Salakblog - Nadal: "Az utóbbi években gyakrabban vannak fájdalmaim, de meg kell tanulnom ezzel élni"
Nadal: "Az utóbbi években gyakrabban vannak fájdalmaim, de meg kell tanulnom ezzel élni"
Fotó: Europress/AFP

Nadal: "Az utóbbi években gyakrabban vannak fájdalmaim, de meg kell tanulnom ezzel élni"

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2021/03/03 20:00
Fogalma sincs, mikor hagyja abba a teniszt, mondta el Rafael Nadal a Veja című brazil lapnak. A 20-szoros Grand Slam-bajnok egészen addig nem tervez visszavonulni, amíg teste engedi a játékot.

Nadal egy hatalmas mérkőzésen 2:0-ás szettelőnyből kapott ki Stefanos Tsitsipastól az Ausztrál Open negyeddöntőjében, majd később, hátproblémái miatt, visszalépett a most héten zajló rotterdami 500-as tenisztornától. A spanyol már többször elmondta, hogy rendszeresen fájdalmakkal teniszezik, ugyanakkor nem szeretne visszavonulni, ha alkalmas még a játékra.

„Őszintén szólva, nem emlékszem, hogy játszottam-e valaha fájdalmak nélkül. Az utóbbi években gyakrabban fáj valamim, de meg kell tanulnom ezzel élni, hacsak teljesen nem akadályoz a játékban”- beszélt sérüléseiről Nadal.

A spanyol teniszező júniusban lesz 35 éves, a kérdésre, hogy mikor fejezi be pályafutását, nem tudott konkrét terveket megfogalmazni. Úgy tűnik, hogy a trónkövetelőknek a Roland Garrost nem nagyon érdemes megcélozniuk, Nadal ugyanis még hosszú ideig játszani szeretne.

„Fogalmam sincs. Ameddig egészséges vagyok, és képes vagyok a versenyzésre, szeretném élvezni az életemet teniszezőként, és mindig 100%-ot akarok nyújtani”- mondta el a 20-szoros Grand Slam-bajnok.

000_93847Z (1).jpgFotó: Europress/AFP

Ahhoz, hogy valaki ilyen sokáig a sportág csúcsán maradjon, folyamatosan alkalmazkodnia és fejlődnie kell, Nadal is megtett pár változtatást játékában.

„Nyilvánvalóan kellett változtatnom, átalakítottam és fejlesztettem a képességeimet. Teniszben mindig van hová fejlődni. Az évek alatt több bölcsességet és tapasztalatot gyűjtesz, de közben fizikailag nagy változások történhetnek, ilyenkor át kell gondolnod az edzések és a mérkőzések intenzitását.”

„Sok mindent át kellett formálnom a játékomon és az edzéseimen. Változtattam a rutinjaimon, kevesebbet edzek, mint szeretnék, fejlesztettem a szervámat és a helyezkedésemet”- árulta el a spanyol.

Természetesen Nadal sem kerülhette el azt a kérdést, hogy ki a legnagyobb a Nagy Hármasból. A spanyol nagyon diplomatikusan, igyekezett kitérő választ adni.

„Az emberek szeretnek spekulálni, ezért hasonlítanak minket össze. Ha befejezem a pályafutásom, lesz elég időnk átgondolni, mit értem el, és hol helyezkedem a tenisz történelmében. Sosem gondoltam, hogy ilyen sok tornát fogok nyerni, úgyhogy hálás és boldog vagyok mindenért, amit karrierem során elértem. Nincs szükségem vitába bonyolódni azt illetően, hogy ki a legjobb”- foglalta össze Nadal.

viavia és via  

Hozzászólások