Salakblog - Nadal visszalépésével akár egy középszerű torna szintjére is süllyedhet az idei US Open
Nadal visszalépésével akár egy középszerű torna szintjére is süllyedhet az idei US Open
Fotó: Europress/AFP

Nadal visszalépésével akár egy középszerű torna szintjére is süllyedhet az idei US Open

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/08/05 13:55
Rafael Nadal keddi bejelentése, mely szerint a koronavírus-járvány veszélyei miatt nem indul az idei US Openen valószínűleg senkit sem lepett meg olyan nagyon. A döntésnek azonban komoly következményei lehetnek az amerikai nyílt teniszbajnokság megítélésére nézve. 

"Sokat gondolkodtam, és végül úgy döntöttem, nem indulok el az idei US Openen" - írta Nadal a Twitteren. "A helyzet nagyon nem egyszerű, a koronavírusos esetek száma világszerte egyre csak nő, és úgy tűnik, még mindig nem tudjuk kontrollálni."

A címvédő visszalépése egy újabb komoly ütést mért a US Openre és úgy általában az újrakezdéssel küszködő teniszvilágra. 

Szögezzük le, Nadalt semmiféle kritika nem illetheti amiatt, mert aggályosnak találja az elutazást egy olyan országba, ahol egyre csak nő a koronavírusos megbetegedések száma. Ahogy amiatt sem, mert fontosabb neki a Roland Garros, mint a US Open. 

Ugyanakkor az is igaz, hogy New York állam kormányzója, Andrew Cuomo valószínűleg minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megfékezzék a járványt a térségben. Ez többé-kevésbé sikerült is, ám ettől függetlenül az Európából Amerikába történő utazás még mindig nem túl vonzó a játékosok számára. 

Mivel Nadal az elmúlt időszakban salakon edzett, lehetett sejteni, hogy a Madrid Mastersen tér vissza, Rómában fogja folytatni, majd a Garroson akarja feltenni a koronát a szezonjára. Azzal azonban, hogy előbb a washingtoni és a sanghaji tornát, majd a madridit is törölték, a teniszszezon megmaradt része is veszélybe került. 

Tekintve, hogy a visszalépők száma egyre nő, hamarosan akár hitelességi problémák is fölmerülhetnek a US Opennel kapcsolatban. Vajon nem fognak rá amolyan megcsillagozott Grand Slamként tekinteni a későbbiekben?

Nadal visszalépett, Roger Federer sérülés miatt hiányzik, Nick Kyrgios is úgy döntött, nem indul, és Alexander Zverev is komoly kétségeinek adott hangot a tornával kapcsolatban. Ami Novak Djokovicot illeti, ő korábban jelezte, hogy a karantén-kötelezettség alóli mentességtől teszi függővé az indulását.

A nőknél nem utazik New Yorkba a világelső Ashleigh Barty, a korábbi Garros-bajnok Jelena Ostapenko, Simona Halep pedig várhatóan az utolsó pillanatban dönt majd a részvételéről. Minél több nagy név lép vissza, annál inkább megkérdőjelezhető lesz az idei US Open Grand Slam-státusza. 

Érthető módon egyre nagyobb a nyomás a tenisz visszatérésével kapcsolatban, mind a közönség, mind az alacsonyabban rangsorolt játékosok részéről, akik alig várják már, hogy újra pénzt kereshessenek. Ugyanakkor a különböző kontinenseken megrendezett tornák, az ebből fakadó utazási nehézségek, és az országonként eltérő járványügyi korlátozások miatt a tenisz jóval több akadállyal kénytelen szembenézni, mint a legtöbb sportág.

Djokovic indulni akar a US Openen, de van egy feltétele | Eurosport

A teniszezők többsége a járványhelyzet miatt azon morfondírozik, hogy részt vegyen-e az augusztus 31-én kezdődő US Openen. Így van ezzel a világelső Novak Djokovic is, aki a Marca című spanyol lap értesülései szerint kész arra, hogy elutazzon New Yorkba, ám van egy feltétele.

Képzeljük el, hogy a női és a férfi mezőny 20 legjobb játékosa közül csak mondjuk 10 utazik el New Yorkba. A kiemeltek listáján akkor jóval kevesebb olyan klasszis teniszező lesz majd, akikhez korábban hozzászokhattunk. Ha így lesz, akkor vajon hívhatjuk-e a tornát továbbra is US Opennek? Annak a US Opennek, mely egy a világ négy legfontosabb versenye közül?

Ez egy kényelmetlen kérdés, amire az illetékeseknek lehet, hogy hamarosan választ kell adniuk. Miközben persze mindannyian várjuk, hogy a tenisz végre visszatérjen az életünkbe. Úgy, ahogy azt megszoktuk. 

részben tennis365

Hozzászólások