nadal 19 címmel áll, eggyel lemaradva Roger Federer mögött, aki korábban bejelentette, hogy nem versenyez már 2020-ban. Novak Djokovic 17 major-trófeával a harmadik helyen áll.

Azzal, ha kihagyja a US Opent, Nadal elenged egy lehetőséget, hogy utolérje Federert ebben a versenyben. Az is igaz persze, hogy ugyanakkor növeli az esélyét, hogy 13. alkalommal is behúzza a Roland Garrost, mely a legújabb tervezet szerint szeptember 27-én kezdődik. 

A US Open mezőnyének erőssége egyelőre kérdéses. Serena Williams személyében egy sztár már jelezte részvételét a tornán, igaz, pont az ő edzője, Patrick Mouratoglou beszélt korábban arról, hogy a körülményeket figyelembe véve számára őrültségnek tűnik a verseny idei megrendezése. 

Kétségtelen, az elmúlt időszakban újra növekszik a koronavírusos esetek száma az Egyesült Államokban, bár jelenleg nem New York a legfertőzöttebb régió. Igaz, még most is 500 új, regisztrált megbetegedés van naponta az államban.

The Telegraph

Hozzászólások