Salakblog - "Rafa tenisze maga a kíméletlen őserő, egy vulkánkitörés, melyet a fegyelem és a módszeresség vezet"
"Rafa tenisze maga a kíméletlen őserő, egy vulkánkitörés, melyet a fegyelem és a módszeresség vezet"
Fotó: Europress/AFP

"Rafa tenisze maga a kíméletlen őserő, egy vulkánkitörés, melyet a fegyelem és a módszeresség vezet"

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/09/19 15:25
Fabio Fognini nemrég megjelent életrajzi könyve remek bepillantást ad a tenisz világába. A sztorik közül van több olyan is, mely a topjátékosokat is érinti. Dicséri például Rafael Nadal elszántságát és alázatát a sportág iránt, igaz, a spanyol nagybátyjával és korábbi edzőjével kapcsolatban a kép valamelyest árnyaltabb.

Warning: My life between the lines címmel jelent meg nemrégiben Fognini önéletrajzi kötete. Ebben egyebek mellett arról is mesél, hogy Rafa nagybátyja, Toni bácsi hogyan instruálta tanítványát a lelátóról. A tévén keresztül időnként mi is láthattuk, hogyan ad taktikai utasításokat az unokaöccsének, persze egy belső infó mindig többet mond, mindig hitelesebb.

Nadal és Toni bácsi összesen 16 Grand Slam-címet nyertek együtt, mielőtt a mester úgy döntött, inkább az akadémián akar tevékenykedni. A 19-szeres GS-bajnok ezt követően fogadta fel Carlos Moyát a csapatába.

Fognini azt írja a könyvében, hogy Toni bácsi folyamatosan nyomta a tippeket Rafának a mérkőzések alatt. Férfi teniszben ez teljes mértékben ellenkezik a szabályokkal, és a mérkőzésvezetőknek szankcionálni kell, ha ilyesmit tapasztalnak. Már persze, ha észreveszik, vagy észre akarják venni az ilyen megnyilvánulásokat. 

"Nem sokan tudják, hogy Toni Nadal rendkívül aktív volt a meccsek alatt" - írta Fognini. "Egyfolytában mondta a magáét a bokszából Rafának; ellátta őt tanácsokkal, ötletekkel és biztatta őt. Ezt hívják coachingnak. Ezzel mindenki tisztában van, a székbírókat is beleértve. Általában azonban senki nem tesz semmit, mert ez része a játéknak. Úgy, mint a vonalak és a háló."

Fognini mondatai azért is fontosak, mert egy kicsit más megvilágításba helyezhetik például Carlos Ramos ténykedését a 2018-as Naomi Osaka-Serena Williams US Open-döntőben. Ha akkor Ramos elnéz a másik irányba és nem vesz észre néhány kézmozdulatot Serena edzőjétől, Patrick Mouratogloutól, ahogy a mérkőzésvezetők általában szokták, talán elkerülhető lett volna az egész incidenssorozat. Fognini szavai persze nem mentik föl Serenát; a botrányt elsősorban ő okozta, és ő is tudta volna elejét venni.

Mindettől függetlenül Fognini csak felsőfokban tudott írni Rafáról a könyvében. Adott róla egy olyan jellemzést, aminél találóbbat eddig nemigen olvastunk.

"Nehéz leírni, hogy játszik Rafa, de ha csak egy szót használhatnék, azt mondanám, 'savage' " - írta Fognini, amit talán 'kegyetlen őserő'-ként fordíthatunk. "Olyan energikus, mint egy vulkánkitörés, amit fegyelem és módszeresség vezet."

"Edzésen is úgy játszik le minden labdamenetet, mintha meccslabdája volna egy Grand Slam-döntőben. Számára a tenisz egy borzasztóan komoly ügy."

Fognini pályafutása során eddig négyszer verte meg Nadalt. Az olasz azon kevesek egyike, akik háromszor is le tudták őt győzni salakon.

részben Essentially Sports

Hozzászólások