Salakblog - Nadal számára rengeteget jelent, hogy van egy fontos szám, amit megoszthat Federerrel
Nadal számára rengeteget jelent, hogy van egy fontos szám, amit megoszthat Federerrel
Fotó: Europress/AFP

Nadal számára rengeteget jelent, hogy van egy fontos szám, amit megoszthat Federerrel

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/01 18:44
Lehet, hogy a befejezés nem volt tökéletes, ettől azonban még Rafael Nadal egy történelmi szezont tudhat maga mögött, melynek során megszerezte 20. Grand Slam-trófeáját. A lassítás jeleit nem nagyon látni rajta, úgyhogy 2021-ben minden bizonnyal újabb rekordok felállítására készül. 

Nadal 6:3, 5:4-nél adogathatott a mérkőzésért a Daniil Medvedev elleni világbajnoki elődöntőben. Az orosz azonban visszajött brékhátrányból, és a maga javára fordította a találkozót, ami azt jelentette, hogy életében először verte meg a spanyol klasszist. Medvedev ráadásul nem állt meg itt, hisz a döntőben Dominic Thiemet legyőzve megszerezte a világbajnoki címet is.

"A második szett vége felé egy kicsit jobban teniszeztem, mint ő" - mondta Nadal. "Aztán 5:4-nél játszott egy nagyon jó gémet, én pedig nem. Én kifejezetten rosszul játszottam. Ennyi történt. Volt egy nagy lehetőségem, amivel nem tudtam élni. De ez nem von le semmit az ő érdemeiből, nagyszerűen játszik, és én a legjobbakat kívánom neki."

Nadal egy gémre és egy mérkőzésre volt attól, hogy pótoljon egy hiányzó űrt a pályafutásában. Az ATP-világbajnokság ugyanis a legfontosabb olyan torna, amit eddig még nem sikerült megnyernie. Kétszer játszott döntőt, 2010-ben Roger Federertől, 2013-ban Novak Djokovictól kapott ki. 

Ennél persze fontosabb, hogy hat héttel korábban Nadal történelmet írt Párizsban. 

Azzal, hogy tizenharmadik alkalommal is győzni tudott a Roland Garroson, megszerezte a 20. major-címét, amivel utolérte Federert az örökranglistán. Legalább ekkora teljesítmény, hogy ő lett az open éra első teniszezője, aki bármilyen tour-szintű tornát tizenháromszor meg tudott nyerni. Ráadásul most már 100 megnyert meccsnél jár a Garroson, ami egészen hihetetlen szám, és természetesen példa nélküli a sportág történetében. 

És, ha ez még nem lett volna elég, három héttel később a Párizs Mastersen Rafa megszerezte karrierje 1000. győzelmét. Ilyen magasságokig jutni korábban csak Jimmy Connors, Ivan Lendl és Federer tudott.

Létezik nagyobb teljesítmény Rafael Nadal 13 Roland Garros-címénél? | Eurosport

Rafael Nadal szerzett 20 Grand Slam-címet, köztük 13 Roland Garros-trófeát, megnyert több, mint 1000 ATP-szintű mérkőzést, a legnagyobb teljesítménye azonban lehet, hogy olyasvalami, amire elsőre kevesen gondolnánk. Jimmy Connors 32 éven át tartott egy rekordot. Ő töltötte zsinórban a leghosszabb időt, 789 hetet a világranglista első tíz helyének valamelyikén.

Bár halmozza az extra teljesítményeket, Nadal figyelme elsősorban a teniszre, nem pedig a rekordok könyvére irányul. 

"Úgy szeretném befejezni a pályafutásomat, hogy több GS-em legyen, mint a többieknek, ez gondolom nyilvánvaló. Másrészt viszont úgy gondolom, hogy a saját utamat kell járnom. A teljes pályafutásom során ezt tettem, és elég jól működött. Nem fogok azon agyalgatni, hogy Novak ezt nyerte meg, Roger meg azt. Nem lehetsz szomorú azért, mert a szomszédodnak nagyobb háza vagy hajója van, vagy épp jobb telefonja. A saját életedet kell élned."

"Én ezt tettem eddig a pályafutásom során, a magam útját jártam, mindig magamból próbáltam meg kihozni a legtöbbet. Persze, valamennyire érdekelnek a rekordok, borzasztóan tisztelem a sporttörténelmi jelentőségű eredményeket. Így aztán rendkívül sokat jelent számomra, hogy van most egy fontos szám, amit megoszthatok Rogerrel. De erről akkor lesz érdemes beszélni, ha már mindketten befejeztük. Most még mindketten játszunk, arról pedig, hogy mit hoz a jövő, természetesen fogalmam sincs."

Nadal 2021-ben többféleképpen is történelmet írhat. Ennek a legkézenfekvőbb módja, hogy ő mozdul el, vagy ő mozdul el előbb a 20-as számról és megszerzi a 21. Grand Slam-címét, amivel egyedüli első lesz ebben az összevetésben. Erre a legnagyobb esélye a Roland Garroson lesz, de persze nem zárható ki egy esetleges Ausztrál Open-győzelem sem a részéről. 

Ha behúzná Melbourne-t, az talán még inkább történelmi tett lenne. Azzal egy olyan teljesítményt érne el, mellyel minden eddigi rekordját fölülmúlná, már persze, ha a 13 Garros-győzelmet egyáltalán fölül lehet. Egy esetleges Ausztrál Open-sikerrel teljesítené a dupla karrier Grand Slamet, tehát meglenne neki minden GS minimum kétszer. Ez példátlan a férfiak között az open érában. 

„Rafa Nadal nem gondol bele, hogy ő Rafa Nadal" | Eurosport

Francisco Roig 2005 óta edzi Rafael Nadalt, jelenleg Carlos Moyával közösen, de dolgozott együtt a teniszező nagybátyjával, Toni Nadallal is 1990 és 2017 között. A La Vanguardia katalán napilap terjedelmes interjút közölt a szakemberrel, aki 15 év alatt 20 Grand Slam-győzelemhez segítette a spanyol gigászt. „Rafáról fogunk beszélgetni?"

Nadal céljai azonban ennél jóval szerényebbek.

"A célom mindig ugyanaz: minden tornán esélyt adni magamnak, hogy jól szerepeljek, hogy megpróbáljam megnyerni azt. Minden évben ez a célom. Mindig ez motivál. A jövő év különösen fontos lesz. Remélem, harcolni tudok majd a céljaimért. Keményen fogok dolgozni a felkészülési időszakban, hogy már a szezon elejétől készen álljak."

tennis.com

Hozzászólások